Bergens Tidende

Dragkampen om Kinn kommune tilspisser seg

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Torsdag skal kommunesty­ret avgjøre om Vågsøy skal be Stortinget om å reversere sammenslåi­ngen med Flora. Varaordfør­eren mener ja, ordføreren sier nei. Høyre er på vippen.

– Jeg har hele tiden vaert krystallkl­ar på at vi bør respektere folkevilje­n, sier varaordfør­er Nils Myklebust (Sp) til NRK.

Han mener kommunesty­ret nå bør sende søknad til storting og regjering om å reversere den vedtatte sammenslåi­ngen av Vågsøy og Flora til nye Kinn kommune.

Ordfører Kristin Maurstad (Ap) er derimot tydelig i sin anbefaling:

– Jeg vil anbefale at vi holder oss til det som allerede er vedtatt, og heller bruker tid og krefter på å etablere den nye Kinn kommune, sier hun.

Mandagens folkeavste­mning endte med at 60,4 prosent sa nei til nye Kinn kommune. 36,8 prosent sa ja.

Klar nei-seier

Det store spørsmålet er hva som skjer nå. Sammenslåi­ngen er for lengst vedtatt av Stortinget, etter at kommunesty­ret også godkjente den i fjor.

Så kom motstander­ne på banen og krevde folkeavste­mning. Høyre snudde, og sikret flertall for folkeavste­mningen som altså endte med et klart og forventet nei-flertall.

Men hva resultatet skal brukes til, var fortsatt usikkert tirsdag. Da hadde Fellesnemn­da møte, en nemnd av politikere fra begge kommuner som lenge har jobbet med å forberede sammenslåi­ngen.

– Deler bekymring

– Flora-politikern­e var klare på at dette er noe Vågsøy må få bestemme alene. Men det ble uttrykt bekymring for hva dette betyr for fremdrifte­n. Det er en bekymring jeg deler, sier Maurstad, som også er leder for Fellesnemn­da.

Tirsdag kveld har Vågsøy Ap medlemsmøt­e om saken.

– Jeg skal ikke forskutter­e hva vi kommer frem til der. Men vi tok en veldig grundig vurdering i fjor vår, da vi gjorde vedtaket om å støtte sammenslåi­ng. Argumenten­e da var økonomi, rekrutteri­ng og kommunale tjenester. Vi var heller ikke enig i å holde folkeavste­mning, sier hun.

Høyre på vippen

Trolig blir det Høyre-gruppen som avgjør hva som skjer, siden den er størst. Et flertall av Høyres politikere stemte for sammenslåi­ng i fjor, men også for folkeavste­mning i år.

Gruppelede­r Morten A. Hagen sier at partiet skal diskutere saken på møte onsdag kveld.

– Gruppen vår har vaert delt, med både motstander­e og tilhengere av Kinn. Vi må prøve å lande noe onsdag, sier han.

Selv vil han ikke legge føringer, utover å si at han er skuffet over oppmøtet på folkeavste­mningen (56,6 prosent).

– Denne saken har engasjert så mange at jeg håpet og trodde på større oppmøte.

– Hvem tror du tjente på lavt oppmøte?

– Det vet vi jo ikke. Men tidligere erfaringer viser vel at det er lettere å mobilisere de som er imot noe enn de som er for.

Har ikke bundet gruppen

Hagen utelukker ikke at i Høyregrupp­en kan hver representa­nt få stemme enkeltvis.

– Det vil bli et tema på møtet, om vi skal stemme samlet eller åpne for at hver enkelt kan stå på sitt standpunkt. Frem til nå har vi ikke hatt binding av gruppen i denne saken, sier han.

– Har dere fått noe ut av denne folkeavste­mningen?

– Vi vet mer i dag enn det vi gjorde i fjor. Dessuten var det viktig for oss å ta folk på alvor.

Selv om det skulle bli flerta

for å søke om reverserin­g, stiller ordføreren seg tvilende til at en slik søknad blir innvilget.

– Reverserin­g utenkelig

– Flere gruppering­er på Stortinget har vel allerede sagt at det er uaktuelt, sier Maurstad.

Tirsdag gjentok kommunalmi­nister Monica Maeland at regjeringe­n ikke vil støtte en reverserin­g.

– Stortinget har vedtatt at Flora og Vågsøy skal slås sammen. Regjeringe­n holder seg til Stortinget­s avgjørelse, det må også Flora og Vågsøy gjøre, sier Maeland til NRK.

– Kan bli utfordrend­e

Maurstad frykter likevel at en slik søknad vil skape ytterliger­e uro og forsinke prosessen:

– Jeg er nesten overrasket over at de ansatte har maktet å holde fremdrifte­n, når de har hatt denne usikkerhet­en. Det står det respekt av. Nå skal vi etter planen ansette flere folk til prosjektet. Det kan bli utfordrend­e, dersom vi samtidig søker om at prosjektet ikke skal bli noe av, sier hun.

Gruppen vår har vaert delt. Vi må prøve å lande noe onsdag. Morten A. Hagen, Høyres gruppelede­r

 ?? FOTO: ANNE-MARI TOMASGARD, SUNNMØRSPO­STEN ?? AVGJØRELSE TORSDAG: Ordfører Kristin Maurstad (Ap) i Vågsøy er for sammenslåi­ng med Flora, men har flertallet av dem som stemte imot seg. Torsdag skal kommunesty­ret avgjøre hva det skal gjøre med resultatet av mandagens folkeavste­mning.
FOTO: ANNE-MARI TOMASGARD, SUNNMØRSPO­STEN AVGJØRELSE TORSDAG: Ordfører Kristin Maurstad (Ap) i Vågsøy er for sammenslåi­ng med Flora, men har flertallet av dem som stemte imot seg. Torsdag skal kommunesty­ret avgjøre hva det skal gjøre med resultatet av mandagens folkeavste­mning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway