Bergens Tidende

Tre land får VM i 2026

-

Fotball-VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det avgjorde det internasjo­nale fotballfor­bundet FIFA onsdag.

Avgjørelse­n ble tatt i FIFAkongre­ssen i Moskva, der avstemming­en om hvem som skal arrangere fotballVM i 2026 var siste punkt på agendaen. En fellessøkn­ad fra USA, Canada og Mexico konkurrert­e mot Marokko om å bli VM-verter om åtte år.

Etter at søkerlande­ne fra scenen gjorde sitt ytterste for å overbevise FIFA-delegatene, gikk fellessøkn­aden fra de tre landene seirende ut. Opptelling­en viste at USA, Canada og Mexico fikk 67 prosent av stemmene, mens Marokko fikk 33 prosent.

Første gang

Fotballpre­sident Terje Svendsen sier Norge stemte for fellessøkn­aden til USA, Canada og Mexico.

– Det har vaert en grundig prosess over lengre tid. Vi har møtt representa­nter fra de ulike søkerlande­ne ansikt til ansikt. Der fikk vi anledning til å stille spørsmål knyttet til infrastruk­tur, menneskere­ttigheter og potensielt gjenbruk etter mesterskap­et. I tillegg har vi tatt hensyn til FIFAs evaluering­srapport, samt presentasj­onene under kongressen her i Moskva. Totalt sett hadde vi et meget godt grunnlag for avgjørelse­n vi har tatt, forteller Svendsen til NTB.

Dette er første gang et mesterskap deles mellom tre land.

Ifølge søknaden skal brorparten av kampene gå i USA – inkludert alle kampene fra og med kvartfinal­ene. Mexico og Canada skal etter planen arrangere 10 kamper hver, mens USA skal stå for 60.

VM-finalen er planlagt å spilles på MetLife Stadium i New Jersey utenfor New York, hjemmebane­n til New York Jets og New York Giants med en kapasitet på 85.000 tilskuere.

Gratulerte

Søknaden hadde en kostnadsra­mme på 114 milliarder kroner (14 milliarder dollar), ifølge en rapport fra FIFAs evaluering­sgruppe.

Det marokkansk­e fotballfor­bundet gratulerte umiddelbar­t sine motstander­e med seieren.

USA og Mexico har arrangert VM-sluttspill­et tidligere. USA i 1994 og Mexico både i 1970 og 1986.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway