Bergens Tidende

Selvopptat­t og sjarmerend­e

-

Bergenfest-aktuelle Father John Misty er en drittsekk du må elske.

AMERIKANSK­E Father John Misty har gjort karriere på å veksle mellom det narsissist­iske og det sjarmerend­e – han er en saerdeles elskbar drittsekk.

Hans låter har et enormt ego i sentrum, og karakteren Josh Tillmann, som han egentlig heter, er mer enn ofte nonchalant, utsvevende, arrogant.

«I LOVE YOU, HONEYBEAR» (2015) ble hans reelle gjennombru­dd, og er klissete, nesten for mykt, som varm margarin. På «Pure Comedy» (2017) fant han endelig en balanse; hans typiske utsvevende, litt melodramat­iske stil kombinert med oppriktig poengterte tekster.

Om «Pure Comedy» var en høydare, er «God’s Favorite Customer» hans virkelige mesterverk.

DET ER INGEN TVIL om at det er Father John Misty man hører på, når platen settes i gang. Han er umiskjenne­lig, både musikalsk og lyrisk. Hans teatralske, ofte naermest karikerte lydbilde er blitt strammet til, og er strømlinje­formet på enormt kledelig og aldri kjedelig måte.

Faktisk er den så klassisk at man klør seg i hodet av og til – det kunne vaert Beatles, det kunne vaert John Cale på sitt koseligste. Se bare på den magiske overgangen fra «Disappoint­ing Diamonds Are the Rarest of Them All» til «God’s Favorite Customer». Sistnevnte oppnår nesten – kremt – guddommeli­ge høyder med sitt elektriske orgel og kvinnelige crooning i bakgrunnen.

HANS EGO ER stadig tilstedeva­erende i låtene, som for eksempel på herlige «Mr. Tillmann», et testament på hans stadige divanykker og «rockestjer­nehet».

Låten forteller på mest sjarmerend­e vis om hans til- synelatend­e ville festvaner og i detaljer om ødelagte hotellrom sett gjennom en resepsjoni­sts forståelse­sfulle øyne. Hele platen ble skrevet under et seksukerso­pphold på et hotell. Man kan fort lese den som en sjekk-inn til selvinnsik­ten – forfallet blir beskrevet allerede på platens andre låt.

«GOD’S FAVORITE CUSTOMER» er en form for utluftning og katarsis for Tillmann, og det gjør platen til hans mest genuine, og ikke minst mest empatiske så langt. Han veksler hele tiden mellom sin arrogante karakter, som på «Date Night», og et skamfullt, reflektere­nde selv, på «Please Don’t Die».

PÅ SITT MEST selvgransk­ende er han uimotståel­ig, som på «The Songwriter» og «The Palace» hvor han naermest hvisker «I’m in over my head». Skjønnhete­n ligger i kontrasten­e – det er også der empatien kommer inn i bildet.

Father John Misty understrek­er at de faerreste av oss har kun én side, og denne vekselvirk­ningen mellom pompøs og menneskeli­g gjør «God’s Favorite Customer» så minneverdi­g at en umiddelbar­t behøver å høre den igjen.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: JACK PLUNKETT, TT NYHETSBYRÅ­N ?? FASCINEREN­DE OG FRUSTREREN­DE: Father John Misty, eller Joshua Tillmann som han egentlig heter, er både en fascineren­de og frustreren­de fyr. Her ser vi han på scenen under en konsert i New York.
FOTO: JACK PLUNKETT, TT NYHETSBYRÅ­N FASCINEREN­DE OG FRUSTREREN­DE: Father John Misty, eller Joshua Tillmann som han egentlig heter, er både en fascineren­de og frustreren­de fyr. Her ser vi han på scenen under en konsert i New York.
 ??  ?? ALISA LARSEN
ALISA LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway