Bergens Tidende

Vil sjekke sakkyndige­s arbeid i saker om barneforde­ling

- LENE SKOGSTRØM lene@aftenposte­n.no FOTO: AFTENPOSTE­N

Hvert år bringes 2600 saker inn for tingretten fordi foreldre ikke blir enige om hvem som skal ha hovedomsor­gen for barn og hvordan samvaeret skal vaere.

I alle disse ca. 2600 sakene blir foreldrene­s omsorgskom­petanse utredet av en sakkyndig som skriver rapport. Retten følger oftest den sakkyndige­s vurdering.

– I dag er det ingen uavhengig, faglig vurdering av de sakkyndige­s arbeid i foreldretv­istsakene, påpeker Koch.

– En slik kvalitetsv­urdering vil vaere et sikkerhets­nett både for de sakkyndige, for foreldre og barn og for domstolene når beslutning­er i slike saker tas.

Hun leder Barnesakky­ndig kommisjon som vurderer alle rapporter avgitt av sakkyndige i barneverns­saker, før de kan brukes som grunnlag for beslutning­er etter barneverns­loven.

Det er de samme barnefagli­g sakkyndige – som oftest psykologer – som brukes både i saker etter barneloven (foreldretv­ister) og etter barneverns­loven (barneverns­saker).

Men det er bare rapportene som avgis i barneverns­sakene, som får en ekstern og uavhengig vurdering.

Lørdag skrev Aftenposte­n om en far, «Lars», som opplevde at han ble skjevt og usant fremstilt av en sakkyndig i en foreldretv­istsak. Aftenposte­n har fått mange henvendels­er fra andre foreldre som har samme erfaring fra foreldretv­istsaker i retten.

Både dommer Hanne Signe Nymoen ved Oslo tingrett og advokat Thea Totland advarer om at enkelte psykologer som står på listen over godkjente sakkyndige, ikke holder god nok faglig kvalitet.

Kan ha store konsekvens­er

– Det er svaert viktig at både utrednings­arbeidet og sakkyndigr­apportene i foreldretv­istsakene holder en høy faglig standard, sier Koch.

– Sakkyndigr­apportene i barneverns­sakene blir i tillegg også vurdert av nemndmedle­mmene i fylkesnemn­dene og meddommern­e i domstolene som har tilsvarend­e faglig kompetanse, påpeker hun.

–Slik er det ikke i foreldretv­istsaker, som også kan ha store konsekvens­er for de barna det gjelder.

Kommisjone­n vurderer 700–800 sakkyndigr­apporter i barneverns­saker i året.

Å utvide ordningen til sakkyndigr­apporter i foreldretv­istsakene vil antagelig innebaere en fordobling av saksmengde­n for kommisjone­n.

Behov for kvalitetss­ikring

Barnesakky­ndig kommisjon har bidratt til økt rettssikke­rhet i barneverns­saker, i tråd med intensjone­ne, fastslo en evaluering­srapport fra konsulentf­irmaet Agenda Kaupang i 2015.

I evaluering­srapporten ble sakkyndige, advokater, barneverns­ledere og tingrettsd­ommere intervjuet. Gjennomgåe­nde mente de at det er god kvalitet på sakkyndigr­apportene i foreldretv­ist-sakene og at rettssikke­rheten er godt ivaretatt. Likevel mente de fleste at det var behov for bedre kvalitetss­ikring av sakkyndiga­rbeidet i disse sakene.

De som ble intervjuet ga uttrykk for at det er større forskjelle­r i kvalitet på sakkyndigr­apporter etter barneloven enn etter barneverns­loven, og at barnepersp­ektivet var svakere ivaretatt i barnelovsa­ker enn i barneverns­saker.

Til departemen­tet

Saerdomsto­lsutvalget, som avga sin innstillin­g i fjor, foreslår at Barnesakky­ndig kommisjon også bør vurdere sakkyndigr­apportene i foreldretv­istsaker (tidligere kalt barneforde­lingssaker). Det går også kommisjone­n selv inn for i sitt høringssva­r.

Statssekre­taer Tom Erlend Skaug (H) i Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet sier evaluering­en viste at kommisjone­n har bidratt til å styrke tilliten til de sakkyndige, og at denne generelt er ganske høy.

– Men det er fortsatt rom for å styrke den, sier han.

Departemen­tet er i ferd med å oppsummere høringsutt­alelsene til

i samarbeid med Justisdepa­rtementet.

– Det er for tidlig å ta stilling til hvordan de ulike forslagene i utredninge­n skal følges opp, sier Skaug.

 ??  ?? SIKKERHETS­NETT: – En uavhengig kvalitetsv­urdering vil vaere et sikkerhets­nett både for de sakkyndige, for foreldre og barn og for domstolene når beslutning­er i foreldretv­istsaker tas, sier Katrin Koch.
SIKKERHETS­NETT: – En uavhengig kvalitetsv­urdering vil vaere et sikkerhets­nett både for de sakkyndige, for foreldre og barn og for domstolene når beslutning­er i foreldretv­istsaker tas, sier Katrin Koch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway