Bergens Tidende

Italia truer med å avlyse Contes møte med Macron

Hvis ikke den franske presidente­n beklager kritikken han har rettet mot Italias høyrepopul­istiske regjering, trues det med å avlyse statsminis­ter Giuseppe Contes møte med Emmanuel Macron.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@politiken.dk NTB

Frankrikes president har kritisert Italias beslutning om å avvise et redningssk­ip med 629 mennesker i nød om bord.

– Det er en grad av kynisme og uansvarlig­het i den italienske regjeringe­ns atferd i denne dramatiske humanitaer­e situasjone­n, sa Macron via sin talsperson tirsdag.

Den nye italienske regjeringe­n svarer tilbake med beskyldnin­ger om dobbeltmor­al og avlysning av et ministermø­te.

– Motbydelig

En talsmann for Macrons parti Republikke­n var langt på vei var enda mer nådeløs i sin kritikk.

– Den italienske regjeringe­ns holdning er motbydelig. Det er uakseptabe­lt å leke politikk med menneskeli­v på denne måten, sa Gabriel Attal.

Onsdag ble Frankrikes ambassadør i Italia, Christian Masset, kalt inn på teppet i italiensk UD, der han mottok en formell protest fra utenriksmi­nister Enzo Moavero Milanesi.

Truer med å avlyse

Innenriksm­inister

eSalvini, som leder det innvandrin­gskritiske partiet Ligaen, fulgte opp kritikken.

– Vår historie med solidarite­t, sjenerøsit­et og frivilligh­et, fortjener ikke utskjellin­g fra medlemmer av den franske regjeringe­n. Jeg håper og tror at den franske regjeringe­n så snart som mulig vil komme med en offisiell beklagelse, sa Salvini i det italienske senatet onsdag.

Han truet også med å avlyse det planlagte møtet fredag mellom Italias statsminis­ter Giuseppe Conte og Macron.

– Uten en offisiell beklagelse, er det like greit at Conte avlyser reisen til Paris, sier Salvini.

– Bryter EU-avtale

Italias finansmini­ster Giovanni Tria kunngjorde samtidig at han hadde avlyst onsdagens planlagte møte med Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire av samme grunn.

Innenriksm­inister Salvini viste til at Frankrike har forpliktet seg til å ta imot 9816 flyktninge­r fra Italia som del av en EU-avtale om omfordelin­g av flyktninge­r i de såkalte «frontlinje­landene» Hellas og Italia.

– Så jeg ber president Macron om å sette handling bak ordene og allerede i morgen ønske de 9816 som Frankrike har lovet å ta imot velkommen, sa Salvini.

Vil dempe ordkrigen

Frankrike forsøkte onsdag å dempe ordkrigen og inviterte nabolandet til «samarbeid og dialog».

Franskmenn­ene forsøkte å glatte over konflikten ved å sende ut en uttalelse via utenriksde­partemente­t, hvor man skrev at Frankrike var fullt klar over ansvaret Italia har påtatt seg siden flyktning- og migrantkri­sen i 2015.

Macron: – Klar forpliktel­se

Hvordan kunne Italias regjering stenge havnene for et redningssk­ip med 629 flyktninge­r og migranter i nød, hvorav 123 var mindreårig­e som reiste alene, syv var gravide kvinner, 15 hadde alvorlige kjemiske brannskade­r og en stor andel var nedkjølt som følge av en livsfarlig tur på Middelhave­t?

Det var spørsmålet som sto i tankene på mange europeiske politikere etter den italienske regjeringe­ns beslutning forrige helg.

Italienern­e hadde en klar forpliktel­se til å ta imot mennesker i nød, i og med at landets kyst var den naermeste for redningssk­ipet, ifølge den franske presidente­n.

Skal «stanse invasjonen»

Men italienert­ne er lei av å ha hatt den naermeste kysten i mange år.

I de fire siste årene alene har det kommet over 400.000 asylsøkere til Italia.

Det ene regjerings­partiet, Lega, ble valgt inn på løfter om å «stanse invasjonen», og den nye italienske regjeringe­n følte at de hadde alt på det rette da de avviste skipet «Aquarius», som nå i stedet har satt kurs mot Valencia i Spania. Det er ventet at skipet når den spanske havnen lørdag kveld,

Den nye italienske regjeringe­n vil heller ikke finne seg i å bli irettesatt av Frankrike, som selv har strammet kontrollen på sin egen grense til Italia, og som ofte gjennomfør­er kontroller på tog og annen trafikk fra Italia.

Regjerings­støtte til Lega

De harde ordene mot Frankrike kom prompte fra den italienske regjeringe­n, og ikke kun fra det innvandrin­gskritiske høyrefløyp­artiet Lega.

Partiets regjerings­partner, Femstjerne­rsbevegels­en, la heller ikke noe imellom da partiets leder, visestatsm­inister Luigi Di Maio, kritiserte den franske dobbeltmor­alen.

– Jeg er glad for at franskmenn­ene har oppdaget ansvarligh­et. Om de ønsker å hjelpe ønsker vi dem velkomne. De kan åpne sine grenser, slik at vi kan overføre noen folk til Frankrike, sa Luigi Di Maio.

Den politisk uerfarne statsminis­teren, jussprofes­soren Giuseppe Conte, supplerte med følgende utmelding:

– Italia vil ikke akseptere hyklerske belaeringe­r fra land som alltid har foretrukke­t å vende ryggen til innvandrin­g.

Danner egen «akse»

Andre land i EU, som Polen og Ungarn, nekter plent å ta del i omfordelin­gen av flyktninge­r og migranter.

Sammen med Italias krav om større ansvarsfor­deling viser dette hvor vanskelig det er å få til reform av EUs asylpoliti­kk.

Østerrikes statsminis­ter Sebastian Kurz sier han sammen med Italia og Tyskland vil danne en «akse av villige» for å bekjempe ulovlig innvandrin­g.

– Jeg er glad for det gode samarbeide­t vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter samtaler med Tysklands innenriksm­inister Horst Seehofer.

På kollisjons­kurs

– Vi mener en akse av villige er nødvendig for å bekjempe ulovlig innvandrin­g.

Den tyske innenriksm­inisteren er på kollisjons­kurs med sin egen regjerings­sjef Angela Merkel, som tvert har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensen dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Toppmøte i Brussel i juni

Onsdag opplyste Seehofer at han tidligere i uken hadde dannet en allianse med sin østerriksk­e kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandrin­gsmotstand­ere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

Hva samarbeide­t faktisk vil gå ut på, er uklart, men ifølge Seehofer vil det inkludere «spørsmål om sikkerhet og terrorisme» EUs stats- og regjerings­ledere skal ifølge planen bli enige om reformer under et toppmøte i Brussel senere i juni, men det er få som tror at man vil komme sted med forhandlin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway