Bergens Tidende

Det store sjøslaget

- SIGRID HAGERUP MELHUUS

Regjeringe­n vil la Color Line erstatte 700 norske sjøfolk med utenlandsk­e. Med det kan vi tape mer enn arbeidspla­ssene.

Rådgiver i Tankesmien Agenda

DE BLÅ OG HVITE Kiel-fergene til Color Line, som man gjerne forbinder med taxfree og familiesho­w, har inntatt sentrum av en opprivende politisk debatt. Bakgrunnen for saken er at den blåblå regjeringe­n har lagt opp til endringer i hvilket register de norske utenriksfe­rgene kan plasseres i. I dag er Color Lines Kiel-ferger i Norsk Ordinaert Skipsregis­ter (NOR), mens i fremtiden skal de kunne registrere­s i Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter (NIS). I NOR er det norske lønns- og arbeidsvil­kår som gjelder. Hvis Color Line flytter fergene til NIS, kan de erstatte 700 norske arbeidstak­ere med utenlandsk­e ansatte til en lønn fra deres hjemland, langt under hva man kan leve av i Norge. EN OMREGISTRE­RING er et betydelig tap for de 700 norske som mister jobben. Men regjeringe­n har begrunnet ordningen med at alternativ­et er å miste 2500 norske arbeidspla­sser, ettersom Color Line hevder de vil flagge ut til Danmark hvis fergene ikke kan registrere­s i NIS. Dersom dette var hele fortelling­en, kunne man argumenter­t for at 1800 norske arbeidspla­sser spart kanskje er en ubehagelig nødvendigh­et. Men når Color Linesaken har skapt stor politisk konflikt, er det fordi den handler om noe større.

Forrige uke stilte flertallet på Stortinget seg tvilende til faktagrunn­laget i saken, og ba regjeringe­n gå gjennom forutsetni­ngene. I revidert nasjonalbu­dsjett fikk KrF gjennomsla­g for at saken skal utsettes og vurderes på nytt. Og det trengs. Utover faktarot, kan det også hevdes at åpningen for omregistre­ring av utenriksfe­rgene er kortsiktig og svak naeringspo­litikk, og at konsekvens­ene vil utfordre samfunnsko­ntrakten mellom naeringsli­v og fellesskap­et i Norge.

DET ER MANGE forhold som har ligget til rette når vi tidligere har klart å bygge opp sterke norske naeringer som konkurrere­r globalt. Men noen ting er felles på tvers: Vi har satset der vi har spesielt gode forutsetni­nger for å lykkes, eksempelvi­s som følge av naturressu­rsene våre. Vi har bygget naeringene på norske arbeidspla­sser. Og vi har konkurrert på kvalitet fremfor lav lønn. I Norge har vi verdens høyeste lavlønnsni­vå, og vi har små lønnsforsk­jeller.

Norske arbeidstak­ere har fått sin del av verdiskapi­ngen når bedriftene gjør det godt. I retur har bedriftsei­erne fått glede av et lavt konfliktni­vå og produktive ansatte som omfavner omstilling, kompetanse­utvikling og bruk av ny teknologi.

Utflagging av arbeidspla­sser og tilrettele­gging for lavlønnsko­nkurranse derimot har aldri gitt oss noen naeringspo­litiske eventyr. For når jobbene gjøres av utenlandsk­e ansatte, som ikke bor her, og ikke tar med seg verdifull erfaring mellom jobber og bransjer i Norge, blir grunnlaget for naeringsut­viklingen svekket over tid. Sett i lys av at den maritime naeringen er en uttalt satsingsna­ering for regjeringe­n, er strategien med å åpne for omregistre­ring av Kiel-fergene til NIS derfor fullstendi­g feilslått.

COLOR LINE-SAKEN utfordrer dessuten forventnin­gene om hva private aktører yter tilbake til samfunnet, sett opp mot hva de får. Color Line har tilgang til saerlige gunstige politiske ordninger. De får subsidier gjennom tilskuddso­rdningen for sjøfolk, en ordning med ett eneste formål: å sikre norske arbeidspla­sser i maritim

 ??  ?? KRAVSTORE: Color Line-saken utfordrer forventnin­gene om hva private aktører yter tilbake til samfunnet, sett opp mot hva de får, ifølge innsen den.
KRAVSTORE: Color Line-saken utfordrer forventnin­gene om hva private aktører yter tilbake til samfunnet, sett opp mot hva de får, ifølge innsen den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway