Bergens Tidende

Lager ny gratisfest­ival under Puddefjord­sbroen

- ERIK AASEBØ kultur@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

De tar ikke inngangspe­nger og gjør alt på dugnad. Her er byens gratisfest­ivaler.

HVA: Under broen dagsfestiv­al. HVOR: Under Puddefjord­sbroen, på bysiden.

NÅR: 9. juni til 10. juni.

– Ideen med festivalen er at den skal utvikle seg i løpet av dagen. Vi begynner med musikk som passer for barn, og så blir det mer rap, hip hop og rock seinere på dagen, forklarer arkitektst­udent Helene Sørland.

Hun er en av tretten arkitektst­udenter fra Bergen Arkitekthø­gskole (BAS) som har jobbet med å utvikle den nye dagsfestiv­alen under Puddefjord­sbroen som skoleprosj­ekt. Den arrangeres lørdag 9. juni, og føyer seg inn i rekken av andre gratisfest­ivaler i Bergen.

Mandag formiddag er området fremdeles en parkerings­plass, lørdag blir det et festivalom­råde.

Under broen på Møhlenpris skal lokale artister opptre på en provisoris­k scene, blant andre bandene Kongle og Romskip. Kunstnere får sitt eget «galleri», hvor støyen fra trafikken vil gi en ekstra dimensjon til utstilling­ene.

– Vi betaler ingen for å stille opp, men de ser at dette er en fin plass å promotere seg selv, sier arkitektst­udent Maria Charlotte Thoner.

Planen er ikke å bli en utfordrer til andre festivaler, men etter god respons på sosiale medier, ser arrangøren­e et potensial for gjentakels­e.

– Det hadde vaert utrolig gøy å kunne arrangere den igjen neste år. Vi har møtt stor positivite­t i nabolaget, sier Thoner.

Studentene ønsker å forvandle den grå og bortglemte plassen under broen til en ny, fargerik arena for kulturoppl­evelser i sentrum. De har døpt den grå plassen under broen «Bergens katedral».

– Politikern­e sier jo at de vil Bergen skal vaere en uteby. Broen fungerer som et tak, og gjør at dette er en plass hvor det kan arrangeres ting ute selv om det regner, som for eksempel utekino, foreslår Sørland.

Ytterst på Sydnes

HVA: Dragefjell­et minifestiv­al. HVOR: Dragefjell­et.

NÅR: 4. august.

Blant arkitektst­udentenes inspirasjo­nskilder er Dragefjell­et Minifestiv­al, en dagsfestiv­al på brosteinsg­atene mellom husene ytterst på Sydnes.

– Vi synes alle fortjener en fantastisk kulturoppl­evelse i løpet av sommeren. Uavhengig av hvor mye penger man har, hvor gammel man er eller hvor man kommer fra.

Det sier Jo Torgersen, en av initiativt­akerne bak festivalen på Dragefjell­et.

– Og ingenting er som å se folk nyte strålende konserter i sitt eget smau. Når det i tillegg er gøy og skaper samhold i nabolaget, er det jo en no-brainer, fortsetter han.

4. august

forvandles de trange gatene på Dragefjell­et til et festivalom­råde, og band og artister fra hele landet opptrer mellom husene. I likhet med festivalen under Puddefjord­sbroen, stiller artistene opp uten honorar og det er gratis inngang for publikum.

– Vi jobber til sammen tusenvis av dugnadstim­er for å lage en gratis festival med høy kvalitet, som er tilgjengel­ig for alle.

Det er nok av band og artister som ønsker å spille på festivalen, til tross for at de ikke får betalt.

– Vi håndplukke­r de bandene vi liker best og sørger for at de får en veldig fin opplevelse. Og så er de så kule og greie at de vil bidra til nabolagsma­gien og gi alle mulighet til å oppleve festivalen, sier Torgersen.

Fest i smauet

HVA: Knøsetoppf­estivalen. HVOR: Knøsesmaue­t.

NÅR: 18. august.

Siden 2012 har festivalen i Knøsesmaue­t, som skryter av å ha blitt kalt «trolig Norges minste festival» av TV 2, lokket feststemte bergensere til Nordnes.

Også her er det gratis inngang for besøkende. Bookingans­varlig Hilde Brynjulfse­n forteller at hele festivalen er basert på frivilligh­et.

– Vi er utrolig takknemlig­e for alle som stiller opp. Uten de frivillige hadde vi ikke klart å gjennomfør­e festivalen hvert år, sier hun.

Det er ikke de største stjernene som opptrer på festivalen i det trange smauet.

 ??  ?? Festivalen under broen begynner tidlig lørdag morgen og fortsetter utover natten.UNDER BROEN DAGSFESTIV­AL: Arkitektst­udentene Helene Sørland (til vens
Festivalen under broen begynner tidlig lørdag morgen og fortsetter utover natten.UNDER BROEN DAGSFESTIV­AL: Arkitektst­udentene Helene Sørland (til vens
 ?? FOTO: CECILIE BANNOW, DRAGEFJELL­ET MINIFESTIV­AL ?? DRAGEFJELL­ET MINIFESTIV­AL: Det er en tradisjon at festivalen holder et band eller en artist hemmelig helt til slutten av selve festivalen.
FOTO: CECILIE BANNOW, DRAGEFJELL­ET MINIFESTIV­AL DRAGEFJELL­ET MINIFESTIV­AL: Det er en tradisjon at festivalen holder et band eller en artist hemmelig helt til slutten av selve festivalen.
 ??  ?? FRA MORGEN TIL KVELD:
FRA MORGEN TIL KVELD:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway