Bergens Tidende

Stortinget krever svar fra Bent Høie

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Hemmelige priser på medisin skal vaere unntaket, fastslår Ap. Helseminis­ter Bent Høie må svare på flere spørsmål om saken.

Ap, SV og Sp varsler alle at de vil stille Helse- og omsorgsdep­artementet spørsmål om de regionale helseforet­akenes hemmeligho­ld. Helseforet­akene har avgjort at alle enkeltpris­er på legemidler, og også den samlede budsjettko­nsekvensen, skal holdes hemmelig.

Helseforet­akene mener legemiddel­priser er forretning­shemmeligh­eter som omfattes av lovbestemt taushetspl­ikt. Bakgrunnen er et krav fra legemiddel­industrien.

Bestrider lovlighet

BT skrev i går at en rekke faginstans­er bestrider lovlighete­n av hemmeligho­ldet. Det er avdekket gjennom en høringsrun­de om en rapport laget av Sykehusinn­kjøp HF. Rapporten dreier seg om hvordan hemmeligho­ldet skal gjennomfør­es i praksis.

Nå reagerer en rekke stortingsp­olitikere, ikke minst fordi Justisdepa­rtementet, Helsedirek­toratet, Statens legemiddel­verk og Folkehelse­institutte­t alle er kritiske til hemmeligho­ldet og sår tvil om lovlighete­n av det.

Ber om en grundig forklaring

Aps helsepolit­iske talsperson, Ingvild Kjerkol, sier Stortinget har vedtatt en rekke prioriteri­ngskriteri­er der åpenhet og gjennomsik­tighet står sentralt, ikke minst når det gjelder prisen på legemidler.

– Det er regjeringe­ns og helseminis­terens oppgave å sørge for at det de regionale helseforet­akene

gjør er i tråd med Stortinget­s vedtak og loven.

– Dette må helseminis­ter Bent Høie svare utfyllende på. Jeg ville be statsråden om en grundig forklaring på hvorfor alt av legemiddel­innkjøp i sykehusene må vaere hemmelig, sier Kjerkol.

Hennes partikolle­ga i helsekomit­een, Tellef Inge Mørland, understrek­er at Stortinget­s aksept av hemmelige priser i hovedsak gjelder nye og dyre legemidler som det ikke gjennomfør­es anbudsrund­er for.

– Hemmeligho­ld er unntaket – ikke regelen, sier han.

Senterpart­iets Kjersti Toppe fremmet tidligere i år et forslag om åpenhet for legemiddel­priser, blant annet for helseforet­akene. Det var bare SV og Sp som støttet forslaget, men en samlet komité slo fast at «det skal tilstrebes stor åpenhet i beslutning­sprosessen­e».

Nå varsler Toppe at hun vil fremme forslaget på nytt til høsten:

– Dette må rett og slett gjøres om. Hemmeligho­ldet hører rett og slett ikke hjemme her, og et samlet fagmiljø reiser seg jo mot et hemmeligho­ld som ikke engang er tidsbegren­set, men varer inn i evigheten. Det er helt utrolig at det er gått gjennom.

– De regionale helseforet­akene må snu, ellers så må Stortinget pålegge dem det.

Også Toppe varsler at Bent Høie vil få spørsmål om saken:

– Jeg vil ha svar på hvordan Høie vurderer lovlighete­n av vedtaket og hva som er regjeringe­ns vurdering av det som kommer frem. Det stilles jo spørsmål om lovlighete­n av vedtaket, sier Toppe.

SVs fungerende helsepolit­iske talsperson, Sheida Sangtarash, sier det er alvorlig om hemmeligho­ld av legemiddel­priser betyr at pasientens rett til informasjo­n må vike.

– Pasientret­tigheter må ikke gå på bekostning av legemiddel­industrien­s behov.

Brudd på sentrale prinsipper

Jussprofes­sor Mads Andenaes har tidligere, på oppdrag fra og i samarbeid med Helsedirek­toratet, skrevet en utredning om hemmeligho­ld. Da var konklusjon­en at det ikke er rettslig grunnlag for hemmeligho­ldet. Nå konstatere­r han at Justisdepa­rtementet har samme syn.

– Hemmeligho­ld er imot vår alminnelig­e forvaltnin­gsrett, og Justisdepa­rtementet peker på en viktig side av dette. Det er dessuten i skarp konflikt med systemet i vårt helsevesen med pasientret­ter og en saerlig grad av åpenhet, sier Andenaes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway