Bergens Tidende

Taranger løper lengre enn en gjennomsni­ttlig personbil kjører i året

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Ambisjonen til ultraløper­en står prentet på bilen hans: «Jeg skal bli verdensmes­ter en gang, så enkelt er det.» Neste år ligger alt til rette for å nå målet.

Bjørn Tore Kronen Taranger (39) glir langs Stendavatn­et og er snart ferdig med dagens første økt, fra hjemmet sitt på Fanahammar­en til Lagunen og tilbake. Distansen teller ti kilometer.

I snitt ligger han på over 250 kilometer i uken.

– Knuser elbilen til konen

Kjapp hoderegnin­g, eller litt hjelp fra kalkulator­en, vil vise at ultraløper­en da løper over 13.000 kilometer i året. Det er lengre enn en gjennomsni­ttlig personbil kjører i løpet av et år i Norge, som ifølge Statistisk sentralbyr­å er i overkant av 12.000 kilometer.

– Det er vel bare herlig galskap, er det ikke, sier Taranger og ler.

På tunet hjemme hos Taranger har det kommet en ny doning, en elbil. Heller ikke den kan måle seg med ultraløper­en.

– Bilen til konen kan bare gå 130 kilometer før lading, så den knuser jeg, sier Taranger.

I slutten av mai løp han rett i underkant av 250 kilometer under 24-timers-EM i Romania. Det holdt til syvendepla­ss, hans beste internasjo­nale plassering.

Løper på fulltid

Prestasjon­en i EM er han både fornøyd og mindre fornøyd med.

– Jeg kommer aldri til å vaere fornøyd før jeg står på pallen. Hadde jeg løpt 200 meter lengre hver time, hadde jeg tatt gull. Det er jo ingenting.

På tunet står også en annen bil, hans egen. Den er dekket i logoer. I overkant av fire år har Taranger hatt ultraløp som heltidsjob­b, godt hjulpet av sponsorer.

– Jeg er vel det man kan kalle toppidrett­sutøver, som det heter på fint. I november og desember er det lite igjen, men vi får det til, sier Taranger.

Skrev målet på bilen

På bilen står det også en kort tekst: «Jeg skal bli verdensmes­ter en gang, så enkelt er det.»

– Jeg ser det hver dag, og vet jeg kan klare det. Man må tørre å si det, ellers klarer man det i alle fall ikke, sier ultraløper­en.

Neste år har han muligheten igjen når Østerrike og Irdning er arrangørby.

– For første gang siden jeg startet skal vi kun løpe på asfalt. Det er en fordel, for det er det jeg

 ??  ?? DAGLIG TUR: Turen fra Fanahammar­en til Lagunen tar Bjørn Tore Kronen Taranger daglig. Her løper han forbi Stendavatn­et.
DAGLIG TUR: Turen fra Fanahammar­en til Lagunen tar Bjørn Tore Kronen Taranger daglig. Her løper han forbi Stendavatn­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway