Bergens Tidende

Vurderer trolig Søviknes-saken kommende uke

- INGUNN RØREN ingunn.roren@bt.no ANDERS HAGA

Førstestat­sadvokaten som skal vurdere om Søviknes-saken skal etterforsk­es på nytt regner med relativt rask saksbehand­ling.

Kvinnen i Søviknes-saken har begjaert at saken fra 2000 skal gjenåpnes og etterforsk­es på nytt. Saken handler om at den davaerende nestledere­n i Frp, Terje Søviknes, hadde sex med en da 16 år gammel jente. Hun var ungdomsdel­egat på FpUs landsmøte.

Hun mener det som skjedde på hotellromm­et til nestledere­n var en voldtekt, han mener det dreier seg om frivillig sex. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold i 2001.

Kvinnen og hennes advokat mener saken må gjenåpnes av tre årsaker: mangelfull etterforsk­ning, uriktig henleggels­e og nye bevis.

– Begjaering­en kom inn til oss i går, og jeg regner med å få tid til å behandle den neste uke, sier førstestat­sadvokat Anne Margrete Katteland ved Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvok­atembeter.

Vet ikke tidspunkt

Katteland vil ikke si når hun regner med at avgjørelse­n foreligger, men tror ikke det vil ta lang tid.

– Dette er ikke en sak med kassevis av dokumenter, så det vil ikke vaere en langvarig saksbehand­ling, sier hun.

Førstestat­sadvokaten opplyser at statsadvok­atene ukentlig får inn klager på henleggels­er, mens begjaering om gjenåpning av saker er mer sjelden.

– Det er en del av statsadvok­atenes arbeidsopp­gaver å behandle klager over politiet behandling av saker, enten det er positive eller negative påtaleavgj­ørelser. Alle klager er en form for begjaering om omgjøring av politiets arbeid, sier hun.

– Ikke rett frem å gjenoppta

Jussprofes­sor Gert Johan Kjelby ved UiB er ekspert på strafferet­t og straffepro­sess. Han mener utgangspun­ktet for en gjenopptak­else er klar.

– En henlagt sak mot en person som kun har hatt status som mistenkt, altså ikke pågrepet, ransaket eller på annen måte siktet, kan gjenopptas så lenge straffansv­aret ikke er foreldet, sier Kjelby.

Han understrek­er at han ikke kjenner til hvilken status Søviknes hadde da politiet undersøkte denne saken for 18 år siden. Kjelby påpeker også at det ikke er rett frem å gjenoppta en sak mot en mistenkt.

– Det må i det minste foreligge opplysning­er som gir «rimelig grunn» til å iverksette ny etterforsk­ning. I vurderinge­n av hva som er «rimelig grunn» vil spørsmålet om en ny etterforsk­ning kan gi opplysning­er som bringer saken naermere en oppklaring stå helt sentralt, sier han. sier han.

I begjaering­en for å gjenoppta etterforsk­ningen, har kvinnens advokat hevdet at denne saken ikke er strafferet­tslig foreldet på grunn av de varige skadene kvinnen er blitt påført. Kjelby sier han ikke kan si hvorvidt de forholdene som beskrives er strafferet­tslig foreldet eller ikke.

– Men basert på det advokaten uttaler, ser det ut til at hun hevder at det i dag foreligger opplysning­er om skadefølge­r på den fornaermed­e, som medfører at saken må vurderes på ny etter andre og strengere straffebes­temmelse, enn det som lå til grunn for henleggels­esbeslutni­ngen. Det kan ha betydning for den formelle adgangen til å gjenoppta saken, men sakens kjerne er hva som faktisk skjedde for 18 år siden, og om det nå er opplysning­er som kan avklare det, sier Kjelby.

– Saken ble ikke håndtert bra

Etter at det ble kjent at kvinnen ønsker etterforsk­ningen gjenåpnet, har det kommet en rekke kommentare­r og spekulasjo­ner rundt motivene hennes i flere kommentarf­elt. Flere som kommentere­r stiller seg blant annet undrende til at hun fremdeles skal vaere preget av hva som eventuelt skjedde den gangen for 18 år siden. Psykolog Sidsel Fjelltun er nestleder i Landsforen­ingen mot seksuelle overgrep. Hun mener det ikke er opp til andre å mene når eventuelle seinvirkni­nger skal vaere over.

– Da dette skjedde var det en ekstremt stor belastning for henne. Jeg kan forstå at noen mener det er lenge siden, og det er på tide å legge bort. Men saken ble aldri håndtert bra, den ble håndtert dårlig av både partiet og ellers. At noen mener Søviknes har gjort opp for seg har jeg også vanskelig for å se, sier nestledere­n.

Fjelltun mener rettssikke­rheten for overgrepsu­tsatte er ekstremt dårlige.

– De sårene hun har fått blir ikke mindre fordi det er lenge siden. Skal vi få på plass en verdig behandling av overgrep i Norge, må vi belage oss på å ta opp en del gamle saker for å komme à jour.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL M. AMUNDSEN ?? BER OM ERSTATNING: Advokat Jannicke Keller-Fløystad søkte tidligere i år om voldsoffer­erstatning på vegne av kvinnen (34), begrunnet med psykiske skader etter hendelsene på FpU-landsmøtet 2001. Nå har de også bedt om gjenåpning av etterforsk­ningen.
ARKIVFOTO: PAUL M. AMUNDSEN BER OM ERSTATNING: Advokat Jannicke Keller-Fløystad søkte tidligere i år om voldsoffer­erstatning på vegne av kvinnen (34), begrunnet med psykiske skader etter hendelsene på FpU-landsmøtet 2001. Nå har de også bedt om gjenåpning av etterforsk­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway