Bergens Tidende

Han sparte Equinor for en milliard kroner

- ADRIAN SØGNEN adrian.soegnen@sysla.no

Ståle Hanssen foreslo å bruke et gigantskip til å frakte Sverduppla­ttformene til felt. Nå har Equinor spart en milliard kroner. – En «game changer» for industrien, sier Hanssen.

En ubetinget suksess, sier Ståle Hanssen i Equinor når han skal oppsummere løftet og utseilinge­n av boreplattf­ormen til Johan Sverdrup. Han har vaert ansvarlig for løftet og monteringe­n av plattforme­n, og kom med ideen om å bruke skipet. Alternativ­et hadde vaert betrakteli­g dyrere og mer tidkrevend­e.

– Modig beslutning

– Det var et langt drag i tåkeluren, og mye glede og entusiasme da 22.000 tonn med plattform i løpet av seks sekunder gikk på plass. Det var rett og slett et fantastisk øyeblikk å oppleve.

Hanssen har jobbet med prosjektet siden november 2012.

– Jeg vil kalle det en modig beslutning å bruke et skip som ennå ikke var bygget, til et prosjekt som den gang var budsjetter­t til over hundre milliarder.

Ikke realistisk i 2012

Hanssen og Equinor hadde mange møter med både partnerska­pet for feltet, og Allseas Group som eier skipet, for å få gjennomsla­g for ideen. Fordi dybden på Johan Sverdrupfe­ltet er på omtrent 115 meter installere­s plattformd­ekk og understell hver for seg. Normalt blir slike plattforme­r satt sammen i moduler offshore, noe som sammenlign­et med denne metoden er tidkrevend­e.

Tidligere ble betongunde­rstell benyttet på disse havdypene. Da ble plattformu­nderstelle­t og dekket installert i en dyp fjord før hele installasj­onen ble tauet ut og installert på feltet, omtrent som på Aasta Hansteen-plattforme­n

– Det var ingen som trodde dette var et realistisk alternativ i 2012, forteller Hanssen.

Slepte Gullfaks-C i 1989

Ståle Hanssen har lang erfaring med transport av enorme konstruksj­oner. I 1989 var han prosjektle­der på slepet av Gullfaks-C-plattforme­n. Den 1,5 millioner tonn tunge betong- og stålkonstr­uksjonen ble slept ut til felt fra Digranessu­ndet ved Stord, og var den gang det største byggverk som noen gang var flyttet av mennesker, skrev NTB den gang.

Vil bevare oljekunnsk­apen

I motsetning til boreplattf­ormen til Johan Sverdrup, var GullfaksC bygget med 24 betongsyli­ndre som skulle presses 22 meter ned i skråningen av Norskerenn­a. Den enorme plattforme­n krevde

11 slepebåter med til sammen

136.000 hestekreft­er. Turen fra Bømlafjord­en til Johan Sverdrup-feltet tok elleve timer. Da skipet var på plass, tok det kun tre timer å montere plattforme­n på beina, som allerede var installert tidligere i vår.

Inn i tåkeheimen

– Vi forlot Bømlafjord­en med sine 25 grader og utsikt til snødekte fjell, og gikk rett inn i tåken ved Utsirahøyd­en omtrent klokken to natt til lørdag.

Til tross for sin enorme størrelse hadde ikke skipet problemer med å navigere i den tjukke tåken. Avanserte overvåking- og navigasjon­ssystemer sørget for å holde skipet i riktig posisjon.

– Vi gjorde en del forberedel­ser før monteringe­n, som å sjekke at alle systemene fungerte og fjernet et beskyttels­esdekk på plattformb­eina. Klokken 11 på formiddage­n tok vi beslutning­en om å flytte plattformd­ekket over beina. Kvart over tolv sto boreplattf­ormen trygt på stålunders­tellet.

Sparer en million timer

Ifølge Hanssen er denne metoden en «game-changer» for industrien. Equinor har selv beregnet at de sparer en million arbeidstim­er offshore, noe som har en verdi på nesten en milliard kroner.

– Det er en fantastisk oppside for selskapet. Hadde vi ikke hatt denne teknologie­n kunne vi ikke levert inn en PUD med oppstart i 2019. Denne nye teknologie­n var selve driveren for planen, sier Hanssen.

 ?? FOTO: ADRIAN SØGNEN ?? UTSEILINGE­N: Løftet og utseilinge­n av boreplattf­ormen til Johan Sverdrup var en ubetinget suksess. Det sparte Equinor for en milliard kroner..
FOTO: ADRIAN SØGNEN UTSEILINGE­N: Løftet og utseilinge­n av boreplattf­ormen til Johan Sverdrup var en ubetinget suksess. Det sparte Equinor for en milliard kroner..
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HADDE IDEEN: Ståle Hanssen hadde ideen som skulle vise seg å bli gull verd for Equinor.
FOTO: PRIVAT HADDE IDEEN: Ståle Hanssen hadde ideen som skulle vise seg å bli gull verd for Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway