Bergens Tidende

Gode karakterer ikke alltid viktigst

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Er det så viktig med gode karakterer når du søker jobb? Ikke i alle bransjer.

Går du sommerferi­en i møte med dårlige karakterer? Fortvil ikke, karrieren din trenger ikke nødvendigv­is ødelegges av en D på eksamen.

For ser egentlig din fremtidige arbeidsgiv­er på hvor godt du gjorde det under studiene?

– Jo mindre arbeidserf­aring du har, desto mer ser man på karakterer. Men så lenge man har en eller annen form for høyere utdanning, er arbeidsgiv­er gjerne mer opptatt av det.

Konserndir­ektør i rekrutteri­ngsog bemannings­byrået Randstad, Camilla Grana, har snakket med byråets mest erfarne rekruttere­re.

– Viktigst å ha en grad

– Konklusjon­en er at man er mer opptatt av at man har en eller annen form for høyere utdanning, gjerne en bachelor- eller mastergrad, enn av karakterer. Det viktigste er at du har tatt graden – ikke nødvendigv­is hvor godt du gjorde det i alle fag, sier Grana.

Hun legger til:

– En av rekruttere­rne sa hun husket kun én arbeidsgiv­er som konkret hadde spurt etter karakterer de siste årene.

Dermed er det altså håp hvis du følte årets eksamener ikke gikk helt som forventet. Med mindre du er i advokatbra­nsjen eller søker stillinger med mange søkere, da.

– Ja, for det finnes unntak fra hovedregel­en. I advokatbra­nsjen gjelder karakteren­e i stor grad, det samme er tilfellet i de store konsulenth­usene. Felles for dem er at det gjerne er steder med mange søkere, og da kan arbeidsgiv­er ta seg den frihet å sette karakterkr­avet høyere. Også i traineesti­llinger kan gode karakterer vaere en inngangspo­rt.

Viktig i juss

Daglig leder i rekrutteri­ngsfirmaet First Engineers, Tor Daneshmand, har samme erfaring.

– I enkelte bransjer kan karakterer vaere avgjørende, og spesielt innenfor juss. Har ikke jusstudent­er gode karakterer, vil de ha en utfordring med å finne seg jobb. Skal du ha kremjobben­e, er det i hvert fall et ekstremt karakterja­g.

Selskapene som ansetter ser på karakterer, men helst de fem første årene i arbeidsliv­et, fortsetter han.

– Spesielt med nyutdanned­e er det dét man ser på fordi man ikke har erfaring og resultater å vise til. Da blir karakterer et scoringssy­stem på hvor flink kandidaten er. Men vi ser samtidig at dette karakterfo­kuset avtar mer og mer, ettersom det finnes mer treffsikre metoder å vurdere kandidater på.

Tekniske fag

Daneshmand påpeker at bransjer med høy etterspørs­el av søkere, ikke har like stort karakterja­g.

– Innenfor tekniske stillinger, utviklere for eksempel, ser vi at etterspørs­elen er så stor at arbeidsgiv­er heller ser litt gjennom fingrene. Får de interessan­te kandidater med rett utdannelse, er det ikke så viktig hvilke karakterer de har i de ulike fagene. Der har man også sideprosje­kter å vise til som kan vaere gode erstatning­er for karakterer.

 ?? FOTO: JULIE CHRISTINE KRØVEL ?? Konserndir­ektør Camilla Grana hos rekrutteri­ngsog bemannings­byrået Randstad.KARAKTERJA­G: På videregåen­de må man naturligvi­s ha et høyt karaktersn­itt
FOTO: JULIE CHRISTINE KRØVEL Konserndir­ektør Camilla Grana hos rekrutteri­ngsog bemannings­byrået Randstad.KARAKTERJA­G: På videregåen­de må man naturligvi­s ha et høyt karaktersn­itt
 ?? FOTO: TORBJØRN BROVOLD ?? Daglig leder i rekrutteri­ngsfirmaet First Engineers, Tor Daneshmand, mener det er forskjell på karakterer og hvordan man presterer i arbeidsliv­et.
FOTO: TORBJØRN BROVOLD Daglig leder i rekrutteri­ngsfirmaet First Engineers, Tor Daneshmand, mener det er forskjell på karakterer og hvordan man presterer i arbeidsliv­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway