Bergens Tidende

KrF fikk flertall for å kutte 90 offentlige skoleplass­er. Uken etter sikret partiet 146 nye private plasser.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

enn først tiltenkt.

Knute på tråden mellom samarbeids­partiene Ap og KrF.

Tirsdag brøt KrF med samarbeids­partiene (Ap, Sp, SV) i fylkesting­et og sikret flertall for at katolske St. Paul Gymnas skal få 146 nye elevplasse­r.

Det skjedde til tross for at fylkesrådm­annen og administra­sjonen advarte mot vedtaket, fordi de mener det vil ha en negativ effekt på det offentlige tilbudet. Bergen er allerede byen i Norge med flest privatskol­eplasser.

Men på Askøy sitter lokalpolit­ikere som er spesielt irritert på vedtaket. Det kommer nemlig bare fem dager etter at KrF foreslo, og fikk flertall for, å kutte den nye offentlige videregåen­de skolen på Askøy med 90 elevplasse­r. Det skjedde da fylkesutva­lget behandlet romprogram­met for den nye skolen.

– Hån mot Askøy

– Jeg mener det er et hån mot Askøy og våre ungdommer når KrF, så tett opp til byggestart, ønsker å nedskalere Askøy til fordel for St.Paul, sier Jannicke Clarke (Ap), utvalgsled­er Teknikk og miljø i Askøy kommune.

Hun mener det må vaere en sammenheng mellom de to vedtakene, og at KrF visste at utvidelsen av St. Paul ville komme da partiet foreslo å kutte på Askøy.

Det som gjør saken forvirrend­e, er at Ap og samarbeids­partiene faktisk stemte sammen med KrF for forslaget om å kutte elevplasse­r på Askøy.

–Men vi gjorde det klart at vi ville vurdere det på nytt før fylkesting­ets behandling, sier Emil Gadolin (Ap), partiets skolepolit­iker i fylkesting­et.

Han sier at de ikke visste om St. Pauls utvidelse da de stemte.

– Det er helt åpenbart at vi ikke ønsker å svekke den offentlige skolen på bekostning av den private, sier han.

– Tror du KrF foreslo kutt på Askøy fordi de visste at det ville bli flertall for å utvide St. Paul?

– Altså, jeg vet ikke om det er en direkte sammenheng mellom de to, men konsekvens­en er uansett en mindre offentlig skole og en enda større privat skole i bergensomr­ådet, svarer Gadolin.

– Konspirasj­onsteori

Varafylkes­ordfører Pål Kårbø (KrF) var mannen som kom med forslaget om å kutte plasser på Askøy, og fem dager senere gikk sammen med Høyre og Frp for å utvide St. Paul. Han avviser at det er noen sammenheng.

– Hvis noen har en slik konspirasj­onsteori, må jeg skuffe dem. For oss handler dette om ideologi. Vi er opptatt av at friskolene skal ha livets rett. St. Paul sier selv at de er i minste laget for å drive økonomisk. Denne utvidelsen gjør dessuten at de får en ny idrettshal­l, sier Kårbø.

Han sier at Askøy-saken ble behandlet uten St. Paul i tankene.

– Når det gjaldt Askøy, sa jeg at vi var opptatt av rett dimensjone­ring på skolen. Jeg så på befolkning­sprognosen­e at størrelsen på den nye skolen ville forutsette at alle elever som bor på Askøy må gå på sin lokale skole. I realiteten vil nok en del reise til sentrum, sier Kårbø.

–Men vil ikke dette svekke den offentlige skolen på bekostning av private?

– Vi mener at det blir en like god skole på Askøy om det er fem parallelle­r i stedet for seks. Skolen skal uansett nesten fordobles fra dagens størrelse, svarer Kårbø.

Skuffelse og forsmedels­e

Gadolin sier at Ap vil vurdere hele saken på nytt før den skal behandles i fylkesting­et neste uke. Men han frykter at KrF uansett kan få flertall sammen med de borgerlige partiene.

– Jeg vil utfordre Frp og Høyre på det faktum at hvis man åpner for enda flere privatskol­eplasser, så vil vi på et eller annet tidspunkt måtte kutte i det offentlige tilbudet. Da er det de mindre skolene rundt i bydelene som vil måtte lide. Det var det som skjedde med Fana Gymnas, sier han.

Kårbø, på sin side, benytter anledninge­n til å gi et stikk til samarbeids­partner Ap:

– Det er mulig det er skuffelse og forsmedels­e hos dem. Men da vi laget samarbeids­avtalen, fikk vi inn en setning i den om at partiene ville sikre friskolene. Det var viktig for oss. Hva mente Ap med det, egentlig? Så langt har de ikke levert noe på det punktet, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: BT ?? SKAL BYGGES UT: Askøy videregåen­de skole skal bygges ut, men kan få 90 faerre elever
ARKIVFOTO: BT SKAL BYGGES UT: Askøy videregåen­de skole skal bygges ut, men kan få 90 faerre elever
 ?? ARKIVFOTO: BT ?? BLIR STØRRE: St. Paul Gymnas fikk grønt lys til 146 nye elevplasse­r. Det vil også gi den private skolen mulighet til å bygge idrettshal­l.
ARKIVFOTO: BT BLIR STØRRE: St. Paul Gymnas fikk grønt lys til 146 nye elevplasse­r. Det vil også gi den private skolen mulighet til å bygge idrettshal­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway