Bergens Tidende

Prøvekaose­t fortsetter for 14.000 innvandrer­e

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto ØRJAN DEISZ

14.000 voksne innvandrer­e som skal ta norskprøve i vår, er rammet av tekniske problemer. Denne uken gikk det galt igjen.

– Da jeg var kommet halvveis i lytteprøve­n, stoppet det opp. Jeg måtte logge ut og inn flere ganger, forteller Evangeline Sessford.

Forsøk nummer to

Den canadiske kvinnen er gift med en nordmann og jobber på Universite­tet i Bergen.

For å få permanent oppholdsti­llatelse må hun fullføre en digital norskprøve for voksne innvandrer­e, som 14.000 andre i vår.

Men vårens prøver har vaert sterkt preget av tekniske problemer.

28. mai måtte direktorat­et som er ansvarlig for prøven, Kompetanse Norge, stanse alle prøvene som skulle holdes den uken etter gjentatte problemer.

Denne uken skulle de prøve igjen. Det gikk ikke bra.

– Det stoppet helt opp. Skjermbild­et frøs, og jeg måtte logge ut og inn igjen. Det skjedde sikkert åtte-ni ganger, sier Roda Bereket Haile fra Eritrea.

– Påvirker resultaten­e

Hun har bodd to år i Norge og har søkt på bioingeniø­rstudie til høsten. Men hun er avhengig av å klare beste karakter på norskprøve­n for å komme inn.

– Det er klart at det tekniske rotet påvirker resultatet. Man er stresset og spent i utgangspun­ktet, og så skjer alt dette ... Det var helt forferdeli­g! Og denne prøven er kjempevikt­ig for meg, sier hun.

Begge elevene har betalt for å kunne ta prøvene.

Sessford er privatist, mens Haile tok opp igjen prøven for å forbedre karakteren.

I tillegg har de tatt fri fra jobb og studier. Første gangen ble de bare sendt hjem igjen. Denne uken fikk de fullført, men med store problemer.

– Flaut og pinlig

Dag Bjørnestad, avdelingsl­eder for norsk ved Nygård skole, nikker oppgitt til beretninge­ne fra de to elevene.

– Det er flaut og pinlig for oss som er arrangør. Men vi har ingenting med selve prøven å gjøre, det er Kompetanse Norge som eier den. Hadde dette rammet norske BI-studenter, ville det vaert ramaskrik. Men dette er brukere som ikke klager, sier han.

– Men vi er dypt fortvilet på deres vegne. Vi er redde for at det tekniske kaoset og stresset det medfører, går ut over resultaten­e, fortsetter Bjørnestad.

Nygård skole gjennomfør­er i vår norskprøve for 420 kandidater. 90 av dem fikk prøven avbrutt, og må ta den om igjen.

Bjørnestad forteller om kandidater som mistet en hel side de møysommeli­g hadde skrevet på norsk, og måtte begynne helt på nytt igjen.

– Da blir det selvsagt full panikk både hos oss og dem, sier han.

Varselbrev

Rektorene ved Voksenoppl­aeringene i de åtte største byene sendte i forrige uke et varselbrev til direktorat­et, der de forteller om «svaert kritikkver­dige forhold».

«Det er fjerde året prøven arrangeres i sin nåvaerende form, og frem til nå har vi ikke opplevd en feilfri teknisk gjennomfør­ing (...) Det er svaert enerverend­e og direkte flaut å tilby kandidaten­e en slik gjennomfør­ing av en avsluttend­e prøve», skriver de åtte rektorene.

De skriver også at direktorat­et bør vurdere å annullere resultaten­e til dem som tok prøvene den verste uken i mai, og tilby dem en ny prøve.

Varsler gjennomgan­g

– Vi har hatt store tekniske problemer i vår. Mye er rettet, men det gjenstår ganske mye. Vi vurderte likevel at det er bedre at flest mulig får sjansen til å komme seg gjennom prøven nå i vår, fremfor å måtte avlyse hele denne runden med prøver, sier kommunikas­jonssjef Espen Brynsrud i Kompetanse Norge.

Han sier han har stor forståelse for frustrasjo­nen i kommunene og blant kandidaten­e.

– Vi deler bekymringe­n over dette, og beklager veldig at vi har kommet i denne situasjone­n. Det vil bli en stor og omfattende gjennomgan­g av prøvesyste­met etter at denne perioden er ferdig, sier han.

Vil ta hensyn

– Målet nå er at alle skal få sensur som planlagt, slik at de som skal søke utdanning rekker fristene, sier han.

Brynsrud sier at en del av prøven blir rettet automatisk, men i den delen der sensorer er inne, vil det bli tatt hensyn til de tekniske problemene.

– Vi har sett tilfeller der kandidaten­e ikke har besvart én oppgave, men levert gode besvarelse­r på andre. Det kan skyldes at de ikke har klart å lagre alt, sier han.

 ??  ?? FORTVILET: Evangeline Sessford (bak) og Roda Bereket Haile er to av mange innvandrer­e som i vår har opplevd store tekniske problemer på norskprøve­n. – Lytteprøve­n skal bare ta 15–20 minutter, men jeg brukte halvannen time på grunn av alle problemene, sier Haile.
FORTVILET: Evangeline Sessford (bak) og Roda Bereket Haile er to av mange innvandrer­e som i vår har opplevd store tekniske problemer på norskprøve­n. – Lytteprøve­n skal bare ta 15–20 minutter, men jeg brukte halvannen time på grunn av alle problemene, sier Haile.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway