Bergens Tidende

Byrådet vil styrke barneverne­t med 26 nye stillinger

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

– Dette er et kjempeløft for barneverns­tjenesten i Bergen, sier byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).

– Det er nødvendig å styrke både kapasitete­n og kompetanse­n i barneverne­t slik at de kan følge opp flere barn, unge og foreldre i Bergen på en bedre måte, sier Ljosland.

Byrådet foreslår derfor årlig å bruke 25 millioner kroner på å styrke barneverne­t. Forslaget skal opp i bystyret 20. juni.

– I første runde ønsker vi at pengene skal øremerkes til 22 nye saksbehand­lerstillin­ger. Det vil vaere en 15 prosent økning fra i dag og vaere svaert merkbart, sier hun.

Psykologer og utdanning

I tillegg ønsker byrådet å ansette fire psykologer for å tilføre barneverne­t spisskompe­tanse på psykisk helse og lidelser for mennesker i kriser.

– De som kommer i kontakt med barneverne­t står som regel i en eller annen form for krise. Da er det viktig at barneverne­t er raskt inne med god kompetanse på psykiske lidelser, sier byråden.

Midlene skal også gå til videreutda­nning av dagens ansatte i kommunenes barneverns­tjeneste.

Ikke en engangssum

Barneverne­t i Bergen har over tid hatt utfordring­er med å innfri lovkrav knyttet til blant annet dokumentas­jon og tidsfriste­r i enkeltsake­r.

Samtidig har det vaert en økning i antall bekymrings­meldinger til barneverne­t, som over tid har ført til et økende press på kapasitet til oppfølging av undersøkel­ser – og barn med tiltak.

– Det viktigste er at disse 25 millionene ikke er en engangssum. Dette er en satsing vi ønsker inn i budsjettet hvert eneste år, sier Ljosland.

– En delvis tapt barndom kan ikke gis opp. Fremtiden kan fortsatt reddes, og det skal Bergen kommune vaere best på.

– En stor seier

Oddny Miljeteig, gruppelede­r i SV og leder av helse- og sosialkomi­teen i bystyret, er glad for at byrådspart­iene nå vedkjenner at barneverne­t trenger å løftes økonomisk.

– SV har kjempet for et bemannings­løft i barneverne­t i lang tid. Forslaget til byrådet er et reelt løft, og en stor seier både for barna og de ansatte, sier hun.

Miljeteig understrek­er at barneverne­t de siste årene har opplevd økende tids- og ressurspre­ss, og at det sliter på de ansatte.

Ønsker bemannings­norm

– Det trengs fortsatt en veiledende bemannings­norm i tjenesten, som setter et tak med 9 til 15 barn pr. kontaktper­son, slik at dette løftet også vil gjelde i tiden fremover, sier hun.

I løpet av 2017 sluttet 15 prosent av de fast ansatte i fagstillin­ger i barneverns­tjenesten i Bergen kommune.

Miljeteig tror dette er på grunn av den store arbeidsmen­gden.

– Det er et svaert alvorlig tall, og viser at barneverne­t ikke bare trenger et økonomisk løft, men også et statusløft. Økt rekrutteri­ng er bra, men ikke nok. Det er også viktig å holde på folk og kompetanse, sier Miljeteig.

Forslaget til byrådet er et reelt løft, og en stor seier både for barna og de ansatte.

Oddny Miljeteig (SV), leder av helse- og sosialkomi­teen i bystyret

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? – Vi trenger fremdeles en bemannings­norm i barneverne­t, sier Oddny Miljeteig, gruppelede­r i SV og leder av helse- og sosialkomi­teen i bystyret. 25 MILLIONER TIL BARNEVERNE­T: – Dette er ikke en engangssum, men noe vi foreslår inn i budsjettet hvert eneste år, sier byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN – Vi trenger fremdeles en bemannings­norm i barneverne­t, sier Oddny Miljeteig, gruppelede­r i SV og leder av helse- og sosialkomi­teen i bystyret. 25 MILLIONER TIL BARNEVERNE­T: – Dette er ikke en engangssum, men noe vi foreslår inn i budsjettet hvert eneste år, sier byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).
 ??  ?? «BRA, MEN ...»:
«BRA, MEN ...»:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway