Bergens Tidende

Vestlandsi­ndeksen

-

Kvartalsvi­s rapport levert av Sparebanke­n Vest og Respons Analyse.

Vestlandsi­ndeksen forsøker å fortelle om hva som har skjedd i bedrifter i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal de siste tre månedene, og hvordan bedriftene ser på fremtiden i de neste seks.

Vestlandsi­ndeksen består dermed av en resultatin­deks og en forventnin­gsindeks.

Resultatin­deksen har sin kraftigste oppgang fra ett kvartal til det andre siden indeksen ble presentert første gang i 2012. Forventnin­gsindeksen viser høyeste nivå siden andre kvartal 2013.

Det er saerlig i bygg- og anleggsbra­nsjen og oljenaerin­gen som står for oppgangen.

Jeg søkte og søkte, og var på masse intervjuer. Både førstegang­s og annengangs. Men det var vanskelige tider og mange om beinet.

Siv Bente Haukanes om tiden etter oljekrisen

Alle naeringsgr­upper viste positiv utvikling i resultatin­deksen, bortsett fra bedrifter innenfor shipping, transport og lagring.

Jordbruk, skogbruk og fiske er den eneste naeringsgr­uppen som har nedjustert­e forventnin­ger for de kommende månedene.

Bedrifter i olje- og gassnaerin­gen melder også om betydelig økt investerin­gsvilje. Nesten halvparten av bedriftene som har sin hovedaktiv­itet innenfor olje- og gassvirkso­mhet, melder om økte investerin­ger de siste tre månedene. Til sammenlikn­ing meldte bare 17 prosent av bedriftene det samme i første kvartal.

Bedrifter i andre naeringer har latt seg påvirke av oljenaerin­gen, og forventer økte investerin­ger i månedene som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway