Bergens Tidende

«Fotball for alle, uansett hvem du er glad i»

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

På Nordre fjell stadion vaier regnbuefla­gget hele året.

Onsdag kveld invitert Norges Fotballfor­bund (NFF) Hordaland til Fair play-fagsamling på Idrettens Hus på Brann Stadion.

Tema for møtet var «Fotball for alle, uansett hvem du er glad i», og årets Fair play-klubb i 2017 – Nordre Fjell – var invitert til å snakke om arbeidet klubben har gjort med å forebygge homohets.

På Nordre Fjell stadion flagger de året rundt med lilla, blå, grønne, gule, oransje og røde striper.

Regnbuefla­gget har i over 30 år vaert symbolet på frigjøring­skampen for homofile, lesbiske, bifile og transperso­ner.

I vinter fikk det fast plass på stadion på Ågotnes i Fjell kommune.

– Vi vet at mange homofile synes det er vanskelig å stå frem. Og dessverre skiller fotballen seg negativt ut som en arena der få – spesielt menn – våger å stå frem som homofile. Dette ønsket vi å gjøre noe med, sier Inger Anita Skogen i Nordre Fjell Fair playutvalg.

– Kampen mot homohets er ikke noe vi kun skal ha fokus på i en gitt periode, en sesong eller under Pride. Dette skal klubbene, trenerne og spillerne alltid vaere oppmerksom­me på, sier Skogen.

– I tillegg til å minne oss på dette, spør barna hva flagget betyr som gir oss mange muligheter til å snakke om homofili.

Skjer ikke over natten

Klubben, med rundt 400 spillere og 32 lag, hadde flere erfaringer å dele.

– Endring skjer ikke over natten, og vi er fremdeles ikke i mål. Det hjelper ikke ha vedtektene på papiret dersom de ikke settes ut i klubben, sier Aina Kolstad.

Hun forteller at det første de gjorde var å gjøre homofili og homohets forankret som fokusområd­er i klubbstyre­t. Videre ble det holdt kurs for både senior- og ungdomslag­ene.

Treneransv­ar

– Vi tror mye av nøkkelen ligger hos trenerne. Dessverre er det ikke alle trenere som skjønner alvoret, sier Åse Samuelsson.

For Nordre Fjell var det derfor viktig at det er styret som er klubben – ikke trenerne.

– Klubben må derfor vaere tydelig på hva som er våre verdier. Er man ikke enige i disse, har man heller ikke noe å gjøre i klubben.

Klubutvikl­er i NFF Hordaland, Tove Iren Vindenes, var også krystallkl­ar på klubbenes rolle i kampen mot homohets.

– Samfunnet er ikke i mål når det kommer til bekjemping av seksuell trakasseri­ng og homohets. Og er ikke samfunnet det, er ikke fotballen det, sier hun.

Hun påpeker at tallene for homofile og lesbiske som rapportere­r mobbing, er høyere enn for dem som ikke er det – spesielt for gutter.

– Vi har ingen talenter å miste. Derfor er det viktig at vi gjør alt vi kan for å hindre frafall. Ingen skal slutte med fotball fordi de ikke følte seg velkommen, sier Vindenes.

– Bruk ordet!

Klubbutvik­leren hadde en rekke konkrete punkter hun mente klubbene måtte ta tak i.

– Ønsk alltid alle velkommen, og understrek at her er alle etnisitete­r, religioner og legninger ønsket. Bruk også eksplisitt ordet homofil. Vi må bli kvitt tabuet.

– Vi har nulltolera­nse for homohets, samtidig er «jaevla homo» et av fotballens mest brukte skjellsord. Både dommere og trenere må slå hardt ned på dette.

– Reager også på andre trenere, spillere eller publikum.

– Treners oppførsel reflektere­s i spillerne. Dersom en trener tillater homohets, vil det vises igjen i spillergru­ppen, sier hun.

 ?? FOTO: MALENE INDREBØ-LANGLO ?? REGNBUEKLU­BB: – Vi må tørre og snakke om dette, selv om noen kan syns det er ubehagelig. Skal vi få bukt med homohetsen i norsk fotball, må vi ta tak, ikke bare ha flotte vedtak og verdier på papiret. Det sier Fair play-utvalget til Nordre Fjell fotballklu­bb, Åse Samuelsson (fra v.), Inger Anita Skogen og Aina Kolstad.
FOTO: MALENE INDREBØ-LANGLO REGNBUEKLU­BB: – Vi må tørre og snakke om dette, selv om noen kan syns det er ubehagelig. Skal vi få bukt med homohetsen i norsk fotball, må vi ta tak, ikke bare ha flotte vedtak og verdier på papiret. Det sier Fair play-utvalget til Nordre Fjell fotballklu­bb, Åse Samuelsson (fra v.), Inger Anita Skogen og Aina Kolstad.
 ??  ??
 ??  ?? TOVE IREN VINDENES
TOVE IREN VINDENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway