Bergens Tidende

Mer chill enn grill i Forbundsda­gen

- ERIK JENSEN erik.jensen@politiken.dk

Tysklands kansler overlevde uten problemer den første spørretime­n noensinne i det tyske parlament.

Avslappet, men ikledd en knallrød jakke, som signaliser­te at hun var klar til dyst, forberedte Angela Merkel seg onsdag på grilling i den første spørretime­n noensinne i det tyske parlamente­t.

Brukte humor

Den svaert omtalte spørre runden, som kansleren selv og partiene bak henne i den borgerlige Union i årevis har kjempet imot, endte ufarlig.

På forhånd varslet som «en revolusjon i tysk politikk», men i realiteten en naermest munter seanse, som aldri bød på problemer for kansleren. Som til og med viste enkelte eksempler på sin underspilt­e humor.

– Jeg beklager at det ikke er flere kvinner i parlaments­gruppen vår. Og det er jeg sikker på at mennene også gjør, parerte hun til høy latter fra et medlem av De grønne – om det skjeve forholdet mellom kjønnene i partiet hennes, CDU.

– Når går De av?

– Hvor blir angrepene av, naermest freste storavisen Bild i sin livedeknin­g, da de harmløse spørsmålen­e krøp bortover gulvet i parlaments­salen, for med letthet å bli returnert av en kansler som i sitt 13. år som regjerings­leder fortsatt kjenner stoffet sitt ut og inn.

Faktisk var det snakk om mer chill enn grill i Forbundsda­gen, inntil Gottfried Curio fra det høyrenasjo­nale Alternativ for Tyskland (AfD) tok ordet og i et hissig tonefall ropte om «en flodbølge av migranter», «enorme skader på Tyskland» og utgifter på «flere hundre milliarder euro».

Merkel burde ta personlig ansvar for å slippe «voldsmenn og islamister» inn i landet, ropte Curio, og slengte av gårde sitt spørsmål mot kansleren: Når tar De de personlige konsekvens­ene av det – når går De av?

– Tyskland handlet riktig

– Vi har begått feil, men også laert av dem. Den gang sto vi i en unik, humanitaer situasjon, hvor Tyskland handlet riktig, noe vi også har fått bekreftet siden. Gjennom vedtak av flere nye lover siden da, har vi sørget for at mye har endret seg, svarte Angela Merkel rolig.

Hun tilføyde følgende om den såkalte «asylskanda­len», om feilaktig behandling av asylsøknad­er og anklager om bestikkels­er, som har rammet den tyske migrasjons­myndighete­n, BAMF:

– Jeg vil gjerne fremheve det store flertallet av medarbeide­rne i BAMF for å ha utført en svaert vanskelig oppgave under de mest utfordrend­e forhold. På få måneder vokste antallet medarbeide­re i BAMF fra 3400 til 9000. Det sier vel alt om de vanskelige betingelse­ne man jobbet under i en humanitaer nødssituas­jon, mener Angela Merkel.

– Underrette­t Merkel

En representa­nt fra det liberale FDP ville ha en kommentar til at BAMFs tidligere leder, FrankJürge­n Weide, søndag sa til en avis at han to ganger fortalte Merkel om «de graverende strukturel­le tilstanden­e» i organisasj­onen, som kansleren med andre ord kjente til.

– Vet De hva – Frank-Jürgen Weise hadde aldri blitt ansatt som sjef for BAMF med mindre det fantes graverende, strukturel­le problemer der, sa kansleren smilende.

Ingen ble klokere

Under effektiv og svaert tysk ledelse av parlaments­lederen, tidligere finansmini­ster Wolfgang Schäuble, lyktes man i å rekke 30 spørsmål og svar på én time. Ingen ble imidlertid klokere på noe som helst.

Jeg beklager at det ikke er flere kvinner i parlaments­gruppen vår. Og det er jeg sikker på at mennene også gjør. Humoristis­k Angela Merkel

– Kansleren svarte ikke på spørsmålet mitt, surmulte lederen av FDP, Christian Lindner, i etterkant på Twitter.

Han frykter at Merkel med sitt ja til et EU-investerin­gsfond vil la tyske skattytere betale for Emmanuel Macrons planer.

Den tyske statsminis­teren er nemlig tilhenger av et felleseuro­peisk investerin­gsbudsjett.

Jevne ut forskjelle­r

«Regnvaersd­agsfondet» skal bidra til å jevne ut økonomiske forskjelle­r mellom rike og fattigere land som sakker akterut innenfor forskning, teknologi og innovasjon, ifølge Merkel.

Så var runden over og Merkel senket mikrofonen med kommentare­n: – Nei, så ergerlig at det er over. Vi var jo bare halvferdig­e – men jeg kommer jo tilbake.

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN, AP ?? AVSLAPPET: Nei, så ergerlig at det er over. Vi var jo bare halvferdig­e – men jeg kommer jo tilbake. Slik avsluttet Angela Merkel spørretime­n i det tyske parlamente­t.
FOTO: MICHAEL SOHN, AP AVSLAPPET: Nei, så ergerlig at det er over. Vi var jo bare halvferdig­e – men jeg kommer jo tilbake. Slik avsluttet Angela Merkel spørretime­n i det tyske parlamente­t.
 ?? FOTO: AXEL SCHMIDT, REUTERS ?? NÅR GÅR DE AV?: – Merkel burde ta personlig ansvar for å slippe «voldsmenn og islamister» inn i landet, ropte Gottfried Curio fra det høyrenasjo­nale Alternativ for Tyskland (AfD).
FOTO: AXEL SCHMIDT, REUTERS NÅR GÅR DE AV?: – Merkel burde ta personlig ansvar for å slippe «voldsmenn og islamister» inn i landet, ropte Gottfried Curio fra det høyrenasjo­nale Alternativ for Tyskland (AfD).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway