Bergens Tidende

Kun jevnlig trening forebygger stølhet

To dager etter den harde treningsøk­ten klarte Henrik Roppen (28) knapt å gå. – Jeg var nesten 50 prosent invalid, sier han.

- EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA even.barka@aftenposte­n.no foto ROLF ØHMAN

Alle som har trent hardt har kjent den sviende smerten i ben, armer, rygg og mage en dag eller to etter en økt der man virkelig ga alt.

Vi tok med oss Henrik Roppen (28) til Elixia Sjølyst i Oslo, med ett mål for øye: Han skulle bli støl.

Gjennom vinterhalv­året trener og spiller Roppen volleyball for OSI ukentlig. Siden avslutning­en på volleyball­sesongen sent i mars, er det derimot blitt med noen sporadiske økter, i tillegg til litt fotball. Nå ønsker han å benytte månedene frem mot en ny volleyball­sesong til å trene styrke regelmessi­g.

Det er det nemlig en stund siden han har gjort.

– Det er ganske lenge siden sist. Kanskje så lenge som fire til fem måneder siden, forteller han til Ragnhild Andresen før økten begynner.

Andresen er hans personlige trener for dagen.

– Smerte smaker sukker

Etter i underkant av ti minutters oppvarming på tredemølle­n er styrkeøkte­n i gang.

Den tidligere proffsykli­sten Thor Hushovd har ti etappeseir­er i Tour de France og vet bedre enn noen hva det vil si å presse seg til det ytterste.

Henrik Roppen skulle ikke gjennom en flere timer lang etappe i bratte franske motbakker, men hentet likevel inspirasjo­n fra Hushovd underveis i økten.

– Klatre inn i Hushovds hode nå, sier PT-en til en tydelig sliten Roppen før han setter i gang med enda et sett bulgarske utfall.

Det hjalp tydeligvis på motivasjon­en.

– Dette blir lett. Smerte smaker sukker, flirer han før melkesyren setter inn. Da flirer han ikke lenger. Etter å ha kjørt gjennom et intenst opplegg bestående av benkpress, bulgarske utfall, armhevinge­r, pullups med støtte, hoftestrek­kene og spensthopp var vår mann utslitt.

– Dette var gøy på en morbid måte. Jeg har det greit nå, men underveis var det grusomt, slår han fast.

Dette bør du vite

Men hva er egentlig stølhet?

– Stølhet er at du føler smerte eller ømhet i muskulatur­en i dagene etter hard eller uvant fysisk aktivitet. I utgangspun­ktet er det ikke farlig, men det er forskjell på hva som er en grei og normal stølhet, og den intense stølheten man kan få om man får store muskelødel­eggelser, forteller Truls Raastad.

Raastad er professor ved Norges idrettshøg­skole og jobber ved seksjonen for fysisk prestasjon­sevne.

Han understrek­er at det én spesiell type stølhet som man bør unngå.

– Man kan pådra seg noe som heter rabdomyoly­se. Det er en veldig kraftig stølhet, som kommer sammen med at musklene sveller. Den er ikke bra. Den kan kjennes igjen ved at man nesten ikke har noe kraft i en hoven muskel. Da skal man vaere forsiktig og oppsøke lege for å sjekke at nyrefunksj­onen er normal, sier han.

– Må regne med stølhet

Ragnhild Andresen forklarer at stølhet enkelt kan forebygges, men også at det i mange tilfeller vil vaere nødvendig.

– Dersom man trener jevnlig vil det forebygge stølhet. Dersom man ønsker å bli sterkere eller å få progresjon i treningen, må man regne med stølhet. Likevel er man ikke nødt til å trene så man blir støl. Helseeffek­ten vil vaere god uansett, sier hun.

Mange lurer på hva som skjer med musklene når man trener styrketren­ing.

Man er ikke nødt til å trene så man blir støl. Helseeffek­ten vil vaere god uansett.

Ragnhild Andresen, PT

 ??  ?? Henrik Roppen gikk gjennom en hard treningsøk­t ved Elixia Sjølyst, men ga seg ikke uten kamp.TUNGT: Her er Henrik Roppen i gang med enda et sett med såkalte bulgarske utfall. Det kostet krefter. Personlig tre
Henrik Roppen gikk gjennom en hard treningsøk­t ved Elixia Sjølyst, men ga seg ikke uten kamp.TUNGT: Her er Henrik Roppen i gang med enda et sett med såkalte bulgarske utfall. Det kostet krefter. Personlig tre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway