Bergens Tidende

Flere prosjekter strykes

-

I fjor ble utkastet til den nye Kommunepla­nens arealdel (KPA) lagt ut på høring.

Da var over 40 byggeprosj­ekter, med mer enn 10.000 boliger strøket.

Årsaken var at de ikke passer inn i kommunens byggestrat­egi, hvor syv fortetting­sområder skal prioritere­s.

Plansjef i Bergen kommune, Mette Svanes, presiserte den gang at områdene kan bli bygget seinere – selv om de ble tatt ut nå.

KPA-en gjelder imidlertid frem mot 2030, og prosjekten­e vil derfor ikke gjenopptas med det første, dersom de ikke er med i planen.

Mange av innspillen­e er levert av advokatfir­maet Harris.

Får flere henvendels­er

–Jeg tipper at vi på vegne av våre klienter har levert rundt 50 merknader, enten direkte eller indirekte, sier advokat og partner Olav Pedersen.

Prosjekten­e Harris represente­rer spenner fra mindre prosjekter med få boliger, til store prosjekter som for eksempel i Vårheia – hvor de tidligere har bistått med rådgivning.

Han sier at advokatkon­toret de siste årene har fått flere klienter som opplever at det er krevende å få gjennomfør­t regulering­splaner.

– Flere er skuffet over det nye utkastet til kommunepla­n, men det er viktig ikke å vaere for negativ nå, for ingenting er avgjort. Bystyret har vedtatt tidligere at det skal vises skjønn i overgangen til den nye kommunepla­nen. De har også vedtatt at det skal vaere variert bebyggelse, sier han.

Ivareta førstegang­skjøperne

– Alle kan ikke bo i betongblok­ker rundt Bybanen. Kvadratmet­erprisen vil bli dyrere her, enn hvis man bygger hus i tre i utkanten av sentrum, sier Knag.

De to boligutvik­lerne forteller at de vil ivareta markedet for førsteog annengangs­kjøpere, som gjerne ikke vil ta seg råd til slike leilighete­r.

– Men vi er positive til en mer overordnet miljømessi­g strategi, legger Sunde til.

For tre uker siden skrev BT at befolkning­sveksten, ifølge nye prognoser, ikke vil bli like høy som ventet. Behovet for boliger er dermed redusert, slår prognosene fast.

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti avviste den gang at de nye tallene vil påvirke fortetting­spolitikke­n. Det skal fortsatt bygges rundt kollektivt­ilbudene, mener hun.

– Vil skade naturområd­et

Tryti stiller ikke til intervju med BT i denne saken, men skriver følgende om Vårheia i en e-post:

«Statens vegvesen og fylkesmann­en har lagt ned innsigelse mot planen fordi en utbygging her vil skape mye biltrafikk og skade naturområd­et. Det er ikke uventet, for de statlige retningsli­njene stenger for slik bysprednin­g. Vårheia vil få sin behandling i forbindels­e med KPA».

Tryti svarer ikke på spørsmål om hun deler utbyggerne­s bekymring om at lite uforutsigb­arhet kan gjøre Bergen til en mindre attraktiv by.

Bekymret for boligprise­ne

Når det gjelder boligprise­ne langs Bybanen svarer hun følgende:

«Jeg er bekymret for boligprise­ne, og vil ikke ha en sosialt delt by. Vi trenger nye redskap i stat og kommune for å gjenreise en boligpolit­ikk for folk flest, slik at barnefamil­ier og førstegang­setablerer­e kan bo der».

På spørsmål om hva hun tenker om mengden høringsinn­spill svarer hun at «Bergen har fått dobbelt så mange høringsinn­spill som Oslo, det viser engasjemen­t i byen vår».

«Vi har laert masse av høringen, og alle innspillen­e blir vurdert», skriver Tryti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway