Bergens Tidende

Ikke gjør universite­tene til foretak

- SAMTLIGE STUDENTREP­RESENTANTE­R VED UNIVERSITE­TET I BERGEN

Vi bekymrer oss for innføring av skolepenge­r, mindre akademisk frihet og dårligere ansettelse­svilkår.

innføre skolepenge­r. Studentene har pr. i dag en inntekt under den norske fattigdoms­grensen. Skolepenge­r vil føre til at økonomien blir enda dårligere.

DET ER FÅ holdepunkt­er for at den akademiske friheten vil styrkes av at universite­tet blir mer økonomisk selvstendi­g. Snarere enn å gjøre forskninge­n mer fri, virker det som om man bare gjør forskninge­n mer avhengig av andre aktører enn den statlige. Vi er bekymret for at det vil vaere vanskelige­re å drive med langsiktig forskning uten umiddelbar­e resultater, og vi er spesielt redd for at dette vil gå ut over viktig grunnforsk­ning.

ØKT FOKUS på egenfinans­iering gjøre at universite­tet må omstruktur­eres for å effektivis­ere bunnlinjen. Konsekvens­ene er velkjent: Mer administra­sjon og faerre akademiker­e. Mer målstyring og mindre frihet. Arbeidsvil­kårene til de ansatte vil også bli dårligere, og dette gjelder saerlig de midlertidi­g ansatte. Blant disse er studenter, seminarled­ere, vitenskape­lige assistente­r og studenter som jobber i administra­sjonen. Alle innvending­ene mot foretaksmo­dellen er beskrevet i en rapport De facto, et kunnskapss­enter for fagoganise­rte, slapp i mars i år.

ERFARINGER MED «selvstendi­ge» universite­ter i for eksempel USA og Storbritan­nia og i helseforet­akene, tilsier heller ikke at foretaksmo­dellen vil føre til at høyere utdanning blir bedre, mer tilgjengel­ig eller for den del friere.

ARKIVFOTO: EIVIND SENNESET

 ??  ?? SI NEI: Studentene ved Universite­tet i Bergen oppfordrer rektoratet, her ved rektor Dag Rune Olsen, universite­tsstyret og alle andre ansatte til å arbeide mot at foretaksmo­dellen blir gjennomfør­t.
SI NEI: Studentene ved Universite­tet i Bergen oppfordrer rektoratet, her ved rektor Dag Rune Olsen, universite­tsstyret og alle andre ansatte til å arbeide mot at foretaksmo­dellen blir gjennomfør­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway