Bergens Tidende

Solberg fikk det som hun håpet på i Brussel

- JOHAN FALNES, NTB utland@bt.no

Statsminis­ter Erna Solberg (H) fikk nøyaktig de forsikring­ene hun var ute etter da hun møtte EU-kommisjone­ns president JeanClaude Juncker.

Solberg hadde én oppgave da hun besøkte Brussel tirsdag – å sikre unntak for Norge hvis EU innfører såkalt beskyttels­estoll på stål og aluminium.

Da hun møtte EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker på tampen av dagen, sa han akkurat det hun hadde håpt på å høre.

– Jeg har forsikret statsminis­teren om at vi arbeider med en løsning for å myke opp de mulige konsekvens­ene dette vil kunne få for Norge, sa Juncker da de to møtte pressen sammen.

– Det vil faktisk ikke få noen konsekvens­er for Norge i det hele tatt, sa han.

«Som poesi»

Lover du virkelig at det ikke vil komme noen nye tollsatser på stål og aluminium for Norge? lød det litt vantro spørsmålet fra norsk presse, som i forkant av møtet var blitt fortalt at det ikke var ventet noen avklaring allerede nå.

– Uttalelsen min var som poesi. Den taler for seg selv, svarte Juncker.

Et veldig positivt budskap, fastslo Solberg.

– Jeg mener det er veldig betryggend­e for alle som støtter EØS-avtalen, at det ligger en solidarite­t i EØS som gjør at vi ikke innfører slike tiltak mot hverandre, sa hun.

Frykter oversvømme­lse

Det EU frykter, er at utenlandsk­e produsente­r skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi den nye ekstratoll­en på stål og aluminium i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

EU vurderer derfor å jekke sine egne tollsatser opp for å unngå at europeiske markeder oversvømme­s av billig metall fra utlandet.

Slik beskyttels­estoll vil i utgangspun­ktet også ramme eksport fra Norge, men nå lover Juncker altså at det ikke skal skje.

Norge har begrunnet kravet om unntak med at beskyttels­estiltak mot norsk eksport vil vaere i strid med prinsippet om like konkurrans­evilkår mellom landene som er med i EØS.

Bestevenne­r

Norge er «vår naermeste venn», fastholdt Juncker, som samtidig forsikret om at Norge har EU på sin side både i handelskon­flikten med USA og i de vanskelige skilsmisse­diskusjone­ne med Storbritan­nia.

– EUs dype og spesielle forhold til Norge skal ikke på noen som helst måte settes i fare av brexit, sa Juncker.

Det samme ble understrek­et av EUs president Donald Tusk da han møtte Solberg tidligere på dagen.

– Vi vet at brexit skaper usikkerhet også for EFTA-landene. Som naere partnere og venner er vi klar til å bistå dere i samtalene deres med Storbritan­nia og holde dere godt informert om prosessen, sa Tusk.

Samstemt om handel

Budskapet var også samstemt om de nye handelsbar­rierene som USAs president Donald Trump har satt opp.

Solberg beskriver handelssit­uasjonen som den vanskeligs­te på mange år.

– Vi beklager at USA trapper opp med proteksjon­istiske tiltak i handelspol­itikken, sier hun.

Statsminis­teren reagerer spesielt på Trumps begrunnels­e for de nye tollsatsen­e – nemlig at tollen er nødvendig fordi importen er så høy at den utgjør en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.

– Vi er en naer alliert og et tett samarbeids­land. Derfor blir det veldig rart å bruke nasjonal sikkerhet som en begrunnels­e.

Det vil faktisk ikke få noen konsekvens­er for Norge i det hele tatt. EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO, NTB SVCANPIX ??
FOTO: VIRGINIA MAYO, NTB SVCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway