Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Det ble begått mange feil i Søviknes-saken. En ny etterforsk­ning reparerer ingen av dem.

-

HVA SKJEDDE EGENTLIG da Terje Søviknes gikk til sengs med en full 16-åring på FpUmøtet i Langesund natt til 30. januar 2000? Det finner vi nok aldri ut av. Det er ingen tvil om at de lå sammen. Der stopper enigheten. Søviknes påstår at det var frivillig. Og ikke bare det: Hun skal ha strippet for ham og tatt initiativ.

Kvinnen kaller det et overgrep. I mars

2000 anmeldte hun Terje Søviknes for voldtekt.

Etter ett år med utsettelse­r og en påfallende knapp etterforsk­ning, tok det statsadvok­aten omtrent ett døgn å henlegge saken som «intet straffbart forhold».

Nå ber kvinnen om at voldtektsa­nklagene mot olje- og energimini­steren blir etterforsk­et på nytt. Det fører neppe noe godt med seg.

DET ER JO EN slags poetisk justis i alt dette: Frp har gått tungt inn for at de groveste lovbrudden­e aldri skal foreldes. Noe av det første de gjorde i regjering var å fjerne foreldelse­sfrister. Nå blir en statsråd i partiet forfulgt av en 18 år gammel sak.

«Det er en seier for rettferdig­heten», sa partiets Jan Arild Ellingsen om at gamle saker aldri skal få hvile.

Det er på ingen måte sikkert.

Når det har gått veldig lang tid, svekkes bevisene. Verdien av vitneavhør er minimal. Risikoen for feil øker. Alt dette går ut over rettssikke­rheten. Tvilen og usikkerhet­en er så stor at saken sannsynlig­vis ender med henleggels­e likevel.

Omtrent slik argumenter­te Advokatfor­eningen under høringsrun­den. Statssekre­taer i Justisdepa­rtementet, Sveinung Rotevatn (V), var enig.

– Dette er ren symbolpoli­tikk, sa Rotevatn da Høyre- og Frp-regjeringe­n fjernet foreldelse­sfristene for drap, voldtekt og overgrep mot barn i 2014.

GRUNNLOVEN BEGRENSER muligheten til å ta opp igjen saker som allerede var foreldet da fristene ble fjernet. Kvinnens advokat Jannicke Keller-Fløystad mener det skal gå likevel.

Siden ingen ble siktet, står statsadvok­aten fritt til å gjenåpne en henlagt straffesak. Dessuten ble kvinnen påført «betydelig skade på legeme eller helse» etter episoden med Søviknes. Dermed er strafferam­men for voldtekten 21 år, og den opprinneli­ge foreldelse­sfristen 25 år, mener hun.

Keller-Fløystad gir tre begrunnels­er for kravet om gjenåpning: mangelfull etterforsk­ning, uriktig henleggels­e og nye bevis. At gjenåpning er en dårlig idé, betyr ikke at påstandene er grunnløse.

DET FREMSTÅR NOKSÅ åpenbart at politiette­rforskning­en var mangelfull og lemfeldig.

Kvinnen anmeldte saken i mars 2000. Først i februar 2001 ble Søviknes avhørt. Syv dager senere innstilte politiet på henleggels­e.

Forklaring­ene sprikte, men 16-åringen fikk aldri kommentere påstandene hans i avhør. Politiet hentet ikke inn journaler om helsetilst­anden hennes. De vurderte tilsynelat­ende ikke om Søviknes hadde skjenket en mindreårig, eller om han misbrukte stillingen sin som offentlig tjenestema­nn og nestleder i partiet.

Advokat Keller-Fløystad mener saken handler om tilliten til politiet, og stiller spørsmål ved om politi og statsadvok­at har vaert tilstrekke­lig objektive.

Det er helt nødvendig å stille slike spørsmål når en fremtreden­de rikspoliti­ker og Frp-kronprins med makt, posisjon og stort kontaktnet­t blir anmeldt. Det betyr ikke at det er riktig å ta opp igjen straffesak­en.

SØVIKNES-SAKENS problem er ikke bare motstriden­de forklaring­er, det er også mangel på bevis. Men Keller-Fløystad mener det er kommet nye bevis i saken.

Kvinnen er nå diagnostis­ert med en posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD). Sammen med en alvorlig depressiv episode vinteren 2000, skal det underbygge at det var en voldtekt som fant sted den natten i Langesund.

Men gjør det egentlig det?

Man skal ikke vaere veldig skarpskodd advokat for å så tvil om årsakssamm­enhengen her.

Episoden var åpenbart traumatisk og har forfulgt henne hele livet. Hun har måttet bli voksen som «den jenten». Det betyr ikke at hun ble voldtatt. Det er umulig å fastslå om kvinnens problemer skyldes Søviknes. Det finnes alltid andre forklaring­er.

Hennes egen oppfatning av saken har nok mye å si for reaksjonen­e i ettertid. En subjektiv opplevelse av å utsettes for overgrep er et traume, uavhengig av om det objektivt sett var en voldtekt som fant sted.

Uansett hva som skjedde, var kvinnen dårlig rustet til å takle det. Hun kom nok til Langesund med en større sårbarhet enn mange andre. Hun har vaert anorektisk, tvangsinnl­agt, psykotisk og på kjøret, og kan ha vaert predispone­rt for både PTSD og depresjon.

DET ER VANSKELIG å se for seg at disse nye bevisene står seg i noen rettssak. Det beste kvinnen kan oppnå, er at saken blir henlagt på grunn av foreldelse eller bevisets stilling. Men det er kanskje også poenget.

Når en sak er henlagt som «intet straffbart forhold», skal det svaert mye til å få voldsoffer­erstatning. Straks den får usikkerhet­sstempelet «bevisets stilling», er utsiktene til penger fra staten betydelig bedre.

Kvinnen i Søviknes-saken fortjener all mulig sympati. Hun er blitt utnyttet i en sårbar situasjon, av en maktperson som stadig figurerer i media og får nye toppverv. Det betyr ikke at det er riktig at voldtektss­aken trekkes frem igjen.

Det ble begått mange feil i Søviknessa­ken. En ny etterforsk­ning reparerer ingen av dem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway