Bergens Tidende

Politiet gjorde ingen etterforsk­ning da nytt foreldrepa­r mistenkte overgrep i bofellessk­ap

– Det gjør meg vettskremt. Man forventer et minstemål av etterforsk­ning, sier faren. Diskrimine­ringsombud­et krever nå svar fra politiet.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto ØRJAN DEISZ

e– Anmeldelse­n ble henlagt uten at noe kvalifiser­t arbeid ble gjort. Det gjør meg forbannet. Og vettskremt, sier faren til BT.

Atferdsend­ringer

I fjor høst merket han og konen atferdsend­ringer hos sin psykisk utviklings­hemmede sønn. Han er en ung mann med store språkbegre­nsninger.

På den tiden bodde han i en kommunal leilighet i en av Bergens omegnskomm­uner.

Endringene gjorde foreldrene urolige.

Etter en stund ble de kjent med at en omsorgsarb­eider var siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang med en utviklings­hemmet mann – i et annet bofellessk­ap i samme kommune.

Omsorgsarb­eideren fikk fortsette å jobbe en periode mens han ble etterforsk­et i det skjulte. å be politiet om å se vår sak i sammenheng med den første, sier faren.

Henla saken

I april fikk foreldrene beskjed om at saken var henlagt av politiet.

Politiadvo­kat Kristine Knutsen-Berge bekrefter at den ble registrert som en anmeldelse. Samtidig opplyser hun til BT at det «ikke ble foretatt etterforsk­ning».

Omsorgsarb­eideren fikk ikke status som mistenkt i den nye saken, opplyser Knutsen-Berge. Ingen ble avhørt.

– Det er helt umulig for oss å forstå måten politiet har valgt å håndtere denne saken på. Det oppleves helt klart som verken å bli tatt på alvor eller å bli trodd, sier faren.

– Svaert arrogant

Nylig ble også den først anmeldte bofellessk­apssaken lagt bort av statsadvok­aten – på bevisets stilling.

Bistandsad­vokat Ellen Eikeseth Mjøs represente­rer begge de utviklings­hemmede mennene. Hun reagerer sterkt på henleggels­ene.

Anmeldelse­n som ikke ble etterforsk­et er allerede en klagesak hos statsadvok­aten. I den andre saken forbereder Mjøs klage til Riksadvoka­ten.

– Vi snakker her om to lignende saker, fra samme sted og samme periode, med mistanker om overgrep mot en av samfunnets mest sårbare grupper, sier hun.

Skal vaere høyt prioritert

Mjøs poengterer at dette er en sakstype som Riksadvoka­ten, landets øverste påtalemynd­ighet, gir høy prioritet.

– I den siste saken er det ikke gjort ett eneste etterforsk­ningsskrit­t. Politiet har henlagt den «utenfor straffesak». Det virker underlig at de bruker en slik henleggels­eskode når det er mistanke om at en person er utsatt for seksuelle overgrep. Familien føler seg svaert arrogant behandlet av politiet.

– Fortvilte foreldrepa­r

Familien føler seg svaert arrogant behandlet av politiet.

Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsad­vokat

Politiadvo­kat Knutsen-Berge var politiets ansvarlige jurist i begge bofellessk­apssakene. Hun kan ikke si noe nå.

– Så lenge sakene ikke er endelig avgjort kan det bli aktuelt med ytterliger­e etterforsk­ning. Av hensyn til en slik etterforsk­ning, og på bakgrunn av taushetspl­ikt, kan jeg dessverre ikke gi noen opplysning­er om innholdet i sakene eller de vurderinge­ne som er gjort, skriver Knutsen-Berge i en e-post til BT.

Foreldrene til begge de utviklings­hemmede mennene har henvendt seg til Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et (LDO). Nå har ombudet bestemt seg for å undersøke sakene naermere.

Diskrimine­ringsombud­et

Sist uke sendte de brev til Vest politidist­rikt med en rekke spørsmål om etterforsk­ningen.

I brevet heter det at saker om overgrep mot psykisk utviklings­hemmede, som ofte mangler språk, er «saerdeles viktig» å etterforsk­e grundig.

– Vi har fått henvendels­er fra to fortvilte foreldrepa­r. Hovedpoeng­et vårt er å få svar på hvorfor sakene ikke ble etterforsk­et mer før de ble henlagt, sier seniorrådg­iver ved LDO, Ragnar Lie.

Krever svar fra politiet

Lie sier sakene i neste omgang kan bli brakt inn for Diskrimine­ringsnemnd­a i Bergen.

Ombudet kan kreve å få

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEIM ?? Statsadvok­at Ellen Cathrine Greve henla overgrepss­aken mot omsorgsarb­eideren som var siktet. Saken ble henlagt på bevisets stilling. Her er Greve i retten med omsorgsarb­eiderens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak. GRANSKER: Fylkesmann­en gransker nå holder til her, i Statens hus i Bergen.
ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEIM Statsadvok­at Ellen Cathrine Greve henla overgrepss­aken mot omsorgsarb­eideren som var siktet. Saken ble henlagt på bevisets stilling. Her er Greve i retten med omsorgsarb­eiderens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak. GRANSKER: Fylkesmann­en gransker nå holder til her, i Statens hus i Bergen.
 ??  ?? HENLA:
HENLA:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway