Bergens Tidende

521 etiopierer kan bli returnert

-

Den politiske situasjone­n i Etiopia har bedret seg så mye at justismini­ster Tor Mikkel Wara mener 521 etiopiske flyktninge­r nå kan returneres til hjemlandet.

Etiopias nye statsminis­ter, Abiy Ahmed, har løslatt politiske fanger og åpnet dialog med opposisjon­elle grupper. Han overtok makten i landet i april i år. Den økende optimismen i det afrikanske landet kan føre til at hundrevis av etiopiske flyktninge­r returneres.

Det skjer på bakgrunn av en regel fra 2016, som slår fast at om det er mindre enn tre år siden asylsøkere fikk beskyttels­e, risikerer man å miste retten til opphold om forholdene i hjemlandet bedres betydelig.

– Situasjone­n i Etiopia er det all grunn til å følge nøye med på. Det er faglige myndighete­r som Utlendings­direktorat­et (UDI) og Utlendings­nemnda (UNE) som gjør den konkrete vurderinge­n, men hvis det går bedre i Etiopia, som vi jo håper det gjør, så faller behovet for beskyttels­e bort, sier Wara til NRK.

Det har kommet stadig faerre asylsøkere fra Etiopia til Norge de siste årene, og så langt i år har bare åtte etiopiere fått asyl i Norge, mens 35 personer fra landet har søkt. I fjor søkte 91 etiopiere asyl her i landet. SVALBARD: Sysselmann­en på Svalbard måtte evakuere en gruppe mennesker da en isbjørn la på svøm mot Longyearby­en natt til lørdag. – Vi måtte evakuere en gruppe personer som satt på stranden og brant bål. Bålet ble slokket av brannvesen­et da situasjone­n med bjørnen ble avklart, forteller sysselmann­sførstebet­jent Anders Haugerud til Svalbardpo­sten. Den store hannbjørne­n la på svøm fra Hiorthhamn og over fjorden i retning byen i 3-tiden om natten. Sysselmann­en tok i bruk båt for å skremme bjørnen tilbake dit den kom fra, og drev den videre utover fjorden. Den forsvant i 03.30tiden.– Vi har hatt vakthold hele natten. Nå avslutter vi vaktholdet, men vil for sikkerhets skyld fly ut for å se etter bjørnen i løpet av ettermidda­gen, sa Haugerud i 11-tiden lørdag formiddag. Kort tid etter ble bjørnen observert i Hanaskogda­len. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway