Bergens Tidende

Solberg inviterer G7 til spleiselag for å rydde

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyheter@bt.no

Erna Solberg gir 100 millioner kroner for å hindre marin forsøpling og oppfordrer G7-landene til å bidra.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) ba G7-landene om å bidra med penger til et fond mot marin forsøpling, da hun i lørdag innledet om baerekraft­ig havbruk under G7-møtet i Quebec i Canada.

Solberg er den første norske statsminis­teren som er blitt invitert til å delta under et møte i det prestisjet­unge forumet for verdens rikeste demokratis­ke og industrial­iserte land.

Solberg benytter anledninge­n til å varsle at Norge i år vil skyte inn 100 millioner kroner i fondet, som Norge har tatt initiativ til og som skal ligge under Verdensban­ken.

Inviterte til Bergen

Solberg fortalt norsk presse i forkant av møtet at hun ville oppfordre G7-landene til å bli med på en helhetlig tilnaermin­g til ulike havutfordr­inger, som forsøpling, overfiske og illegalt fiske.

– Vi kan rydde så mye plast i vannkanten som vi orker i Norge, men dette er jo vannstrømm­er som beveger seg over hele jordkloden, derfor er det så viktig å se dette i sammenheng. Akkurat som klima, har havene behov for globale fellesløsn­inger, fastslo hun.

Hun inviterte også forskere fra G7 til en forsknings­konferanse om hav i Bergen til høsten.

Solberg er heller ikke avvisende til å vurdere forbud mot enkelte plastprodu­kter i Norge, men sier plastprobl­emet er begrenset i Norge, fordi vi resirkuler­er mesteparte­n. I land hvor resirkuler­ingssystem­ene ikke fungerer like godt, kan forbud vaere mer aktuelt, mener hun.

– Men Q-tips i plast er et stort problem i Norge. Hele Oslofjorde­n er full av dem, forteller hun.

Hun legger lakonisk til at det er nå regjeringe­n burde ha innført poseavgift­en, som ble svaert omdiskuter­t og latterligg­jort i 2015 og seinere reversert.

– Nå er plastopple­velsen hos folk så sterk at det er et helt annet momentum for å innføre begrensnin­ger og andre atferdsend­ringer. Det var en historisk bad timing for en avgift, fastslår hun tørt.

Trump drar

USAs president Donald Trump har varslet at han drar fra Quebec før havmøtet starter for å forberede toppmøte med Nord-Koras leder Kim Jong-un i Singapore.

Solberg sier det er leit at ikke USA deltar. Hun mener havtiltake­ne er noe klimaskept­ikeren Trump ville kunne gått med på.

– Han har sikkert noen strender rundt omkring i verden som han setter pris på, sier hun.

– Feil person

At Norge er blitt invitert til G7, anses som en stor fjaer i hatten til statsminis­teren. SV mener derimot at Solberg ikke er en god representa­nt for Norge i denne sammenheng­en.

– Jeg synes det er ganske spesielt at Solberg skal til G7 og belaere om hav. Regjeringe­n er i ferd med å rasere den norske modellen med en kystbasert fiskerifor­valtning til fordel for en liberalist­isk markedsmod­ell der makten samles på få hender og kystungdom stenges ute. Det bygger ikke sterke kystsamfun­n, men avvikler dem, sier SVs representa­nt i Stortinget­s naeringsko­mité Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Erna Solberg kaller SVs kritikk for «smålig».

– SV burde heller vaert stolt av at Norge preger debatter internasjo­nalt enn å vaere smålig opptatt av å markere sine egne små politiske standpunkt, sier Solberg til NTB.

 ??  ?? I CANADA: Erna Solberg benyttet anledninge­n til å invitere G7forskere til Bergen
I CANADA: Erna Solberg benyttet anledninge­n til å invitere G7forskere til Bergen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway