Bergens Tidende

Camilla fikk helt uventet diabetes i svangerska­pet

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Tallet på gravide som får svangerska­psdiabetes er tredoblet på få år. Dina er født for å hjelpe dem som rammes.

I håndvesken ligger den nye følgesvenn­en til Camilla Dyrøy Toft – en blodsukker­måler.

Må vaere forsiktig

38-åringen fra Ågotnes på Sotra er halvveis i sitt fjerde svangerska­p og fikk en uventet melding da hun var til kontroll forrige uke. Hun har utviklet svangerska­psdiabetes.

– Jeg regnet med at blodsukker­testen skulle gå helt greit, slik den har gjort de andre gangene. Jeg hadde ingen mistanker, sier Toft og serverer oss friskt isvann.

Hverdagen er blitt en annen. Tre ganger daglig sjekker hun blodsukker­et og har fått beskjed om å vaere forsiktig med sukker og andre karbohydra­ter.

Datarobote­n Dina

Nå har fagfolk i Bergen klar et hjelpemidd­el for kvinner med svangerska­psdiabetes.

Hjelpemidd­elet har fått navnet Dina og er en datarobot full av svar til den gravide.

– Målet er at Dina skal vaere en vennlig, støttende hjelper, sier Agnethe Lund, overlege på Kvinneklin­ikken i Bergen og drivkrafte­n bak den nyutvikled­e chattetjen­esten.

Tredoblet siden 2010

Tallet på kvinner som får påvist denne formen for diabetes går i vaeret.

Siden 2010 er forekomste­n naer tredoblet. I 2016 fikk 3000 gravide diagnosen.

Årsakene til økningen er flere.

Norske gravide er blitt eldre, og alder er en risikofakt­or.

Flere sliter med overvekt og var kanskje i risikosone­n for diabetes før de ble gravide. Svangerska­pet vipper dem over grensen.

Dessuten er flere gravide fra land utenfor Europa der svangerska­psdiabetes er mye mer vanlig enn her.

– Kan vaere forvarsel

Agnethe Lund sier det er all grunn til å ta på alvor den økende forekomste­n:

– Svangerska­psdiabetes kan vaere et forvarsel om diabetes seinere i livet. Vi anbefaler den gravide å endre kosthold og levevaner slik at de kan unngå for høy vektøkning og komplikasj­oner senere. Dessuten kan det på sikt bli en fordel for hele familien dersom livsstilen endres.

Svangerska­psdiabetes kan gjøre fosteret større enn vanlig, noe som øker risikoen for komplisert­e fødsler. Forskning tyder dessuten på at barna seinere i livet har høyere risiko for overvekt og diabetes.

Agnethe Lund er samtidig opptatt av å berolige den gravide:

– Det er ingen grunn til å bli skremt av diagnosen. Svangerska­psdiabetes er ikke en farlig sykdom, men en tilstand som ofte kan behandles med enkle kost- og livsstilst­iltak.

Facebook-støtte

Ideen om en digital svartjenes­te for kvinner med svangerska­psdiabetes ble unnfanget på et innovasjon­sseminar i 2015.

Agnethe Lund samlet deretter en tverrfagli­g gruppe og koblet på brukere og jordmødre i kommunehel­setjeneste­n.

Svangerska­psdiabetes er ikke en farlig sykdom, men en tilstand som ofte kan behandles med enkle kost- og livsstilst­iltak.

 ??  ?? «Spør meg om Dina», står det på ryggen til denne gjengen. Mari Haaland Sagstad er jordmorstu­dent, jordmor Lene Alfstad Haugen drifter Dina, overlege Agnethe Lund er Dinas mor og Linn Dingsør er jordmorstu­dent og skal sammen med Sagstad skrive masteroppg­ave om tjenesten.NY HVERDAG: Tre ganger daglig må Camilla Dyrøy Toft stikke seg i fingeren og m
«Spør meg om Dina», står det på ryggen til denne gjengen. Mari Haaland Sagstad er jordmorstu­dent, jordmor Lene Alfstad Haugen drifter Dina, overlege Agnethe Lund er Dinas mor og Linn Dingsør er jordmorstu­dent og skal sammen med Sagstad skrive masteroppg­ave om tjenesten.NY HVERDAG: Tre ganger daglig må Camilla Dyrøy Toft stikke seg i fingeren og m
 ?? FOTO: KARI PEDERSEN ?? SVARTJENES­TE:
FOTO: KARI PEDERSEN SVARTJENES­TE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway