Bergens Tidende

Råd mot stølhet

-

Hvor støl du blir etter hard trening er i stor grad opp til deg selv.

Scenarioet er velkjent. Full av energi og motivasjon har du presset deg til det ytterste i den første styrkeøkte­n på lang, lang tid.

Nå er det gått et par dager, og du er stiv og støl. Endorfinen­e som du kjente på noen timer etter at du var ferdig, er borte, og om smertene fortsetter stort lenger kan den nyoppdaged­e treningsvi­ljen lide samme skjebne.

Det finnes ingen kur for dette. Likevel kan man unngå å måtte utsette seg for det samme igjen. Her er noen råd, ifølge helsenorge.no:

Trener du regelmessi­g, vil du på sikt bli mindre støl enn du ble da du først begynte å trene. Dette skjer fordi muskulatur­en vil bli mer og mer vant med belastning­en den opplever under treningen, og til slutt også tåle mer.

Tradisjone­lt sett har man også prøvd å minske stølheten ved behandling­er som nedkjøling av den vonde muskelen, eller massasje av det samme området. Effekten av dette har så langt ikke kunnet dokumenter­es vitenskape­lig.

Vil du unngå å bli for støl, kan det vaere smart å sove nok, spise variert og naeringsri­kt. Dette påvirker hvor lang tid det tar før du er fullt restituert. Her kan også alder påvirke.

Når stølheten rammer som verst, kan man føle at timene med smerte blir ekstra lange. Da er det viktig å huske at det normalt sett skal gå over på mellom 3–7 dager.

 ??  ?? VONDT: Henrik Roppens smerter kom for fullt to dager etter hardkjøret på treningsse­nteret. Det kjentes også på jobb.
VONDT: Henrik Roppens smerter kom for fullt to dager etter hardkjøret på treningsse­nteret. Det kjentes også på jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway