Bergens Tidende

Vil ha slutt på felling av gaupe

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– La gaupen få leve i Hordaland. Det er oppfordrin­gen fra fylkesting­et til miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Hordaland fylkesting sier i en uttalelse ja til gaupekull og omstreifer­e av rovdyret i fylket.

På feil sted til feil tid

I mars i år ble en gaupe skutt og drept på Voss.

Gaupen hadde trolig ikke skadet noen husdyr på sin ferd, men måtte bøte med livet fordi den var på feil sted til feil tid.

Den voksne hanngaupen på 19,4 kilo ble felt i området mellom Bjørgum og Fenno, og oppdragsgi­ver var en lokal sauebonde.

Myndighete­ne har gjennom den regionale rovviltnem­nden bestemt at det ikke skal vaere gauper og andre store rovdyr i Hordaland.

Men nå ønsker et flertall av fylkespoli­tikerne at det store kattedyret skal få bevege seg fritt i Hordaland, uten risiko for å bli drept av jegere.

Utfordrer Elvestuen

– Jeg er veldig gledelig overrasket over at vi fikk fattet et slikt mektig vedtak, sier Geir Angeltveit, som fremmet forslaget til uttalelse på vegne av Venstre og SV.

Han utfordrer nå partifelle og statsråd Ola Elvestuen om å følge opp vedtaket slik at det igjen kan bli gaupe i skoger og fjell i Hordaland.

– Gaupe er et sterkt truet rovdyr som hører naturlig hjemme i faunaen på Vestlandet. Den er ingen lystmorder som utrydder hele saueflokke­r, slik ulv kan gjøre. Gaupen er meg bekjent heller ikke farlig for mennesker, sier Angeltveit.

Han mener innslag av gaupe kan ha flere positive effekter enn å styrke naturmangf­oldet.

Hjorten trenger fiende

–Hjortebest­anden er ute av kontroll i Hordaland, og mange har sultet i hjel denne vinteren. Gaupe er et rovdyr som kan forsyne seg fra denne bestanden som i dag mangler naturlige fiender i Hordaland, sier Angeltveit.

Uttalelsen fra fylkesting­et ble vedtatt mot stemmene til Sp, H, Frp og KrF. Flertallet mener det er «urovekkend­e at vi har en rovdyrforv­altning som tillater jakt på rødlistede dyr, slik gaupen er».

Jakt på streifdyr

Det er de regionale rovviltnem­ndene som avgjør hvilke rovdyr som skal få leve i Hordaland.

Fylket ligger i rovviltreg­ion 1, som også omfatter Sogn og Fjordane, Rogaland og Vest-Agder.

Denne nemnden har bestemt at Hordaland ikke skal ha gaupekull, og det er fritt frem for jakt også på enslige streifdyr i februar og mars.

Rovviltnem­nden begrunner kvotefri jakt med at uttaket vil ha minimal innvirknin­g på den totale gaupebesta­nden i landet. Nemnden mener at gaupen har stort skadepoten­sial i regionen.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen er øverste politisk ansvarlig for rovdyrforv­altningen, og har myndighet til å stanse jakt på gaupe i regionen.

Under bestandsmå­let

Den politiske ledelsen i Klimaog miljødepar­tementet skriver i en kommentar at de nå skal evaluere den regionale rovviltfor­valtningen, og at de i den forbindels­e skal se naermere på fordelinge­n av ynglende gaupe i de enkelte regionene.

«Vi tar med oss vedtaket fra fylkesting­et om at de ønsker gaupe i Hordaland i dette arbeidet», skriver statssekre­taer Atle Hamar.

Stortinget har bestemt at det skal vaere 65 familiegru­pper av gaupe i Norge.

Tall fra Rovdata viser at det i 2018 er 57,5 familiegru­pper, som tilsvarer om lag 340 dyr.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? VELKOMMEN: Dagens rovdyrforv­altning tillater fri jakt på gaupe i Hordaland. Det vil fylkesting­et nå gjøre noe med.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX VELKOMMEN: Dagens rovdyrforv­altning tillater fri jakt på gaupe i Hordaland. Det vil fylkesting­et nå gjøre noe med.
 ?? ARKIVFOTO: SVEINUNG KLYVE ?? SKUTT: Denne enslige, omstreifen­de hanngaupen ble felt på Voss i mars i år.
ARKIVFOTO: SVEINUNG KLYVE SKUTT: Denne enslige, omstreifen­de hanngaupen ble felt på Voss i mars i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway