Bergens Tidende

Kan inngå avtaler uten Trump

-

Frankrikes president Emmanuel Macron mener de øvrige G7-lederne ikke må vaere redde for å inngå avtaler uten Donald Trump.

Toppmøtet mellom lederne for de syv mektige industrila­ndene i G7-gruppen begynner i Ottawa i dag, fredag. USA ligger an til å bli isolert etter innføringe­n av svaert upopulaere tolltiltak.

– De andre ledere av G7landene må ikke vaere redde for å inngå avtaler uten Trump på det kommende toppmøtet, selv om enstemmigh­et alltid er å foretrekke, sa Macron torsdag.

Mer anstrengt forhold

Den franske presidente­n regnes blant dem som har klart å danne et relativ naert forhold til Trump, men enkelte meldinger kan tyde på at forholdet er blitt mer anstrengt i det siste.

Macron holdt pressekonf­eranse sammen med den canadiske verten, statsminis­ter Justin Trudeau.

– Det vil vaere temaer der den amerikansk­e presidente­n ikke er helt synkronise­rt med de andre, jeg tenker selvfølgel­ig på klimaendri­nger og handel, sa han.

– Vårt felles mål er å forsøke å finne en tekst som kan signeres av alle. Når det er sagt, er jeg enig med det Trudeau har sagt mange ganger, nemlig at ønsket om å signere en felles G7-erklaering ikke må veie tyngre enn behovet for å vaere omhyggelig med innholdet, sa Macron.

– Vi europeere og japanerne er ikke forberedt på å gi opp alt for å få Trumps signatur. Det vil vaere et feilgrep, konstatert­e Macron.

Toll vil dominere

Det er ventet at Donald Trumps tollkrig kommer til å «kapre» dagsorden på møtet.

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker og Tysklands statsminis­ter Angela Merkel har begge varslet at de vil ta opp temaet under det kommende møtet.

– Trump kommer til å møte veldig, veldig direkte tale rundt bordet, fastslo også Justin Trudeau i et intervju nylig. NTB

 ??  ?? Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway