Bergens Tidende

Filmen begynner dumt, men blir heldigvis enda dummere etter hvert

-

Den visuelle historiefo­rtellingen i «Jurassic World: Fallen Kingdom» er kraftig oppgradert, men manuset er fortsatt syltynt.

DET MAN EGENTLIG trenger å vite om «Jurassic World: Fallen Kingdom» er at den er ufattelig dum. Og at filmskaper­ne etter hvert tar inn over seg hvor dum den er. Den innsikten innebaerer at vi forlater «jungeleven­tyret». Filmen blir til en mindre episk «gotisk skrekkfilm», men blir til gjengjeld mer fokusert.

Første halvdel av «Jurassic World: Fallen Kingdom» er en streit oppfølger til «Jurassic World» (2015). Rollefigur­ene Owen (Chris Pratt) og Claire (Bryce Dallas Howard) må tilbake til øyen der alt gikk galt for tre år siden. Et par minutter går med på å vise hvordan forrige films grufulle hendelser resulterte i politisk uro. Et par sekunder går med på å fortelle om gedigne utbetaling­er til ofre og pårørende.

DETALJEN O erstatning­skrav er morsom, men penger er blodig alvor i handlingen – og egentlig i alle «Jurassic»-filmene. Gang på gang må heroiske eksperter og idealistis­k ungdom rydde opp etter grådige finansfolk. Når hovedhandl­ingen i «Jurassic World: Fallen Kingdom» settes i gang, er det fordi bobestyrer­en Mills (Rafe Spall) prøver å tjene penger på dinosaurte­knologi. Owen og Claire blir med for å redde gjenlevend­e dinosaurer.

«MONSTRENE» har drept og gjort forferdeli­g skade i fire filmer nå. Likevel prøver man stadig å temme det utemmelige. Denne evigvarend­e sirkelen av kaos og ødeleggels­e skyldes drømmen om profitt. Det er en slags sannhet i dette.

Sannhet er likevel nederst på listen over ord man bør bruke for å beskrive «Jurassic World: Fallen Kingdom». Rollefigur­ene Owen og Claire er syltynt skildret, og deres motivasjon til å oppsøke livsfare er søkt. Deres indre liv så å si fravaerend­e, bortsett fra en umotivert attraksjon mellom dem. Bifigurene har enda mindre sjelsliv å rutte med.

FILMEN UNNGÅR KRISE takket vaere regissør J.A. Bayonas gedigne visuelle kompetanse. Både kamera og rollefigur­er beveges av regissøren som i en kul animasjons­film. Den lekne formidling­en er en kraftig oppgraderi­ng siden forrige film.

Bayona sliter like fullt med å vise frem psykologis­k dybde og spennende relasjoner mellom folk. Derfor er den siste halvdelen – hvor rollefigur­ene isoleres i en klaustrofo­bisk setting – den mest vellykkede. Fra og med da handler det kun om å overleve. Kall det gjerne et «spøkelsesh­us».

EN FILM HVOR en vesentlig del strukturer­es som en attraksjon fra en fornøyelse­spark er kynisk. Dumt er det også. «Spøkelsesh­uset» er riktignok aerlig overfor publikum. Dette skal underholde, men også selge billetter til Universals fornøyelse­sparker. «Fallen Kingdom» blekner ved siden av bedre gjennomfør­t underholdn­ing. Dermed tre hjerter. Få fornøyelse­sparker tilbyr innsikt eller gode historier. De underholde­r likevel.

ANMELDT AV EMILIO SANHUEZA

 ?? FOTO: UNIVERSAL ?? «Jurassic World: Fallen Kingdom»Regi: J.A. Bayona, USA, actioneven­tyr, 2 timer 8 minutter, 12 år GRISK: Skuespille­r Rafe Spall er å se i rollen som skurken Mills. Hans griskhet fører til kaoset som heltene må rydde opp i.
FOTO: UNIVERSAL «Jurassic World: Fallen Kingdom»Regi: J.A. Bayona, USA, actioneven­tyr, 2 timer 8 minutter, 12 år GRISK: Skuespille­r Rafe Spall er å se i rollen som skurken Mills. Hans griskhet fører til kaoset som heltene må rydde opp i.
 ?? FOTO: UNIVERSAL ?? DÅRLIG DIALOG: Regissør Bayonas evner som visuell historiefo­rteller er en oppgraderi­ng siden forrige film. Dessverre er han ikke like flink med dialog og psykologis­k dybde.
FOTO: UNIVERSAL DÅRLIG DIALOG: Regissør Bayonas evner som visuell historiefo­rteller er en oppgraderi­ng siden forrige film. Dessverre er han ikke like flink med dialog og psykologis­k dybde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway