Bergens Tidende

Kamilla sloss med spøkelser – og fikk filmrolle

Den bergensfød­te regissøren Joern Utkilen valgte ut skuespille­re basert på bilder han fikk tilsendt. Deretter skrev han filmmanus.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto EIRIK BREKKE

Kamilla Grønli Hartvig, fast ansatt skuespille­r på DNS, ble bedt om å fortelle en spennende historie da hun møtte Joern Utkilen for første gang.

– Som var perfekt, for jeg har hatt mystiske opplevelse­r som jeg alltid har villet fortelle om i en kunstneris­k sammenheng: Jeg har slåss med et spøkelse! En lang periode så jeg spøkelser om natten. Det var helt virkelig for meg, sier Hartvig.

Litt bergensk saerhet

eUtkilen brukte historien som inspirasjo­n for en scene i spillefilm­debuten «Vann over ild».

– Fra en rekke bilder castingans­varlig hadde samlet inn, valgte jeg ut skuespille­re som tiltalte meg. Jeg snakket med hver og en av dem, naermest som en psykologti­me, om hvem de var og hva de drømte om. Så tok jeg en ny samtale med dem som virket mest interessan­t. Da fikk jeg ideer til scener og etter hvert manus, sier Utkilen.

Utkilen ble født på Laksevåg og bodde der i flere år, før familien flyttet til Oslo. Bestefaren var sokneprest i Fjell kommune. Bestemoren var kommunens første stortingsp­olitiker, Sigrid Utkilen (H). Onkelen hans, Jan Utkilen, ble seinere ordfjører i Fjell.

– Vi var på prestegård­en hele sommeren i mange år. Og jeg føler meg som litt bergenser. Jeg har jo alltid følt at folk her er litt saere – og den saerheten er fortsatt i meg, sier Utkilen.

Han har bodd i Skottland i 23 år og produsert flere kritikerro­ste kortfilmer, som BAFTAvinne­r «Who’s My Favourite Girl» og Amanda-nominerte «Asylum». Først nå, 47 år gammel, debuterer Utkilen med spillefilm.

Spilte inn i falsk ørken

– Jeg studerte til jeg var 30, og drev både med musikk og grafisk design. Gradvis begynte jeg med film, i Skottland, men følte et behov for å lage min første spillefilm i Norge, sier regissøren.

Hans første samtale med skuespille­rne var i 2013. Først i 2016 ble «Vann over ild» spilt inn – i Knaben, en tidligere

 ?? FOTO: EIRIK EVJEN, APE & BJØRN ?? KVINESDAL: En tidligere gruveby er lokasjon for «Vann over ild».
FOTO: EIRIK EVJEN, APE & BJØRN KVINESDAL: En tidligere gruveby er lokasjon for «Vann over ild».
 ??  ?? NY FILM: Kamilla Grønli Hartvig og Joern Utkilen er spent på om «Vann over ild» finner et kinopublik­um.
NY FILM: Kamilla Grønli Hartvig og Joern Utkilen er spent på om «Vann over ild» finner et kinopublik­um.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway