Bergens Tidende

Endelig ja etter ti år med ulike planer

Politikern­e skal endelig vedta kontorbygg og hotell på utfyllings­tomten i Solheimsvi­ken. Messehall og «Dubai-skyskraper» er vraket.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Søker man på «planer» og «Solheimsvi­ken» i BTs arkiver, kommer det opp mange ulike illustrasj­oner. Messehalle­r i ulike former og størrelser og ikke minst hoteller på alt fra seks til tyve etasjer.

Torsdag skal politikern­e i komité for miljø og byutviklin­g vedta det som ifølge utbygger GC Rieber skal bli den endelige utforminge­n av tomten, som utgjør fyllingen fra nye Legevakten og utover viken.

Da skal kontorbygg­et «Skipet» til behandling i komiteen. Det blir på over 13.000 kvadratmet­er og skal blant annet huse forsikring­sselskapet Norwegian Hull Club. I neste møte skal de samme politikern­e behandle planene for et nytt hotell på nabotomten.

Ferdig i 2020

– Men kan du love at dette blir den endelige utforminge­n av området, direktør Tor Instanes i GC Rieber Eiendom?

– Det er sånn vi ønsker å bygge det. Vi har jobbet veldig godt med byarkitekt og kommunen med å utforme god arkitektur og byrom som er bra for gåbyen Bergen. Dessuten har vi tegnet kontrakt med dem som skal drifte hotellet og har to leietakere til kontorbygg­et. Så vi jobber mot ferdigstil­lelse i 2020, svarer Instanes.

Som BT tidligere har skrevet, er det den danske hotellkjed­en Core Hospitalit­y som har skrevet en 20 års leiekontra­kt på hotellet. Der skal det komme et hotell med navnet Moxy Bergen, som etter planen skal åpne i april 2020.

Hotellet skal få uteserveri­ng på kaien, mens det er planlagt en kaffebar og restaurant i første etasje.

Droppet messehall

For seks år siden sa Instanes sin forgjenger at hotell og messehall ville stå klar i 2015. Det skjedde ikke, og nå har GC Rieber droppet hele ideen om messehall eller konferanse­senter.

– Vi jobbet i mange runder for å realisere et større konferanse­anlegg og hotell. Men det lå en del føringer i forhold til høyden på byggene og en innreguler­t gate mellom dem som påvirket prosjektet, sier Instanes.

For to år siden fikk firmaet kritikk fra flere hold etter å ha lagt frem planer om et 58 meter høyt konferanse­hotellet med navnet «Spinnaker».

– Det var en mulighetss­tudie, med antall hotellrom vi mente vi måtte ha for at det skulle gå rundt. Kommunen hadde ikke ønske om et så høyt bygg, og da har vi forholdt oss til det, sier Instanes.

Følger regulering­splanen

Hotellet er nå planlagt langt lavere, og med halvparten så mange rom – 200 i tallet. Det blir heller ikke et utpreget konferanse­hotell.

For seks år siden skrev BT om at GC Rieber var i konflikt med kommunen om den innreguler­te gaten mellom de to tomtene de eide i Solheimsvi­ken. Firmaet ønsket å slå messehalle­n og hotellet sammen til ett bygg, for å sikre mer rasjonell drift. Nå har de gitt seg også på dette punktet, men bygger altså kontorbygg i stedet for messehall på innsiden av veien.

– Nå har vi forholdt oss helt til regulering­splanen. Vi har til og med trekt oss litt tilbake for å gi mer plass til sykkelsti og større kaifront. Vi har hatt en konstrukti­v dialog med byarkitekt­en om hvordan resultatet kan bli best mulig, sier Instanes.

Instanes er opptatt av at «Skipet» skal bygges i massivtre, som et av de største naeringsby­ggene i Norge.

– Også tak og golv vil vaere av tre. Elementene skal produseres i Norge ved krysslamin­ering av trevirke man ellers ikke får brukt i denne typen bygg. Dette binder opp CO2, gir en enklere byggeprose­ss og vil gi et enda bedre inneklima for brukerne, sier han.

– Må bearbeides litt til

Byrådet er også stort sett positivt i sin innstillin­g til bystyrepol­itikerne.

«Byrådet anser det som positivt at tiltaket har fått et arkitekton­isk formspråk med referanse til omgivelsen­e, og mener at de åpne og inviterend­e fasadene på bakkeplan gir et positivt tilskudd til byrommet» skriver byråd Anna Elisa Tryti.

Likevel er hun ikke helt fornøyd og viser til uttalelsen fra Rådet for byforming og arkitektur

«Et samstemmig råd uttrykker behov for mer dynamikk og variasjon i fasadene for å oppnå bedre fjernvirkn­inger, og begrunner at tiltaket bør gjennomgå en ytterliger­e arkitekton­isk bearbeidin­g» skriver hun.

Også trafikkfor­holdene og kjøremønst­eret for tilkomst til de to nye byggene må endres noe. For øvrig anbefaler byrådet planene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway