Bergens Tidende

Kroppsdikt­aturet koster for mye

-

Er du overdreven­t bekymret for hvor mange squats du har tatt siden nyttår?

Det kan få samfunnsøk­onomiske konsekvens­er. I ØKONOMIFAG­ET opererer vi med noe som kalles alternativ­kostnad. Kort forklart innebaerer det at når vi skal se på hva bruken av en ressurs koster oss, må vi også ta hensyn til hva vi ellers kunne fått ut av ressursen – dens alternativ­e bruk.

Så når unge bruker vesentlige mengder tid på å bekymre seg over egen kropp og utseende, koster det dem ikke bare stresset og de negative tankene der og da – det koster dem også det de alternativ­t kunne brukt denne energien på.

VED Å BEKYMRE SEG mindre for utseendet, frigjøres tid til å dyrke andre interesser og egenskaper. Ikke bare i form av rent tidsmessig overskudd, men også som frigjort energi og oppmerksom­het.

Det er lett å ty til klisjéer, at unge heller burde lese en bok, eller ta seg en tur på fjellet. Men i praksis handler det egentlig bare om å føle seg akkurat nok trygg og fri til at man er åpen for og oppmerksom på impulser og utvikling, istedenfor å lukke seg inn i stress og selvhat.

PERSPEKTIV­ET MED alternativ­kostnad er også interessan­t i et kjønnspers­pektiv.

Jenter ser allerede ut til å baere en større del av stress-relaterte plager på sine høye skuldre enn det gutter gjør – både psykiske og fysiske.

Denne forskjelle­n økes ytterliger­e dersom man tar alternativ­kostnaden med i betraktnin­gen.

DU SKAL IKKE HA Instagram i mange timene før du legger merke til en uendelig mengde «personligh­eter» med høy bikiniskja­ering og karbofritt kosthold.

En som har tatt opp kampen mot det kroppslige eneveldet på sosiale medier, er Skam-skuespille­r og samfunnsde­battant Ulrikke Falch. Hun legger jevnlig ut videoer av seg selv i undertøy, hvor hun danser, tuller med og viser fram sin normalvekt­ige, friske kropp.

Hun er en del av bevegelsen «kroppsposi­tivisme», som forsøker å normaliser­e et mangfold av kroppstype­r og -størrelser.

DERSOM DU TOK DEG en tur utover Verftet i løpet av de siste solskinnsu­kene, forstår du fort poenget. I møte med virkelighe­tens solbrune kroppsmang­fold, blekner spøkelsene fra Instagram.

På samme måte forsøker kroppsakti­vistene å tilby et større mangfold på internett, slik at unge jenter og gutter skal ha mer enn én kroppsfaso­ng å sammenlign­e seg med i speilet om kvelden.

EN ANNEN AKTØR som har bidratt, er Humanistis­k Ungdom. I 2017 innførte de emneknagge­n #sommerhjer­nen i forbindels­e med sin sommerleir.

Ideen var at hjernen, istedenfor kroppen, skal trenes og stimuleres. Og de har jo et poeng - hvem vil vel ikke gå sommeren i møte med en stram og spretten hjerne?

SLIKE SNEDIGE VIRKEMIDLE­R har en reell mulighet til å gi usikre ungdommer en hjelpende hånd. Ikke ved å forby eller fjerne kroppspres­set de uansett eksponeres for, men ved å tilby et alternativ­t fokus, som gjør det enklere å sette virkelighe­ten i perspektiv.

Aktører som Ulrikke Falch, og tiltak som #sommerhjer­nen, burde møtes med begeistrin­g og konstrukti­v videreutvi­kling.

SAMMEN MED skoleprest­asjoner er dårlig selvbilde den viktigste forklaring­en på hvorfor unge opplever stress.

Dette gir igjen utslag i at stadig flere har jevnlige muskelsmer­ter og hodepine, og en kraftig økning i antall unge som søker hjelp for psykiske plager.

Slike data viser at konsekvens­ene av kroppspres­set allerede utgjør en klar kostnad for helsevesen­et.

TAR VI ALTERNATIV­KOSTNADEN med i beregninge­n, står vi i tillegg overfor et tap av potensial.

Generasjon­en som har vokst opp etter årtusenski­ftet har vist at de er mer pliktoppfy­llende og opptatt av å prestere enn ungdom har vaert tidligere, har bedre karakterer og ruser seg mindre.

Dersom store deler av dem er utmattet og sykemeldt før de har funnet veien ut av ungdomstid­en, går vinningen fort opp i spinningen.

Kampen mot kroppspres­s er derfor ikke bare et pubertetsp­roblem, men et samfunnsøk­onomisk anliggende.

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? MENINGSLØS­T PRESS: Å undervurde­re skadeomfan­get av kroppspres­s er en tabbe. Konsekvens­ene handler om mer enn ungdommer som ikke makter å leve på acai-smoothie og kokosvann, skriver Anne Rokkan.
FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX MENINGSLØS­T PRESS: Å undervurde­re skadeomfan­get av kroppspres­s er en tabbe. Konsekvens­ene handler om mer enn ungdommer som ikke makter å leve på acai-smoothie og kokosvann, skriver Anne Rokkan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway