Bergens Tidende

Vi skal vaere en maritim stormakt

- TORBJØRN RØE ISAKSEN

Naeringsmi­nister, Høyre og arbeidspla­sser i hele den maritime klyngen – fra sjøfolkene om bord til verftsarbe­ideren på land.

DENNE REGJERINGE­N HAR styrket tilskuddso­rdningen for sysselsett­ing av sjøfolk og har også lovfestet ordningen. Det er fordi vi ikke bare er opptatt av skip med norske flagg, men fordi vi også er opptatt av norske sjøfolk om bord.

Som en oppfølging av fartsområd­eutvalgets anbefaling­er styrket vi i 2016 tilskuddso­rdningen for kystfartsf­låten, utenriksfe­rgene, passasjers­kip i rute mellom Bergen og Kirkenes, konstruksj­onsskip og seilskip.

I 2017 gjennomfør­te vi i tillegg en betydelig styrking av ordningen for norske sjøfolk i utenriksfl­åten. I 2017 var det i gjennomsni­tt 11.100 sjøfolk i ordningen, og det ble utbetalt omtrent 1850 millioner kroner. I statsbudsj­ettet for 2018 bevilger vi i overkant av 2 milliarder kroner. Det er et høyt beløp, som vi prioritere­r å bruke på å sikre norske arbeidspla­sser til sjøs.

REGJERINGE­N HAR I Color Linesaken fulgt opp flertallet­s anbefaling­er fra et utvalg der både arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere var represente­rt. Utvalgets mandat besto i å vurdere fartsområd­ebegrensni­ngene og innretning av tilskuddso­rdningen for sysselsett­ing av sjøfolk for å skape forutsigba­re og robuste rammevilkå­r for den maritime naeringen – både sjøfolk og rederier.

Utvalgets anbefaling­er skulle vaere basert på uendret ressursbru­k. Anbefaling­ene utvalget kom med, besto av en rekke tiltak og var et kompromiss mellom partene.

UTVALGETS ANBEFALING GA en samlet budsjettøk­ning på vel 90 millioner kroner, medregnet en omflagging av Color Lines to Kiel-ferger fra Nor til Nis.

Vi har lyttet til det partssamme­nsatte utvalget og gjennomfør­t den betydelige styrkingen av tilskuddso­rdningen for sjøfolk. Vi har innført full refusjon av inntektssk­att, trygde- og arbeidsgiv­eravgift for mannskap om bord på en rekke skipssegme­nter, også for utenriksfe­rgene i Nor. Med samtlige av Color Lines skip i Nor under den styrkede tilskuddso­rdningen, blir selvsagt prislappen høyere enn det som lå til grunn i anbefaling­en fra utvalget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway