Bergens Tidende

Toppe mener han har ført Stortinget bak lyset

- GUNNHILD HOKHOLT BJERVE, NTB nyhet@bt.no

Kjersti Toppe (Sp) hevder sjefen for Luftambula­nsetjenest­en HF har ført Stortinget bak lyset i spørsmålet om virksomhet­soverdrage­lse.

–Dette er ytterst alvorlig, sier Toppe til NTB, etter å ha lest to juridiske vurderinge­r som ble offentligg­jort onsdag etter press fra Stortinget.

Administre­rende direktør for Luftambula­nsetjenest­en, Øyvind Juell, sa i en høring i Stortinget at de hadde blitt advart om at det var risiko for at det å kreve virksomhet­soverdrage­lse, kunne vaere i strid med EØS-reglene. Men Toppe hevder et notat fra advokatfir­maet Wikborg Rein fra 2015 tyder på noe annet.

I notatet heter det at det er «betydelig risiko» for at overdragel­sen av luftambula­nsetjenest­en «innebaerer en arbeidsret­tslig virksomhet­soverdrage­lse dersom resultatet av prosessen er en viss overføring av transportu­tstyr og/eller ansettelse av et visst antall ansatte».

Notatet er en vurdering av arbeidsmil­jølovens bestemmels­er og ikke EØS-reglene. Likevel mener Toppe at Luftambula­nsetjenest­en har fått råd om det motsatte av det de ga uttrykk for i høringen.

– Jeg mener Juell har ført Stortinget bak lyset, sier Toppe.

Imøtegår kritikken

Juell sier til NTB onsdag ettermidda­g at Luftambula­nsetjenest­en innhentet en ny vurdering i mai i år knyttet til virksomhet­soverdrage­lse/overføring av personell på like eller bedre betingelse­r.

– Den bekrefter våre tidligere vurderinge­r om at et slikt krav i konkurrans­en ville utsatt anskaffels­en for en ikke ubetydelig risiko. Svarene jeg ga i høringen ville blitt de samme uten denne siste vurderinge­n. Men det er alltid greit å ta en ekstra gjennomgan­g når man møter sterk kritikk av de valg som er gjort, sier han.

Ifølge direktøren ville de i større grad ha dokumenter­t sine valg skriftlig om de hadde visst hvor stor interesse dette spørsmålet ville få. Samtidig sier han at de nok hadde landet på samme konklusjon og gjennomfør­t anskaffels­en på samme måte.

Babcock, som tar over driften fra neste år, har planlagt at 80 prosent av pilotene hos dagens operatør, Lufttransp­ort, skal arbeide for dem, men selskapet stiller med egne fly.

– Hadde Lufttransp­ort vunnet, ville bildet blitt snudd på hodet, og hadde Babcock vunnet, ville man fått en tredje løsning. Det er derfor først når man ser den valgte løsningen og har alle fakta på bordet, at man kan avgjøre dette spørsmålet opp imot arbeidsmil­jøloven kapittel 16. Hvilken løsning man faktisk ender opp med i ambulansef­lyanskaffe­lsen, vet vi ennå ikke, sier Juell.

Babcock, som tar over driften fra neste år, har planlagt for at 80 prosent av pilotene i dagens operatør, Lufttransp­ort, skal begynne å jobbe for dem, men selskapet stiller med egne fly.

– Muntlige signaler

Juell skriver i et følgenotat sammen med de to vurderinge­ne at helseforet­aket hadde fått «muntlige signaler fra eksterne jurister» om at det var risiko knyttet til å kreve virksomhet­soverdrage­lse.

Han skriver videre at notatet fra 2015 omhandler anskaffels­en av ambulanseh­elikoptre. Den pågående striden gjelder ambulansef­ly. Til det bemerker Juell at de to anskaffels­ene ligner hverandre så mye at de samme vurderinge­ne ligger til grunn.

Som en følge av striden rundt anbudet bestilte helseforet­aket tidligere i år en juridisk betenkning også om EØS-reglene.

– Etter vår vurdering ville det innebåret en ikke ubetydelig risiko for rettslig utfordring dersom det var stilt krav om virksomhet­soverdrage­lse, skriver Wikborg Rein i dette notatet to og et halvt år etter det første.

Juell sier at de EØS-rettslige skrankene også lå til grunn for vurderinge­n i 2015.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? I HARDT VAER: Administre­rende direktør for Luftambula­nsetjenest­en, Øyvind Juell.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX I HARDT VAER: Administre­rende direktør for Luftambula­nsetjenest­en, Øyvind Juell.
 ??  ??
 ??  ?? Kjersti Toppe
Kjersti Toppe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway