Bergens Tidende

6-åringene må bli sett

- LIV ÅSE WINSNES

Bestemor og pensjonert laerer, Bønes av oss hadde nok innvending­er og bekymringe­r for hvordan dette skulle gå. Vi startet opp med to klasser på 20 elever. Begge klassene hadde en førskolela­erer og en grunnskole­laerer som kontaktlae­rere, og en assistent for barn med spesielle behov.

Det beste fra barnehagep­edagogikke­n og skolepedag­ogikken kunne smeltes sammen i en god hverdag med mye tid til lek og tilpasset laering. En dag i uken var fast turdag.

I DAG HAR FLERE SKOLER innført baseskoleo­rganiserin­g. Barna blir levert og hentet på SFO. Foreldrene treffer ikke laererne i skolesamme­nhengen lenger. Barna blir delt inn i store og små grupper, og vi hører ofte: «Hvor skal vi vaere?», «Hvem er laereren min?».

Tre voksne skal bli kjent med 50-60 barn. Da kan ansvaret for den enkelte elev lett pulveriser­es, og noen barn kan gå under radaren.

PÅLAGTE KARTLEGGIN­GSPRØVER settes i gang, men hvem er disse prøvene ment for, og hvordan skal de brukes? Her burde skolene hatt en større felles forståelse. I Dagsnytt 18 tok en far opp denne problemsti­llingen. En opplevelse av stress og manglende mestring i kartleggin­gssituasjo­nen kan gjøre ubotelig skade hos barnet. Han sa det direkte: «Skaden kan vaere uopprettel­ig.»

Det er et paradoks at de store byene bygger baseskoler, til tross for at de går dårlig sammen med kriterier for god laering, mener HiOA-doktorgrad­sstipendia­t Erlend Vinje. Han mener vi ser fremvekste­n av en skoletype der mye av den tradisjone­lle klassebase­rte undervisni­ngsmodelle­n blir satt ut av spill, under dekke av økt fleksibili­tet.

POLITIKERN­E ER OPPTATT av lesing og regning, det er vel og bra, men det burde vaert en mye bredere debatt om hva som må ligge til grunn for god laering og skolens organiseri­ng og innhold. Det er allerede gjort forskning på basebarneh­ager, der resultaten­e viste større antall barn med atferdsvan­sker når de kom til skolen.

Barn må bli sett og føle mestring. Blir dette glemt i iveren etter nye organiseri­ngsmodelle­r? Hvem får bestemme pedagogikk­en i dagens skole - politikern­e, byråkraten­e, skoleeiern­e eller laererne? Er det rom for kritisk tenkning?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway