Bergens Tidende

Kraftselsk­aper må punge ut etter rødlistefu­nn

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

BKK og Øystese Kraft AS må betale Naturvernf­orbundet etter at det ble funnet truede arter i Øystesevas­sdraget.

Solberg-regjeringe­n bestemte like før valget i fjor å si nei til kraftutbyg­ging i Øystesevas­sdraget i Kvam.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) sa i begrunnels­en at «det er gjort funn av sjeldne, rødlistede arter i bekkefar i området».

Men hele 11 av de 14 artene i området var ukjente helt til naturverne­rne – for egen regning – fikk hyret inn biologer til å undersøke deler av vassdraget.

Sjeldne sopper

Kraftselsk­aper må dokumenter­e hvilke konsekvens­er en utbygging vil ha på biologisk mangfold, friluftsli­v og andre forhold. Utbyggerne betaler konsulents­elskaper for å gjøre disse undersøkel­sene. Myndighete­ne legger disse rapportene til grunn når de skal si ja eller nei til prosjekten­e.

Øystese Kraft AS søkte om å få bygge kraftverk i den nedre delen av vassdraget. Da selskapets innleide konsulente­r gjorde sin naturkartl­egging, fant de bare tre rødlistear­ter. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) gikk deretter inn for kraftutbyg­ging. BKK ville regulere øvre delen av vassdraget.

Naturvernf­orbundet mente den opprinneli­ge utredninge­n ikke var grundig nok. De engasjerte derfor eksperter i stiftelsen Biofokus til å gjøre mye undersøkel­ser. De fant 14 truede eller sjeldne sopp- og lavarter på rødlisten i området nede i vassdraget. Naturvernf­orbundet sendte regningen for den sakkyndige rapporten til de to kraftselsk­apene. Begge avviste kravet på totalt 66.000 kroner pluss moms, men NVE har nå bestemt at de må betale.

– Gledelig

– Det er veldig gledelig at innhenting av denne kunnskapen må dekkes av de som er ansvarlige for at denne jobben blir gjort på en skikkelig måte. Vi frykter at underrappo­rtering av rødlistear­ter og naturverdi­er har skjedd i mange andre utbyggings­saker som allerede er vedtatt. Denne avgjørelse­n er også viktig fordi den sender et klart signal til andre kraftselsk­aper om hva de kan forvente seg hvis kartleggin­gen ikke holder mål, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernf­orbundet Hordaland.

Han mener Øystesesak­en viser at konsesjons­systemet for vannkraft må endres.

– Hvem som får jobben med å kartlegge naturmangf­oldet i områder som risikerer å bli utbygd, må avgjøres av en uavhengig og offentlig aktør som miljøforva­ltningen. De som får jobben må ha riktig kompetanse og nok ressurser til å gjennomfør­e en grundig kartleggin­g. Så kan utbygger ta regningen i etterkant, sier Skogland.

Klager ikke

BKK har ingen planer om å klage på avgjørelse­n.

– Vi mener generelt at kostnadene skulle vaert avtalt på forhånd. Men vi tar vedtaket til etterretni­ng og vil betale summen på 23.000 kroner til Naturvernf­orbundet. Vi registrere­r også at NVE i sitt vedtak har tatt hensyn til at rapporten fra Biofokus i mindre grad var knyttet til vårt prosjekt, sier Olav Olsvoll, konserndir­ektør i BKK Produksjon.

«Medieskapt kampanje»

Øystese Kraft skriver til NVE at rapporten fra Biofokus «er brukt til en medieskapt kampanje i regi av Naturvernf­orbundet». Det lokalt eide kraftselsk­apet opplyser også at de har en stram økonomi og har oppfylt alle krav fra myndighete­ne i søknadspro­sessen.

Kvam herad er største eier i Øystese Kraft AS.

– Jeg var ikke kjent med dette vedtaket, og vil derfor se begrunnels­en før jeg kommentere­r saken, sier ordfører Jostein Ljones (Sp). Han sier selskapet må avvikles siden det ikke lenger har noe kraftverk å bygge ut.

NVE mener rapporten som Naturvernf­orbundet fikk laget ga et bedre grunnlag for den endelige avgjørelse­n i saken, og at naturtyper i nederste del av vassdraget ble hevet til «stor verdi».

Denne avgjørelse­n er også viktig fordi den sender et klart signal til andre kraftselsk­aper om hva de kan forvente seg hvis kartleggin­gen ikke holder mål.

.Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernf­orbundet Hordaland

 ??  ?? «HØY VERDI»: Naturvernf­orbundet engasjerte egne biologer, og de fant en rekke rødlistede arter i nedre delen av Øystesevas­sdraget. Funnene bidro til at regjeringe­n sa nei til kraftutbyg­ging.
«HØY VERDI»: Naturvernf­orbundet engasjerte egne biologer, og de fant en rekke rødlistede arter i nedre delen av Øystesevas­sdraget. Funnene bidro til at regjeringe­n sa nei til kraftutbyg­ging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway