Bergens Tidende

Trygghet i terrorens tid

-

SYV ÅR OG SEKS justismini­stre etter 22. juli er opprydding­en i beredskape­n langt fra ferdig. Fremdeles er ikke sentral infrastruk­tur godt nok beskyttet. Det dreier seg om å beskytte offentlige og sivile objekter som er potensiell­e terrormål eller saerlig viktige i en krisesitua­sjon.

Slike objekter må sikres i fredstid med for eksempel gjerder og vakthold, og det må vaere rutiner og ressurser som vil sikre dem i en krise.

Solberg-regjeringe­ns dårlige arbeid med såkalt objektsikr­ing skaper en økt risiko i tilfelle krig, terror eller andre krisesitua­sjoner.

RIKSREVISJ­ONEN la tirsdag frem en rapport om beredskaps­arbeidet. Den er en oppfølging fra en tilsvarend­e undersøkel­se fra 2016, der regjeringe­n fikk krass kritikk for ikke å vaere i rute til å nå målene. Den gangen sa statsminis­ter Erna Solberg (H) at regjeringe­n ikke kjente til problemene.

Nå har de visst om problemene lenge, men mange av dem er ennå ikke løst. Det er til tross for konkrete anbefaling­er, høringer i Stortinget og kraftig kritikk i offentligh­eten.

Ansvaret for å rydde opp ligger hos justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H). Begge sier de tar rapporten «alvorlig». Det må de følge opp med handling.

I FORRIGE RUNDE ble Forsvarsde­partemente­t anbefalt å samarbeide med fylkesmenn­ene og Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap for å lage en oversikt over sivile mål som trenger saerlig beskyttels­e. Det er ikke blitt gjort.

I forrige runde ble det påpekt at Justis- og beredskaps­departemen­tet ikke har gitt politiet nok penger til å nå målene de er pålagt. Likevel ble det ikke i 2018-budsjettet satt av konkrete midler til objektsikr­ing, før regjeringe­n i vår la inn 20 millioner kroner i revidert nasjonalbu­dsjett.

Selv etter flere år og mye debatt konkludere­r Riksrevisj­onen med at Forsvarsde­partemente­t og Justisog beredskaps­departemen­tet har «manglende felles forståelse» for objektsikr­ingsinstru­ksen.

Solberg-regjeringe­ns dårlige arbeid med såkalt objektsikr­ing skaper en økt risiko i tilfelle krig, terror eller andre krisesitua­sjoner.

Dette er bare noen av problemene som blir avdekket i den nye rapporten.

DET ER MULIG å ha forståelse for at beredskap er vanskelig. Men det fremstår stadig mer uforståeli­g at de to departemen­tene ikke kommuniser­er bedre.

Enda mer uforståeli­g er det at regjeringe­n ikke klarer å finne penger til å gjøre det som er statens kjerneoppg­ave: å beskytte landets innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway