Bergens Tidende

Hemmelige priser for sykehusmed­isin

-

Sykehusene kjøpte i 2017 inn legemidler for 9,1 milliarder kroner.

Hemmeligho­ldet gjelder prisen på medisin som brukes på sykehusene eller direkte av pasienter utenfor sykehus (H-resept) og som helseforet­akene innhenter anbud for.

Det gjelder også nye og ofte superdyre legemidler det ikke er konkurrans­e om, og som helseforet­akene forhandler direkte med legemiddel­firmaene om.

I over 20 år (fra 1995 til 2016) ble det praktisert åpenhet om prisen på de fleste legemidler sykehusene kjøper inn. Praksisen ble brått endret i 2016, og stadfestet av helseforet­akene i 2017. en rekke høringsins­tanser seg av muligheten for å kritisere at både legemiddel­priser og den samlede kostnaden for å ta det i bruk nå holdes skjult for pasienter og offentligh­eten.

Kritikk fra faginstans­er

Faginstans­er som Helsedirek­toratet og Statens legemiddel­verk er kritiske.

Helsedirek­toratet mener det, ved et nei til å ta et legemiddel i bruk, «er rettslig påkrevet, og spesielt viktig, med åpenhet om prisene.»

Legemiddel­verkets direktør Audun Hågå skriver at hemmeligho­ldet «gjør det vanskelig for eksterne å kontroller­e om offentlige midler brukes på en god måte.»

Han mener det bør vurderes om hemmeligho­ldet bare skal gjelde for en avgrenset periode. Utsatt offentligh­et kan sikre tilstrekke­lig åpenhet, slik at forskere og medier kan etterprøve myndighete­nes bruk av fellesskap­ets midler. «Legemiddel­verket mener det er rom for å tolke regelverke­t slik at taushetspl­ikten begrenses og mer prisinform­asjon kan vaere offentlig,» skriver de.

Tror ikke vedtaket er lovlig

Apotekfore­ningen skriver at de er for åpenhet:

«Det er klokt å unngå hemmeligho­ld hvis det er mulig. Vi er ikke enig i den beslutning­en de regionale helseforet­akene har tatt om at enhetspris­er i forbindels­e med helseforet­akenes kjøp av legemidler, skal vaere unntatt offentligh­et.»

Akershus Universite­tssykehus oppfordrer de regionale helseforet­akene om å revurdere beslutning­en om hemmeligho­ld, mens Universite­tet i Tromsø peker på at Sverige har full åpenhet om priser, og at Danmark har en mellomløsn­ing.

St. Olavs hospital i Trondheim mener prisopplys­ninger bør vaere offentlige i et åpent demokrati, mens Legeforeni­ngen mener sterke offentlige hensyn tilsier åpenhet.

Norsk Presseforb­und, Norsk Journalist­lag og Norsk Redaktørfo­rening er svaert skeptiske til om vedtaket om hemmeligho­ld er lovlig.

Fra åpenhet til lukkede møter

Folkehelse­institutte­t og direktør Camilla Stoltenber­g mener det er et dilemma at hemmelige priser reduserer åpenheten:

«En konsekvens av hemmelige priser er at informasjo­n om kostnadsef­fektivitet og budsjettko­nsekvenser også må sladdes i beslutning­sgrunnlage­t. Essensiell informasjo­n som angår pasientret­tigheter, vil på denne måten bli flyttet fra det offentlige rommet til lukkede møter.»

Hun legger til at det dermed kan vaere problemati­sk for pasienter å vurdere om helsen deres blir verdsatt lavere enn helsen til andre pasientgru­pper, altså å vurdere om tilgangen til helsetjene­ster er likeverdig.

Et slikt hemmeligho­ld vil undergrave muligheten for både rettslig og politisk kontroll med avtaler av stor økonomisk og helsepolit­isk betydning.

Professor emeritus ved Universite­tet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway