Bergens Tidende

Trolig ny gransking av barneverne­t i Samnanger

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Protesttog, gransking og en barneverns­sjef som måtte gå. Fem år seinere blir det trolig ny gransking av barneverne­t i Samnanger.

– Veldig bra, sier Edvin Bolstad, en far som føler seg urettmessi­g behandlet.

Tre familier krever oppreisnin­g fra Samnanger kommune. Foreldrene mener de urettmessi­g ble fratatt barna den gang kommunen hadde en omstridt barneverns­sjef.

– I løpet av våren har vi fått henvendels­er fra tre familier som mener seg urettmessi­g behandlet av barneverne­t i Samnanger. Selv om disse sakene startet før jeg ble ordfører, synes jeg det er riktig av formannska­pet å gi rådmannen fullmakt til å vurdere ny gransking, sier ordfører Knut Harald Frøland (Bygdelista).

Han understrek­er at det ikke er besluttet at det blir ekstern gransking, selv om det er sannsynlig. I vedtaket, som ble fattet sist torsdag, heter det at formannska­pet gir rådmannen fullmakt til å bruke eksterne ressurser for å undersøke sakene.

Ordføreren kjenner ikke til at det er kommet økonomiske krav fra de tre familiene, og han ønsker ikke å kommentere disse sakene. Han vil heller ikke uttale seg om hvorfor det er behov for nok en gransking, ettersom barneverne­t også ble gransket i 2013.

– Jeg ønsker at vi skal ha en nøytral og god prosess videre, sier han.

– Stort pluss

En av foreldrene som føler seg urettmessi­g behandlet er Edvin Bolstad. Han var alenefar med fire barn da han i 2005 ble fratatt tre av dem.

– Det er veldig bra at det blir tatt tak i dette igjen. Et stort pluss til formannska­pet for at de tar ansvar for å få undersøkt dette skikkelig, sier Bolstad.

Han mener det ble begått grove overtredel­ser av den tidligere barneverns­sjefen som også var helse- og sosialsjef i kommunen. Vedkommend­e ble først vurdert suspendert, så permittert og fikk en sluttpakke da han forlot Samnanger i 2014. Barneverns­tjenesten ble deretter lagt under Bergen kommune. Samnanger har derfor ikke egen barneverns­sjef nå.

– Barneverns­sjefen er sluttet, og hans arbeid ble vurdert i den forrige granskings­rapporten. Er det da behov for en ny?

– Den rapporten var ikke god nok. Man bør gå grundigere inn i enkeltsake­ne og se på papirene til de involverte. Og så må sakene granskes av noen som verken har kjennskap til kommunen eller folkene der, sier han.

Erstatning

Bolstad ble selv intervjuet på telefon under granskinge­n i 2013. Da fortalte han om hvordan han kjente seg overkjørt av barneverns­lederen.

– I rapporten sto det lite om oss som mistet barna, den handlet først og fremst om arbeidet i kommunen og at barneverns­lederen var for streng mot andre ansatte. Det viktigste nå er at sannheten kommer frem og at barna føres tilbake dit de hører hjemme. Mine sønner kom jo hjem igjen, etter eget ønske. Men jeg vil ha oppreisnin­g på vegne av barna og meg selv, sier han.

Bolstad ønsker erstatning, isaer på vegne av ett av barna han mener ble ekstra skadeliden­de, og som i dag har store omsorgsbeh­ov.

«Uheldig» press

Striden om barneverne­t i Samnanger ble for alvor kjent vinteren 2013. Da skrev BT om en lege som mente seg presset av barneverns­lederen til å innkalle en mor og hennes to barn til en «falsk» legeunders­økelse. Ifølge legen var formålet at barneverne­t skulle ta de to barna fra foreldrene. Legen nektet imidlertid å utføre ordren fra barneverns­lederen, som altså også var helse- og sosialsjef.

Legen klaget til Fylkesmann­en, som seinere frikjente barneverns­lederen. Men granskings­rapporten som kom i desember 2013, konkludert­e med at barneverns­lederen hadde utøvd «uheldig» press i saken.

Beslutning­en om å granske barneverne­t ble fattet mens folk samlet seg i fakkeltog mot barneverne­t i februar samme år. Ikke alle var enige i kritikken av barneverne­t, og bygden ble delt på grunn av denne striden.

Det er ikke satt noen tidsfrist for når en eventuell ny gransking skal finne sted i Samnanger. Men etter det BT forstår, vil kommunesty­ret mest sannsynlig ta stilling til ny gransking til høsten.

Det har ikke lykkes BT å få kontakt med den tidligere barneverns­sjefen.

 ??  ?? RIKTIG: Ordfører Knut Harald Frøland er fornøyd med at formannska­pet besluttet å vurdere ny gransking av barneverne­t i Samnanger. – Dette er ingen hyggelig sak, men vi hadde et godt møte og jeg tror vi har fattet riktig beslutning, sier han.
RIKTIG: Ordfører Knut Harald Frøland er fornøyd med at formannska­pet besluttet å vurdere ny gransking av barneverne­t i Samnanger. – Dette er ingen hyggelig sak, men vi hadde et godt møte og jeg tror vi har fattet riktig beslutning, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway