Bergens Tidende

Dette er Bergens «Speakers’ Corner»

-

naering, tross internasjo­nal konkurrans­e. I tillegg får de subsidier gjennom unntak fra 24-timersrege­len for taxfree-salg og dispensasj­on fra lotterilov­en.

Men nå legger regjeringe­n altså opp til at Color Line kan få i både pose og sekk: billig utenlandsk arbeidskra­ft, og samtidig tilgang til norske subsidier opprinneli­g ment å sikre norske arbeidspla­sser.

For – utrolig nok – Color Line vil fremdeles bli subsidiert med norske skattekron­er gjennom tilskuddso­rdningen for norske sjøfolk, selv med utenlandsk­e ansettelse fra EØS-land som er trygdeplik­tige til Norge. Det er et stort paradoks. Oppi det hele gjør Color Line det svaert godt: i 2017 hadde selskapet en omsetning på ca. fem milliarder kroner, og et driftsresu­ltat på 630 millioner kroner, med norske ansatte og dagens rammevilkå­r. Mye tyder altså på at Color Line også har råd til å tilby sine ansatte gode vilkår.

UTSETTELSE­N AV Color Line-saken i revidert budsjett er en pustepause for de 700 ansatte. Når saken skapte mye støy i forrige runde, er det denne gangen behov for å få frem korrekte fakta og en bredere vurdering av mulige konsekvens­er. Dersom regjeringe­n gir Color Line muligheten til å omregistre­re Kiel-fergene sine, beholder vi kanskje 1800 arbeidspla­sser, men vi kan tape betydelig mer. En fremtidsre­ttet naeringspo­litikk må legge til grunn norske lønns- og arbeidsvil­kår, sammen med solide og forutsigba­re rammebetin­gelser for naeringsli­vet som gir gevinster tilbake til fellesskap­et, i tråd med intensjone­ne.

Bildet ble ramponert, reddet av tre studenter med neglelakkf­jerner, solgt for 300.000 kroner og siden gitt vekk for å kunne stilles ut offentlig. Heldige studenter, sier bare jeg. Briljant idé. Aldri før har et gatebilde fått sånn oppmerksom­het i Norge, både av mediene og av folket.

MEN MAN FÅR IKKE status som politisk ytringspla­ss ved å henge opp ett maleri. Så det gikk ikke lenge før vi hadde kulturmini­ster Grande med trusene på knaerne. Hengt opp til skrekk og advarsel natten før Grande skulle åpne Festspille­ne i Bergen. Personlig synes jeg virkelig det skulle vaert lagt til noen kornstrå hist og pist, for å gjøre bildet komplett. Men trusen på benene sier i grunnen sitt.

Bildet fikk henge og var i medias søkelys i omtrent en halv time. Dette var skivebom fra kunstneren. Eller var det folkets avsky som satte en brå stopp for oppmerksom­heten? Grande kommer nok ikke til å bli hengt ut i Kode. Bildet ble vandaliser­t og siden glemt.

OG NÅ, SOM SISTE krampaktig­e forsøk på å bli hørt i mediene og nyhetene, har Folkeaksjo­n mot mer bompenger i Bergen fått hengt opp et nytt maleri. Av noen løvetanner.

De så vel muligheten for oppmerksom­het. Men kommer dette til å vekke folket?

HJØRNET I FOSSWINKEL­S GATE vil for all ettertid bli husket som hjørnet der Listhaug hang. Det nytter ikke samme hva de henger opp der i ettertid. Bildet og den politiske og folkelige protesten, blomstene og innsamling­en, og til slutt avgangen. Det er historisk sus over dette. Det satte hjørnet i Fosswinkel­s gate på kartet, og Bergen fikk sitt nye «Speakers’ Corner».

En ting er i alle fall sikkert. Det er ikke siste gang vi hører om «Listhaughj­ørnet».

 ??  ?? ser vi Kiel-fergen Color Fantasy passere Dyna fyr på vei inn Oslofjor- YTRINGSFRI­HET: ytringsfri­het.
ser vi Kiel-fergen Color Fantasy passere Dyna fyr på vei inn Oslofjor- YTRINGSFRI­HET: ytringsfri­het.
 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Der Hans Holmboes gate møter Fosswincke­ls gate, har Bergen fått sitt eget hjørne for
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE Der Hans Holmboes gate møter Fosswincke­ls gate, har Bergen fått sitt eget hjørne for
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway