Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Det er 175 år siden Edvard Grieg ble født. Uten ham ville Bergens selvbilde vaert litt skrøpelige­re.

-

EDVARD GRIEG (1843- 1907) er så mytisk og opphøyet at det er vanskelig å se ham for seg som en av oss, som en gutttunge fra Strandgate­n i Bergen, Norge. Når verdens lengste Grieg-konsert noensinne dras i gang fredag i 17-tiden, er det med på å bekrefte hvor stor denne kortvokste giganten egentlig var.

Desto viktigere er det at folk forstår hva Grieg gjorde med folkesjele­n den gangen Norge var et lutfattig underbruk av Sverige. Da vi var en bataljon forsiktige bønder med huen i hånden.

SELVE FØDSELSDAG­EN blir så svingende svaer som Grieg fortjener.

Inspirert av NRKs suksesser med Bergensban­en og Hurtigrute­n minutt for minutt, skal Bergen filharmoni­ske orkester og en rekke solister spille samtlige Griegs 74 verk sammenheng­ende i 30 timer, på døgnåpne Troldhauge­n og i Grieghalle­n.

Også Kringkasti­ngsorkeste­ret skal bidra fra Oslo. Konsertene skal vises på storskjerm i Grieghalle­ns foajé, der folk kan døse til nasjonalro­mantisk musikk gjennom hele døgnet, med cola og sovepose. Og alt skal sendes på NRK Klassisk.

Maratonet kan bidra til å bygge ned de stive rammene og aerbødighe­ten rundt Griegs musikk og person.

FORHÅPENTL­IG ER DET noen som markedsfør­er langløpet internasjo­nalt. Edvard Grieg er en av Norges aller mest berømte menn gjennom tidene, og spilles daglig på scene og i øvingsrom i hele verden.

Grieg drev selv utstrakt konsertvir­ksomhet i store deler av Europa, fra London og Leipzig til Roma og Paris.

Ved å hente inspirasjo­n i den norske folkemusik­ken og nasjonalli­tteraturen bidro Grieg til å styrke kulturbevi­sstheten og selvtillit­en til den voksende frigjøring­sbevegelse­n i Norge.

DA JEG VAR I ARGENTINA

i vinter, snakket jeg med et ektepar fra en av landets nordligste provinser. Begge er musikere, og fanatisk opptatt av Edvard Grieg. «Vi tror at Griegs musikk må vaere selve lyden av landet ditt», sa de.

Og det er jo litt fint å tenke på at det finnes to Grieg-musikere på en skole i byen San Miguel de Tucumán i Argentina. Der laerer de ungdommen å spille selveste lyden av Norge, fra «Morgenstem­ning» til «Ensom vandrer».

HVOR STOR GRIEG ER, kan altså vaere vanskelig å ta inn over seg. Han er blant annet eneste nordmann som ble aeresdokto­r av de to prestisjeu­niversitet­ene Cambridge og Oxford – samtidig. Men for oss er han evig forbundet med Troldhauge­n og Bergen, og følgende sitat:

«Lukten på Tyskebrygg­en likefrem begeistrer meg. Ja jeg tror sant for dyden at det er både torsk og pale i min musikk».

At en sånn personligh­et kom fra byen med Norges største hovedstads­komplekser, er fascineren­de. Ønsket om å begripe Grieg bedre er sterkt fremdeles.

EN NY BOK fra forfattern­e Erling Dahl Jr. og Tønnes H. Gundersen om komponiste­n i årene 1877 til 1885, gjør at leseren kommer tettere på Grieg enn vi er vant til.

Se bort fra den fantasiløs­e tittelen «Fra motgang til seier». For Erling Dahl Jr. og Tønnes H. Gundersen har fått tilgang til 51 upublisert­e brev fra Grieg til pianobygge­ren og bestevenne­n Karl Hals i Oslo, og tar et nydelig oppgjør med de halvsensur­erte og glorifiser­ende Grieg-biografien­e som finnes i titall i et bibliotek naer deg.

Forfattern­es kompromiss­løse holdning er prisverdig, resultatet er fascineren­de.

de mer stormfulle

BOKEN HANDLER OM årene av Griegs liv.

Ved hjelp av kjente og til dels ukjente kilder beskriver forfattern­e tvilen, troen, tungsinnet og selvmedlid­enheten til en mann som hadde mer enn nok å bakse med. Fra han og konen Nina flyttet til Lofthus i Hardanger i 1877 til de bygget Troldhauge­n ferdig i 1885.

Brevene viser hvilken eminent og høystemt skribent Grieg var. Men de forteller også at han var en forfengeli­g kunstner, som hele tiden var engstelig for å miste musikalsk fart og oppdrift. Og ikke minst viser de hvor grublende selvopptat­t han kunne vaere.

EGOISMEN HANS gikk ikke minst ut over konen, kusinen og livspartne­ren Nina Hagerup Grieg. I boken har Griegs kvinnehist­orier fått god plass, fordi de så til de grader påvirket hans karriere og musikalske prosjekt.

Noen av de fineste kapitlene handler nettopp om ektefellen Nina og hennes ektemanns lille affaere med kunstneren Leis Schjelderu­p.

FORFATTERN­E LØFTER de to kvinnene opp og gir dem plass og verdighet. Spesielt viktig er historien om den eminente musikeren og sangeren Nina Grieg, som i ettertid har havnet i skyggen av husbonden sin.

Slik kommer det også tydelig frem at bak Norges aller største komponist, stod det fabelaktig­e kvinner. Uten dem, hadde han kanskje gått til grunne.

DAHL OG GUNDERSENS Grieg-biografi viser hvordan Edvard Grieg var stålstreng­en i både norsk kulturhist­orie og kulturpoli­tikk, og at han var en helt sentral aktør i nasjonsbyg­gingen i denne steinrøyse­n.

Bevissthet­en om Griegs betydning for Norges selvtillit og omdømme bør behandles med vitaminer og kjaerleik, fra barnehage til eldresente­r.

Til 200 årsjubilee­t for fødselen hans bør det finnes en diger dramaserie om livet hans på NRK eller Netflix. I boken «Fra motgang til seier» bør det vaere nok stoff å ta av.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VERDENS STØRSTE BERGENSER: Bevissthet­en om Griegs betydning for Norges selvtillit og omdømme bør behandles med vitaminer og kjaerleik, fra barnehage til eldresente­r, skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: NTB SCANPIX VERDENS STØRSTE BERGENSER: Bevissthet­en om Griegs betydning for Norges selvtillit og omdømme bør behandles med vitaminer og kjaerleik, fra barnehage til eldresente­r, skriver Frode Bjerkestra­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway