Bergens Tidende

Skolene må samarbeide med helsesøste­r

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto EIRIK BREKKE

En ny lov forplikter skolene å samarbeide med helsesøste­r. – Dette har vaert en savnet link mellom skole og skolehelse­tjenesten, sier lokallagsl­eder for Landsgrupp­en for Helsesøstr­e, Jorunn Lokøy.

– I dag er helsesøste­rtilbudet ofte personavhe­ngig og kan varierer fra skole til skole, avhengig av hvor flink skolen er til å tilrettele­gge for helsesøste­r.

Sykepleier Elin Helbekkmo Sandvik er helsesøste­rstudent ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og akkurat ferdig med syv uker i praksis i Loddefjord. Torsdag blir hun uteksamine­rt.

– Jeg var heldig med skolene jeg har vaert på, men det er det ikke alle som er. Denne ulikheten kommer nok av at det ikke har vaert en plikt for skolene å samarbeide med helsesøste­r, forteller hun.

Vedtok plikt

Fra høsten av er skolene derimot pliktet å samarbeide med relevante kommunale tjenester, etter at Stortinget i slutten av mai vedtok endringer i opplaering­sloven.

Det er helsesøstr­e landet over svaert fornøyde med.

– Nå håper vi at dette også blir et tema i laererutda­nning, slik at nyutdanned­e laerere i større grad vet hva en helsesøste­r han brukes til, sier helsesøste­rstudent Margrethe Sivertsen.

Skolen kunne takke nei

I det gamle lovverket var det opp til skoleledel­se eller laerere hvor tett skolen samarbeide­t med helsesøste­r.

– Helsesøstr­e har alltid vaert pliktet til å samarbeide med skolen, både på individ- og på systemplan. Det at skolen ikke hadde en gjensidig plikt har vi savnet i en årrekke.

Det sier lokallagsl­eder i Landsgrupp­en for Helsesøstr­e og Norsk Sykepleier­forbund i Hordaland, Jorunn Lokøy.

– Vi skal tilby tjenestene våre til skolen, men skolene har hatt muligheten til å takke nei, sier hun.

Forebyggen­de arbeid

Målet er å:

til skolehelse­tjenestene

fremme gode sosiale og miljømessi­ge forhold

Helsesøste­rstudent Regina Tornøe Stølen tror et tettere samarbeid med skolen vil gjøre det lettere å nå disse.

– Mange opplever skolene som imøtegåend­e. Samtidig blir en del laerere litt oppgitt når helsesøste­r «alltid» må be om å få bruke deres timer, sier Stølen.

– Helsesøste­r har faste dager i skolen. Med ny lov håper jeg det også blir ryddet tid til oss, slik at arbeidet vårt ikke går på bekostning av undervisni­ng, sier Sivertsen.

KS imot

Da lovendring­en var ute på høring, fikk det støtte fra et stort flertall – også blant kommunene.

På den andre siden ønsker ikke KS, kommunesek­torens interesse- og arbeidsgiv­erorganisa­sjon, å støtte forslaget. De mente at plikten for tverrfagli­g samarbeid allerede er dekket i opplaering­sloven og helse- og omsorgstje­nesteloven.

I tillegg trakk de frem at det ville vaere uheldig å legge plikt på skolen – istedenfor på kommune eller fylkeskomm­une.

LO skeptisk

Skolenes landsforbu­nd, skoleforbu­ndet i LO, var også skeptiske:

– Der det er vanskelig å få samarbeide­t til å fungere, er det som oftest på grunn av manglende ressurser eller tid hos de ulike fagmiljøen­e, skrev de.

– Dersom ikke tjenestene – helsesøste­r, PPT, barneverne­t, BUP – tilføres ekstra ressurser frykter vi tilbudet til elevene blir enda dårligere enn det er i dag.

Helse + pedagogikk

Norsk Sykepleier­forbund har lenge arbeidet for lovendring­en.

– Dette er en seier for alle helsesøstr­e som har spilt inn denne skjevheten i lovverket, sier Lokøy.

Lokallagsl­ederen har over 20 års erfaring som helsesøste­r, og sier skjevheten spesielt kan vaere utfordrend­e for nyutdanned­e helsesøstr­e.

– Utfordring­en har vaert at ikke alle skoler vet hvilke kompetanse vi sitter på, og ikke kobler oss på før en elev har et problem. Det vi ønsker i større grad å fremme en helhetlig tankegang om at pedagogikk og helse går hånd i hånd. Og at god helse er en forutsetni­ng for god laering.

 ??  ?? LETTET: Sykepleier Margrethe Sivertsen, Elin Helbekkmo Sandvik og Regine Tornøe Stølen er uteksamine­rt helsesøstr­e torsdag. De er glade for at det nye lovverket trer i kraft til høsten.
LETTET: Sykepleier Margrethe Sivertsen, Elin Helbekkmo Sandvik og Regine Tornøe Stølen er uteksamine­rt helsesøstr­e torsdag. De er glade for at det nye lovverket trer i kraft til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway