Bergens Tidende

Flere sykler og faerre biler

Bergen kan så mye bedre. Det er tid for å øke ambisjonen­e.

-

DET ER GRUNN til å spørre seg: Har bergenspol­itikerne store nok ambisjoner? Bergen er langt unna å vaere en god nok by for syklister. Sentrum lider fremdeles under en støyende og forurensen­de biltrafikk. Det er mye som må gjøres for byens gående og syklende.

Neste år skal velgerne sette sammen et nytt bystyre. Da bør partiene kjempe om å ha de største ambisjonen­e og de beste løsningene for å gjøre Bergen til en mer tilgjengel­ig by for flere.

DENNE UKEN LA Syklistene­s Landsforen­ing frem kåringen av Norges beste sykkelbyer. Kåringen er basert på en spørreunde­rsøkelse blant syklister, i tillegg til objektive kriterier. På topp ligger Kristiansa­nd, som i år rykket forbi Lillestrøm. Stavanger er på femte plass.

For å finne Bergen, må man rulle hele veien ned til 23. plass på listen. SELV OM HOVEDSTADE­N ikke imponerer med 14.-plassen, fortjener Oslobyråde­t skryt for å sikte høyt.

Under fanen «Bilfritt byliv» har kommunen kommet godt i gang med å legge til rette for myke trafikante­r. Tirsdag forsvant bilene fra Fritjof Nansens plass utenfor Oslo rådhus.

Planene om å fjerne bilene fremsto umiddelbar­t som en urealistis­k drøm, men nå ser det stadig ut til å vaere mer oppnåelig. Det bør inspirere.

UTEN EN VILJE TIL ENDRING er det enkelt å anta at alle veier og parkerings­plasser er helt nødvendige, at det ikke er plass til et ekstra sykkelfelt, at fartsgrens­ene ikke kan senkes.

Men det er mulig å prøve. «Fordi det alltid har vaert sånn», er ikke et godt argument.

DET ER IKKE TVIL om at Bergen går i riktig retning. Takket vaere blant annet Bybanen, flere sykkelveie­r og bedre kontroll på gateparker­ingen er byen blitt mer tilgjengel­ig for folk flest.

Likevel fremstår det som om byrådet, som består av Ap, KrF og Venstre, ikke alltid har den nødvendige handlekraf­ten. Bysyklene er ennå ikke kommet på plass, fordi anbudspros­essen kom seint i gang, og deretter måtte gjennom en klagerunde.

Det er ingenting som skulle tilsi at 22 norske byer skal vaere bedre enn Bergen på sykkel.

Dessverre fikk ikke bergensern­e mulighet til å bruke dem under hetebølgen i mai.

Bergen har et forbedring­spotensial, og det er en lang vei å gå. Det er ingenting som skulle tilsi at 22 norske byer skal vaere bedre enn Bergen på sykkel.

Det er bare å sette seg på setet og trå til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway