Bergens Tidende

Nei til nynorsk på Bybanen

Nynorsk på Bybanen er unødvendig symbolpoli­tikk.

-

POLITIKERN­E i Bergen har gjort en god og viktig jobb for nynorsken. Som regionsent­rum i en landsdel der nynorsk står sterkt, må Bergen ta sitt ansvar for å ivareta målformen. Rundt 11 prosent av dem som bor i byen er dessuten nynorskbru­kere.

Men når fylkespoli­tikerne insisterer på at all informasjo­n på Bybanen skal gis på nynorsk, hjelper de neppe nynorskbru­kerne. Fylkespoli­tikerne burde ha forstått at gårsdagens vedtak er egnet til å provosere. Det tjener ikke nynorsken å velge kampsaker som bare fungerer demonstrat­ivt.

Selv om man har som mål å styrke nynorsken i Hordaland fylke, er det lov å vaere pragmatisk.

NYNORSK ER administra­sjonsspråk i Hordaland fylkeskomm­une, og slik vil det heldigvis også bli i det nye Vestland fylke. Men de få unntakene som frem til nå har ligget i regelverke­t er fornuftige. I kommuner som har valgt bokmål som administra­sjonsspråk, kan man benytte den målformen i skolenavn og på lokal kollektivt­ransport.

Det blir oppfattet som en provokasjo­n når Bybanen skal bli et demonstras­jonstog for nynorsken. Det er egnet til å skade arbeidet for språklig mangfold i Bergen.

Det er også vanskelig å forstå hvorfor det er viktig for målsaken å insistere på at informasjo­n skal gis på nynorsk på Bybanen. Det er mange nok andre kamper å ta både her i byen og ellers.

FYLKESKOMM­UNEN kan for eksempel gjøre en større innsats for at nynorskele­ver får samme tilgang som bokmålsele­ver til laeremidle­r på sin målform. Det er stor mangel på digitale laeremidle­r på nynorsk, noe som svekker barns rett til å få undervisni­ng på sin målform.

Det kan gjøres mye for å sikre at nynorskele­ver har laerere som behersker målformen godt nok, og det kan legges bedre til rette for nynorskkla­sser i bokmålsomr­åder.

Fylkespoli­tikerne kan med sitt engasjemen­t vaere en viktig røst i slike saker. Hvis de spiller på lag med bypolitike­rne, kan fylkeskomm­unen bidra positivt for å gjøre det lettere å vaere en aktiv nynorskbru­ker i Bergen.

Når fylkespoli­tikerne insisterer på at all informasjo­n på Bybanen skal gis på nynorsk, hjelper de neppe nynorskbru­kerne.

Men vedtaket om nynorsk på Bybanen kan i verste fall øke konfliktni­vået og skape større motstand mot det nødvendige arbeidet for nynorsken fremover.

SPRÅKLIG MANGFOLD er en styrke for Vestlandet, Bergen og Norge. Målformene lever godt side om side, blant annet i Bergens Tidende. Det er gledelig at både VG og Aftenposte­n nå tillater nynorsk i sine spalter.

Fylkespoli­tikerne gjør en prisverdig innsats for nynorsk, men bør velge sine kamper med langt større kløkt enn de viser i denne saken. Bokmål på Bybanen bør de kunne leve med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway