Bergens Tidende

I fjor regnet avlingen bort – i år ødelegger tørken

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no foto GEIER MARIN STRANDE

I fjor søkte rekordmang­e bønder om erstatning etter den dyvåte sommeren. Nå skaper den lange tørkeperio­den nye utfordring­er for bøndene i Hordaland.

Etter det som ble betegnet som en elendig slåtteseso­ng i fjor, søkte 64 av bøndene som dyrker grovfôr i Hordaland Fylkesmann­en om erstatning.

Ikke en dråpe

Selv om det ennå er tidlig i sesongen, frykter bøndene konsekvens­ene av den lange tørkeperio­den i Hordaland.

I Bergen har det, utrolig nok, ikke falt en eneste dråpe regn de siste 20 dagene.

Leder i Hordaland Bondelag, Kjetil Mehl, bekrefter at situasjone­n er utfordrend­e.

– Det er en smule uvant. Avlingsmen­gdene er ikke store for dem som har høstet, og utfordring­en ligger i om vi får en god andreslått. Vi er nødt til å ha litt regn snart dersom ikke veksten skal stoppe helt opp, sier Mehl.

Trenger rotbløyte

Han legger til at det bør komme betydelige mengder med nedbør, helst opp mot 30 mm, dersom bøndene skal få såkalt rotbløyte.

– Det var en ekstremt dårlig sesong i fjor, så dette kan også bli økonomisk ugunstig for en del bønder. Men vi får jo ikke gjort noe med vaeret, og må ta det som kommer, erkjenner Mehl.

Fremtidige konsekvens­er

Seniorrådg­iver Bastian Hoffman hos Fylkesmann­en i Hordaland sier at de først blir koblet inn dersom noen av bøndene søker om erstatning som følge av svikt i avlingen.

– Dersom bøndene ikke får nok fôr nå, vil det merkes til vinteren. Konsekvens­ene vil ikke nødvendigv­is kjennes med en gang, men kommer etter hvert, sier Hoffmann.

Optimistis­ke fruktbønde­r

I Hardanger er fruktbønde­ne noe bedre stilt ettersom de fleste i dag er utstyrt med automatisk­e vanningsan­legg.

Fruktdyrke­r Magnus Opedal sier at varmen gjør at bøndene må ta høyde for at det kan bli en tidligere sesong enn normalt.

– Det ser ut til at vi har bra med epler og moreller, mens plommer er det som skuffer mest. Enkelte felt svikter litt, men totalen er ganske bra. Vi prøver å holde optimismen oppe, sier Opedal.

Kanskje regn over helgen

Normalt starter innhøsting­en av moreller i slutten av juli. Deretter går det slag i slag med plommer og epler i slutten av august.

De siste vaerprogno­sene viser at det kan bli muligheter for noe regn i Sør-Norge i starten av neste uke, men da trolig av relativt moderate mengder, skal vi tro Meteorolog­isk institutt.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? BLOMSTREND­E: Det ligger an til en brukbar fruktseson­g i Hardanger tross den lange perioden uten nedbør.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ BLOMSTREND­E: Det ligger an til en brukbar fruktseson­g i Hardanger tross den lange perioden uten nedbør.
 ??  ??
 ??  ?? SLÅTTEN: Bonde Vidar Helland på Blindheim sier seg fornøyd med slåtten, men merker at det har vaert tørt enkelte steder.
SLÅTTEN: Bonde Vidar Helland på Blindheim sier seg fornøyd med slåtten, men merker at det har vaert tørt enkelte steder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway