Bergens Tidende

Strileordf­ørere nekter å stoppe biltrafikk­en

Regjeringe­ns plan for nullvekst i biltrafikk­en gjør ordførerne i Bergens nabokommun­er opprørt. – De må ta innover seg at vi ikke er noen by, sier Marie Bruarøy (H) fra Os.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

eStatssekr­etaerene Anders Werp (H) og Aase Marthe Horrigmo (H) lovet at alle skulle bli vinnere da regjeringe­n onsdag formiddag inviterte til forhandlin­ger om de nye byvekstavt­alene. Men budskapet om nullvekst i biltrafikk­en gjennom fortetting og satsing på kollektivt, sykkel og gange slo ikke an hos alle.

– Vi er ikke helt i takt med innbyggern­e våre hvis vi innfører en sånn politikk, sier Marianne Bjorøy (Ap), ordfører i Fjell.

Hun uttrykte under møtet gjentatte ganger sin misnøye med regjeringe­ns politikk.

–Fra innbyggern­e får vi høre at alt skal skje på Straume. Hvis vi skal nå skal strupe til og satse alt på regionsent­eret vårt, så er ikke det salgbart overfor velgerne, fortsetter hun.

Hvem er best på nullvekst?

I Nasjonal transportp­lan er det varslet at det skal brukes 66 milliarder på tiltak i de ni største byområdene. På gårsdagens møte var Anders Werp, statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, krystallkl­ar på at pengene vil gå til de kommunene som kan komme opp med de mest treffsikre tiltakene i forhold til nullvekstm­ålet.

– Det er kvaliteten på prosjekten­e, ikke kjøttvekte­n, som avgjør, sa Werp, som viste til at belønninge­n er stor for de kommunene som deltar.

– Jeg håper det er en oppfatning rundt bordet at 66,4 milliarder kroner er mye penger, og at det kan vaere grunn til å glede seg over det.

Blant ordførerne i Bergens nabokommun­er ser ikke alle like positivt på det.

– Jeg synes dette er kjempeutfo­rdrende. De må ta innover seg at vi ikke er noen by, sier Marie Bruarøy (H), ordfører i Os.

Hun talte sine partifelle­r midt imot under onsdagens forhandlin­gsmøte.

– Den forrige arealplane­n brukte vi syv år på å bli enige om, og nå skal vi bare hoppe over alt som er vedtatt i 2018. Vi har en ambisjon om å utvikle hele kommunen, ikke bare Osøyro, sa hun.

Handler det bare om sentralise­ring?

Overfor lokalpolit­ikerne var Aase Marthe Horrigmo (H), statssekre­taer i Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet, tydelig på at fremtidig utvikling må skje med høy arealtetth­et i prioritert­e vekstsoner. Hun trakk deretter frem Knarvik, Kleppestø, Osyøro og Straume som prioritert­e regionsent­re.

– Kommunene må forplikte seg, sa hun og la til at regjeringe­n bidrar med en rekke gulrøtter.

Horrigmo ble møtt med en annen av regjeringe­ns satsinger, kommuneref­ormen. Både Os, Lindås og Fjell slår seg nemlig sammen med en eller flere nabokommun­er i 2020.

–Jeg er bekymret for at en ikke tar alvorlig dette med kommunesam­menslåing. Nye Øygarden vil med sine 40.000 innbyggere bli Hordalands nest største kommune. Alle disse bor ikke på Straume. Vi kan ikke gå inn i en sånn satsing og så si at utvikling kun skal skje på et lite frimerke av et område, sa Bjorøy under møtet.

–Med dette får skeptikern­e rett: At kommunesam­menslåing kun handler om sentralise­ring, fortsatte Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF).

Hun uttrykte manglende motivasjon­en for å delta i forhandlin­gene. Like negativ var ikke Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap). Han sa under møtet at de nå legger opp til en stor fortetting rundt Kleppestø. Også byråd for byutviklin­g i Bergen, Anna Elisa Tryti (Ap), talte varmt om regjeringe­ns initiativ om å se areal- og transportp­olitikken i sammenheng.

Regjeringe­ns ambisjon er å få på en avtale med de fire omegnskomm­unene i løpet av 2018. Statssekre­taer Aase Marthe Horrigmo (H) sa hun satte pris på tilbakemel­dingene.

Marianne Bjorøy (Ap), ordfører i Fjell.

Hvor spredt kan en bygge?

–Nå får vi mange av utfordring­ene på bordet. Jeg har forståelse for at dette er krevende for dem som skal bygge nye kommuner. Men så mener jeg det finnes virkemidle­r for å nå målene.

– Det blir sagt at en skal måles etter kvaliteten på tiltaket. Hva hvis disse kommunene ønsker en mer spredt struktur på bolig og arbeidspla­sser?

– Hvorvidt tiltakene når nullvekstm­ålene blir viktig her. Men jeg vil ikke foregripe hvordan dette blir. Vi må se på de tiltakene som kommer.

 ??  ?? FORHANDLIN­GER: Statssekre­taerene Anders Werp (H) og Aase Marthe Horrigmo (H) lovet at alle skulle bli vinnere da de onsdag inviterte til forhandlin­ger om de nye byvekstavt­aler.
FORHANDLIN­GER: Statssekre­taerene Anders Werp (H) og Aase Marthe Horrigmo (H) lovet at alle skulle bli vinnere da de onsdag inviterte til forhandlin­ger om de nye byvekstavt­aler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway