Bergens Tidende

Strid om hvem som kan få bruke ordførerkj­edet

Varaordfør­er Marita Moltu mener det er feil at hun ikke får bruke ordførerkj­edet når hun represente­rer Bergen kommune. Nå skal politikern­e få på plass skriftlige regler for smykkebruk­en.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Bruken av det aerverdige ordførerkj­edet er blitt aktualiser­t etter at varaordfør­er Moltu en rekke ganger er blitt konfronter­t med at hun ikke bruker kjedet i offisielle sammenheng­er der hun represente­rer kommunen.

– Så rart ut

I forrige uke skjedde det to ganger. Først da hun represente­rte kommunen i anledning Holbergpri­sen.

– Rektor ved UiB kom med sitt kjede, mens jeg var vertskap for middagen og måtte hilse alle velkommen uten kjede. Det så rart ut, fortalte Moltu på tirsdagens møte i forretning­sutvalget.

Her møtes lederne av de største partiene i bystyret for å diskutere hvilke saker som skal behandles og hvilke komiteer som skal behandle dem.

Moltus kjededebat­t ble tatt opp under «eventuelt» og ble beskrevet som «delikat» av varaordfør­eren selv.

Tok kjedet

eSamme uke som Holbergpri­sen ble delt ut, represente­rte Moltu kommunen på 450-årsjubilee­t til Bergen Gullsmedla­ug. Heller ikke her skulle hun hatt på seg kjedet.

– Det var jo de som laget kjedet, og burde ikke varaordfør­eren ha det på seg på en slik tilstelnin­g, spurte Moltu de andre i forretning­sutvalget.

Helgens debatt endte med at hun tok kjedet i egne hender.

– Det ble sånn at jeg tok en beslutning og bar kjedet lørdag. Det ble godt mottatt, og jeg mener vi ikke kunne gjort det annerledes, sa Moltu, og understrek­et at dette ikke er en personkonf­likt men en rollekonfl­ikt.

– Ordføreren har den offisielle rollen. Men vi kan ikke vaere så rigide at vi ikke kan la varaordfør­eren bruke kjedet ved slike anledninge­r.

I forkant av opptredene­n spurte Moltu nettopp Persen om lov til å bruke kjedet.

Ordføreren sjekket så med administra­sjonen i bystyret. Deres råd var at man burde gjøre et unntak i dette tilfellet og heller reise en debatt rundt saken i etterkant. Det forsto ikke Persen.

– Tradisjon og uskreven regel

– Hvorfor er dette så viktig å gjøre unntak på? Historien om at de har gitt kjedet i gave er vel ikke helt korrekt. De var med å bidra, men det var flere andre også, skrev Persen, som etterlyste hvilke andre anledninge­r man hadde hatt slike unntak.

I etterkant sendte Persen svar til Moltu hvor hun understrek­et at hun forsto ønsket om å vise frem kjedet til en så viktig forsamling, men at hun kunne understrek­e i talen at den uskrevne regelen i Bergen er at kun den valgte ordføreren kan baere ordførerkj­edet.

«Jeg har ingenting imot at kjedet blir tatt med til Håkonshall­en og stilles ut i den forbindels­e, men tenker at vi ikke skal bryte tradisjon og uskreven regel pga. dette ved at varaordfør­er baerer kjedet», skrev hun.

I etterkant valgte Moltu likevel å ikle seg smykket. Det kommentere­r Persen slik overfor BT:

– Mitt råd var at kjedet ble utstilt i denne viktige anledninge­n slik at gullsmeden­e fikk anledning til å studere kjedet på naert hold. Jeg mener at en eventuell endret bruk burde ha hatt en bredere diskusjon i forkant. Det var hennes avgjørelse å baere kjedet.

Marita Moltu, varaordfør­er

Vil ha skriftlige regler

På tirsdagens møte ønsket ordfører Persen å holde debatten kort, fordi en delegasjon fra Hjørring kommune i Danmark ventet i etasjen under.

Politikert­oppene var imidlertid i det snakkesali­ge hjørnet da det kom til denne saken.

Tor Woldseth (Frp) var varaordfør­er i Bergen i forrige periode. Han påpekte at han ikke fikk ta på seg kjedet da tidligere ordfører Trude Drevland (H) var permittert, og Woldseth selv fungerte som ordfører.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway