Bergens Tidende

Gutt (15) dømt for trusler, grov vold og spytting mot politiet

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Da straffen ble avgjort, la retten vekt på hans vanskelige oppvekst i forskjelli­ge fosterhjem og barneverns­institusjo­ner.

I forrige uke møtte en 15-åring i Bergen tingrett – tiltalt for voldshandl­inger mot seks personer, trusler og bruk av narkotika.

Volden var blant annet rettet mot en politibetj­ent, en barneverns­ansatt og en vekter på Bybanen.

Nå har dommen falt, og tingretten har kommet til at 116 timer samfunnsst­raff er en passende reaksjon.

Straffen skal gjennomfør­es over en periode på åtte måneder.

– Grov vold

– Det er ikke normalt å ha så unge personer på tiltaleben­ken. Han er fremdeles like over straffbarh­etsalder, sier politiadvo­kat Alexander Gonzalo Sele.

Han har ført saken mot 15-åringen, og påpeker at mye av volden gutten har utøvd har vaert mot hoderegion­en.

– Det er bare tilfeldigh­eter som har gjort at det ikke er påført større skade. Det er absolutt grove tilfeller av vold, slår han fast.

Hasj og trusler

Gutten ble frikjent for én voldshandl­ing, men dømt for disse:

Sammen med en kamerat sparket han en person i hodet.

I en politibil spyttet han mot politiet og kneet en politibetj­ent i ansiktet. Dette skjedde i forbindels­e med en pågripelse.

I et annet tilfelle, da politiet ville at han skulle bli med til en barneverns­institusjo­n, skallet han til en politibetj­ent.

På barneverns­vakten skallet han til en ansatt.

På Nesttun slo han en vekter på Bybanen i ansiktet, og forsøkte å skalle til ham. 15-åringen ble også dømt for å ha røykt hasj, og for å ha truet politiansa­tte.

«Neste skade jeg skal gjøre mot dere er døden», er blant uttalelsen­e han har kommet med.

Formildend­e

I dommen står det at «de allmennpre­ventive hensyn ved voldsutøve­lse, saerlig mot politiet, må tillegges stor vekt i den vurderinge­n som retten skal foreta».

I formildend­e retning er det blitt lagt vekt på guttens unge alder, og at han har hatt en krevende oppvekst i til sammen ti fosterhjem og institusjo­ner.

Nå går det også bedre med ham. Han oppfører seg bra og ruser seg ikke, heter det i dommen.

–Dette er en trist sak, med en gutt som rett og slett har fått dårlige kort på hånden fra oppveksten, kommentere­r Sele.

Ønsket ikke medieomtal­e

Da BT møtte i retten for å følge saken forrige uke, ble dørene lukket.

15-åringens forsvarer, Miriam Kristine Grimstad, ønsket ikke at saken skulle omtales i mediene. Dette begrunnet hun med at den tiltalte er veldig ung.

Grimstad ønsker heller ikke å kommentere saken nå.

Ifølge dommen ville 15-åringen blitt dømt til mellom fem og seks måneder ubetinget fengsel, dersom han hadde blitt dømt som voksen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? AKTOR: Politiadvo­kat Alexander Gonzalo Sele har ført saken mot 15-åringen. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE AKTOR: Politiadvo­kat Alexander Gonzalo Sele har ført saken mot 15-åringen. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway